Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма-МЕП .docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
74.32 Кб
Скачать

Тема 2.5. Міжнародне торгове право.

Міжнародне торгове право – підгалузь МЕП.

Поняття міжнародного торгового права. Джерела міжнародного торгового права. Принципи міжнародної торгівлі.

Міжнародні торгові договори.

Поняття міжнародного торгового договору. Конвенції про уніфікацію права міжнародної купівлі-продажу товарів. Віденська ( 1980 р.) конвенція про договори міжнародного продажу товарів. Поняття міжнародного договору купівлі-продажу ( контракту ). Умови торгового контракту. Специфіка окремих умов.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с. 122-127], [3, с. 106 - 120], [9], [26].

Тема 2.6. Міжнародне валютне право.

Міжнародне валютне право та міжнародна валютна система.

Поняття валюти. Види валют. Демонетизація. Золотовалютні резерви. Валютні відносини , як предмет міжнародного валютного права. Джерела міжнародного валютного права. Світова валютна система. Золотовалютний стандарт , його юридичне оформлення. Спеціальні правила запозичення.

Європейська валютна система. Міжнародні валютно-кредитні відносини.

Створення Європейської валютної системи, її завдання. Основні елементи Європейської валютної системи. Групи міжнародних валютно-кредитних відносин.

Міжнародні акти, що регулюють валютно-кредитні відносини.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми:[1, с.128-135], [2, с. 110-121].

Тема 2.7. Міжнародне транспортне право.

Поняття та джерела міжнародного транспортного права.

Поняття міжнародного транспортного права, транспортне забезпечення зовнішньої торгівлі. Базисні умови поставки товару. Вибір виду транспорту.

Основи міжнародно-правового регулювання видів транспорту.

Залізничний транспорт. Автомобільний транспорт. Морський транспорт. Міжнародний транспорт внутрішніх водойм. Поштові перевезення та транзит.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с.136-143], [2, с. 122 - 135], [14], [35]

Тема 2.8. Міжнародно-правове регулювання співробітництва у промисловості та сільському господарстві.

Загальносвітові тенденції розвитку промисловості та сільського господарства.

Промисловість, як провідна галузь господарства, її складові елементи. „Промисловий переворот”. Індустріалізація. Промислово розвинені країни та країни, що розвиваються. Агропромислове та дрібнотоварне сільське господарство. „Зелена революція”.

Правове регулювання міжнародного співробітництва у промисловості та сільському господарстві.

Заключний акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі (1975р.) про промислове співробітництво. Роль міжнародних економічних органів та організацій у правовому регулюванні співробітництва у промисловості. Сприяння міждержавному співробітництву в галузі сільського господарства та вдосконалення його міжнародно-правового регулювання, як пріоритетні завдання міжнародних економічних організацій. Всесвітня продовольча рада.

Рекомендована література та нормативно – правові матеріали для вивчення теми: [1, с.144-148], [3, с.120-134], [12], [17].