Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

Тема 2.2. Основні форми, методи навчання та методи контролю в хдухт (8 годин)

Організація процесу навчання в ХДУХТ: реалізація навчальних планів і програм, кредитно-модульна система навчання. Нормування навчального навантаження студента. Розклад навчальних занять. Основні форми організації навчання: лекції, семінарські, практичні, лабораторні заняття, самостійна та індивідуально-консультативна робота, курсові роботи, практика, дипломний проект, магістерська робота та ін. Методи навчання у вищій школі: інформаційно-презентативні (лекції, бесіди, презентації), алгоритмічно-дійові (вправи, задачі, дискусії, кейси, мозкові штурми, дидактичні ігри) та самостійно-пошукові (доповіді, проекти, дослідження). Сучасні технології навчання: тренінгові, комп'ютерні технології, дистанційне навчання тощо. Використання електронних засобів у навчанні. \Web-сторінка курсу. Електронні засоби. Мультимедійні лекції. Інтерактивні дискусії.

Робота студента на лекції: підготовка до лекції, активність, відвідування, ведення конспектів, техніка швидкого запису, використання спеціальних позначок і скорочень, формулювання запитань до лектора, участь в обговоренні проблемних питань, робота з наочними посібниками, формулювання підсумків та висновків до лекції.

Робота на семінарських, практичних і лабораторних заняттях: підготовка, активність, відвідування, ведення записів, виступ з доповіддю, взаємодія з викладачем і одногрупниками, групова робота, дотримання інструкцій, виконання завдань, формулювання підсумків та висновків.

Самостійна робота студента: мета та організація. Роль викладача і студента в організації самопідготовки. Основні види самостійної роботи. Самостійна робота з теоретичним матеріалом: вибір джерела інформації, конспектування, індивідуальна система поміток, кольоровий код, систематизація виписок. Прийоми кращого осмислення і запам'ятовування інформації: складання узагальнюючих планів, допоміжних таблиць, блок-схем, обговорення з одногрупниками. Самостійна робота з підготовки до аудиторних занять: відповіді на запитання, виконання індивідуальних вправ, творчих робіт, вирішення завдань, підготовка доповідей, розробка групових проектів. Підготовка і написання реферативних, курсових, дипломних робіт. Оформлення та строки виконання письмових робіт. Попередження і боротьба з плагіатом.

Індивідуально-консультативні заняття. Активність, відвідування. Підготовка запитань до викладача. Презентація та обговорення результатів самостійної роботи.

Зворотний зв'язок у навчанні, його цілі, форми, організація. Рейтингово-модульна система контролю і оцінювання навчання. Види, форми і методи контролю. Етапи контролю. Критерії і норми оцінок в навчанні, шкали оцінювання. Система контролю самостійної роботи. Умови перегляду і доопрацювання самостійних робіт студентами. Особливості використання дидактичних тестів для контролю і оцінювання результатів навчання. Заліки і іспити. Державна атестація студентів. Порядок проведення екзаменаційної сесії. Підготовка студентів до екзаменів. Складові екзамену. Вирішення проблемних ситуацій на екзамені. Виставлення оцінок за екзамен. Академічна заборгованість і порядок її ліквідації. Відрахування та поновлення студентів. Порядок призначення стипендій.

Рекомендована література до вивчення теми: [6,9,10,15].