Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект-ТП.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Харківський державний університет харчування та торгівлі

Кафедра Економічної теорії

Опорний конспект лекцій із дисципліни „Трудове право”

для студентів факультету менеджменту напрям підготовки 6.030601 „Менеджмент”

підготував : ст. викладач

Лелюк Олександр Андрійович

Харків - 2010

ТРУДОВЕ ПРАВО

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу

ВСТУП

Ефективність економічних реформ, виробничої діяльності підприємств і організацій та підприємництва залежить від праці людей як джерела задоволення матеріальних і духовних потреб.

Виходячи із закономірностей трудової діяльності людей повинні визначатися і сфери правового втручання в організацію праці та вибір конкретних методів її правового регулювання. Вивчення дисципліни “Трудове право”, як галузі права, надасть можливість студентам, як майбутнім фахівцям, ефективно впливати на організацію трудових відносин.

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни “Трудове право” за кредитно-модульною системою організації навчального процесу розроблений для підготовки студентів усіх спеціальностей, які навчаються у ХДУХТ.

Студенти вивчають дисципліну “Трудове право”, засвоївши основи знань з теорії держави і права, конституційного права, цивільного права, адміністративного права та інших правничих дисциплін.

Програма курсу “Трудове право” по структурі, змісту та з урахуванням останніх змін і доповнень, внесених в трудове законодавство, розкриває основні правові напрямки трудових правовідносин в господарській діяльності підприємств і організацій.

Під час вивчення курсу “Трудове право” студенти повинні:

  • здобути знання, що допомагають сформувати світогляд;

  • набути навичок та уміння, що дають змогу безперервно оновлювати знання та застосовувати їх в практичній діяльності.

Метою викладання дисципліни “Трудове право” є формування у майбутніх спеціалістів навичок оволодіння сукупністю знань з правового регулювання трудових відносин, прийняття ними обґрунтованих рішень у сфері управління, організації виробництва та праці.

Завданнями дисципліни є вивчення студентами основних принципів та інститутів трудового права, напрямків правового регулювання трудових відносин, набуття навичок роботи з нормативними актами, вміння вирішувати практичні питання і ситуації у сфері правового регулювання трудових правовідносин.

Студенти повинні знати Конституцію України, Закони та інші нормативні акти, які регулюють трудові і пов’язані з ними інші суспільні відносини, що врегульовуються трудовим правом, основні напрямки розвитку трудового законодавства в умовах ринкової економіки, відповідальність власника за порушення законів про працю.

Студенти повинні уміти користуватися нормами трудового законодавства, правильно застосовувати і юридично грамотно тлумачити їх, складати правові документи з питань трудових відносин, виховувати в собі повагу до Закону, законних прав та інтересів працівників і організацій, обґрунтовано вирішувати питання реалізації норм трудового права на практиці.

В курсі “Трудове право” розглядаються такі важливі питання, як поняття, зміст та принципи трудового права, його особливості і відмінності від інших галузей права, контракт як нова форма трудових відносин, порядок укладання і розірвання трудового договору, акцентується увага на особливостях праці жінок та молоді, дисциплінарну та матеріальну відповідальність працівників, розгляд індивідуальних трудових спорів, захист прав працівників і відповідальність власника за недотримання трудового законодавства.

Вивчення дисципліни “Трудове право” тісно пов’язано з курсами “Правознавство”, “Економіка підприємства”, “Кооперативне право”, “Менеджмент підприємства” і базується на Конституції України, а також Законах України “Про власність”, “Про господарські товариства”, “Про споживчу кооперацію”, “Про зайнятість населення”, “Про колективні договори і угоди”, “Про плату праці”, “Про відпустки”, “Про охорону праці” та ін.

Пропонований навчально-методичний посібник розроблений для полегшення роботи з навчальним матеріалом і найбільш раціональної організації самостійної, роботи. Він містить програму і тематичний план курсу, методичні рекомендації до кожної теми (вказівки, поради, логічні схеми розгляду питань; навчально-пізнавальні завдання для самопідготовки до семінарських та індивідуальних занять студента під керівництвом викладача із зазначенням проблемних питань курсу, питань для самостійного опрацювання, ситуаційних задач, тем рефератів; завдання для самоконтролю знань; список рекомендованих джерел та літератури), індивідуальні завдання для самостійної роботи та методичні рекомендації до їх виконання, порядок і критерії оцінювання знань, перелік питань до проміжного (модульного) та підсумкового контролю.

Самостійна робота складається з підготовки до семінарських та індивідуальних занять шляхом виконання визначених навчальною програмою завдань теоретичного та практичного характеру.