Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма-МЕП .docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
74.32 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Правове регулювання відносин у міжнародному економічному праві. Підгалузі меп.

Тема 2.1. Транснаціональні корпорації.

Роль транснаціональних корпорацій у системі міжнародних економічних відносин.

Поняття ТНК, їх ознаки. Материнська компанія і відділення ТНК. Види транснаціональних корпорацій.

Міжнародно-правове регулювання діяльності ТНК.

Керівні принципи Декларації про міжнародні інвестиції та багатонаціональні підприємства від 21 червня 1976 р. Кодекс іноземних інвестицій 1970 р. Положення Хартії економічних прав і обов’язків держав щодо діяльності ТНК. Діяльність міжурядової комісії ООН з ТНК. Проект кодексу поведінки ТНК. Московська конвенція про ТНК.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с. 80 - 85], [2, с. 60 - 68], [17], [21], [22].

Тема 2.2. Міжнародні економічні договори.

Поняття і значення міжнародних економічних договорів.

Право та генеральний принцип права міжнародних договорів. Міжнародний економічний договір як різновид міжнародного публічного договору.

Види міжнародних економічних договорів та угод.

Торговельні договори. Контингентні угоди. Кредитні угоди. Угоди про міжнародні розрахунки. Довготермінові комплексні угоди про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво. Міжнародний факторинг, фінансовий лізинг, договір про надання технічних послуг. Договори в рамках світової організації торгівлі.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с. 86-113], [2, с.69-94], [9], [10], [11], [23], [24], [26].

Тема 2.3. Забезпечення міжнародних економічних договорів.

Загальна характеристика правового забезпечення зобов’язань і засобів розв’язання міжнародних економічних спорів.

Статут ООН, Хартія економічних прав і обов’язків держав (1974р.), заключний акт Наради з безпеки та співробітництва в Європі (1975р.) про засоби розв’язання спорів між державами. Переговори та інші узгоджувальні процедури для вирішення міжнародних економічних спорів.

Міжнародний суд і міжнародний арбітраж.

Міжнародний суд ООН. Рада безпеки ООН. Економічний суд СНД. Генеральна рада СОТ. Міжнародний третейський розгляд (арбітраж). Міжнародні угоди з міжнародного комерційного арбітражу.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с.104-113], [3, с.60-89], [17], [25], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33].

Тема 2.4. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

Значення та засади правового регулювання ЗЕД в Україні.

Започаткування правового регулювання ЗЕД в Україні. Укладання міжнародних договорів України з іноземними державами та міжнародними організаціями. Поняття, види, суб’єкти ЗЕД. Нормативно-правові акти, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність.

Органи державного регулювання ЗЕД.

Компетенція ВРУ, КМУ, НБУ, Мінекономіки, ДМСУ у сфері ЗЕД. Повноваження органів місцевого управління зовнішньоекономічною діяльністю.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с. 114-121], [3,с.90-105], [4], [5], [6], [8], [9], [10].