Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
451.07 Кб
Скачать

Макроекономіка

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ТА ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ-ЗАОЧНИКІВ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ

ТА виконання КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З «МАКРОЕКОНОМІКИ»

для студентів заочної (заочної прискореної) форми навчання

Контрольній роботі надається важливе значення в навчальному процесі. Вона є однією з форм самостійної роботи студентів-заочників. Виконання цих робіт сприяє більш глибокому, самостійному вивченню предмета і водночас є однією з форм перевірки знань студентів.

Робота над підготовкою контрольної вчить студентів: підбирати та аналізувати законодавчі і нормативні акти, конкретний фактичний матеріал; узагальнювати економічні явища; пов'язувати теоретичні положення з їх практичним застосуванням, осмислювати та оцінювати економічні події.

Контрольна робота повинна виконуватися в строгій відповідності до методичних рекомендацій та вимог кафедри щодо їх оформлення.

Контрольна робота виконується за варіантами, складеними відповідно до робочої програми дисципліни. При виборі варіанту студенти керуються наведеними завданнями, при цьому обираючи такий варіант, який відповідає його номеру в списку групи. Кожний варіант складається з трьох частин.

Перша частина включає два теоретичні питання. Виклад кожного питання роботи починається з суті справи, з постановки запитання, з вияснення змісту, який аналізує економічне явище чи процес. Потім необхідно перейти до характеристики притаманних цьому процесу рис та особливостей, показати всю різноманітність форм його проявів, відобразити його становлення і розвиток. Положення роботи не повинні бути декларованими. Кожну з них потрібно підкріплювати науковою аргументацією; системою доказів і роз'яснень, досвідом з практики. Важливо підкреслити різні точки зору з даної проблеми і висловити свою точку зору.

Після написання тексту роботи студент повинен ще раз прочитати і детально відредагувати, ліквідувавши повторення, покращивши окремі формулювання, в роботі не допускаються не літературні скорочення.

Друга частина включає п’ять тестових завдань множинного вибору з однією правильною відповіддю.

Третя частина включає одне практичне завдання.

Основну літературу студент може взяти із списку до відповідної теми. Додаткову літературу він підбирає самостійно. Більшість статей з основних проблем публікується в журналах: ”Економіка України”, “Вопросы экономики”, “Российский экономический журнал”, “Мировая экономика и международные отношения”, “Експерт”, “Компаньйон” та інші, а також у періодичній пресі. Вивчення літератури потрібно починати з детального ознайомлення законів, з відповідними законодавчими та нормативними актами, підручників, книжок, монографій, статей в журналах і газетах.

В кінці роботи надається (приводиться) список літератури в наступному порядку:

  1. Законодавчі і нормативні акти.

  2. Доповіді та матеріали Верховної Ради, Уряду країни.

  3. Книги, монографії.

  4. Статті.

  5. Інші матеріали та матеріали періодичних видань

Критерії оцінювання контрольної роботи

Контрольна робота оцінюється в діапазоні від 0 до 60 балів (включно).

Кожне виконане теоретичне завдання оцінюється в діапазоні від 0 до 10 балів.

10-9 балів отримує студент, що виявив усебічне, систематичне і глибоке знання навчально-програмного матеріалу, усвідомив взаємозв'язок основних понять завдання, виявив творчі здібності в розумінні, викладенні і використанні навчально-програмного матеріалу.

8-7 балів отримує студент, що показав повне знання навчально-програмного матеріалу, показав систематичні знання з дисципліни на рівні аналітичного відтворення, але припускає несуттєві помилки, неточності у висновках.

6-5 балів отримує студент, що виявив поверхові знання основного навчально-програмного матеріалу, припускає помилки, не точно формулює висновки.

4-0 балів отримує студент, який має пробіли в знаннях основного навчально-програмного матеріалу.

Кожне правильно виконане тестове завдання (з однією правильною відповіддю) оцінюється 4 балами.

Правильно виконане практичне завдання оцінюється 20 балами.

Для оцінювання в балах завдання практичної частини пропонується користуватися критеріями наведеними у таблиці.

Критерії оцінювання практичного завдання

Відповідна кількість балів за завдання

Отримані відповідь є правильною і обґрунтованою.

20 балів

Отримана відповідь суттєво наближена до правильного кінцевого результату, але є недостатньо обґрунтованою або розв’язання містить незначні недоліки.

16-19 балів

Записано правильний хід розв’язування завдання, але в процесі допущені помилки логічного або обчислювального характеру.

11-15 балів

В результаті розв’язання завдання знайдено лише частину правильної відповіді.

6-10 балів

Розпочато розв’язування завдання, але в процесі допущенні помилки у застосуванні необхідного твердження або формули.

1-5 балів

Розв’язання не відповідає жодному з наведених вище критеріїв.

0 балів

Виправлення і закреслення в оформленні розв’язання завдань практичної частини, якщо вони зроблені акуратно, не є підставою для зниження оцінки.

Отримання результату в діапазоні від 40 до 60 балів за контрольну роботу – це підведення підсумків самостійної роботи студента й отримання права допуску до екзамену (заліку) з економічної теорії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]