Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліс. розс.До Метод. вказ.2010.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

4.1.2. Технологія вирощування сіянців і розрахунок виробничих витрат

З використанням наявної навчальної і методичної літератури, матеріалів практичних занять і при консультативній допомозі викладача у пояснювальній записці дається письмове поопераційне обгрунтування технології вирощування сіянців, указуються терміни проведення всіх видів робіт (технологічних прийомів), механізми, знаряддя і матеріали для викори­стання під час виконання робіт. Розробляючи технологію, необхідно забезпе­чити одержання планового виходу стандартного садивного матеріалу з одиниці площі з найнижчими витратами.

Агротехніку слід описувати не взагалі, а стосовно тих природних і господарських умов, стосовно тих порід, які відносяться до свого розсадника, свого індивідуального завдання на проектування. Потрібно уважно проаналізувати матеріал підручників, методичних вказівок, спеціальну літературу, після чого послідовно викласти агротехніку стосовно своїх деревних порід і природних умов– від передпосівного обробітку ґрунту до викопування сіянців, з приведенням найменувань і марок машин і механізмів. Так розкривається мета (завдання) вирощування сіянців, обґрунтовуються і описуються прийоми передпосівного обробітку ґрунту; способи, види і схеми посіву, строки посіву, норми висіву і глибина загортання насіння, заходи догляду за посівами, у тому числі профілактичні та винищувальні проти хвороб і шкідників. Указується маса внесеного мікоризного ґрунту (для дуба 100 г/пог.м борозенки) і т.п., пояснюється, чому при вирощуванні запроектованих порід необхідне (чи не потрібне) притінення, зрошення, захист від заморозків, мульчування, яка товщина мульчі (1,5-2,0 мм), який матеріал застосовується для мульчі (тирса, торфокрихта, пергній-сипець...), яке значення глибини загортання насіння (приблизно 2-3 кратна товщина насінини); як і для чого робиться проріджування сходів (до 40-60 шт. на пог. м. для листяних і 100-150 шт/пог.м. для шпилькових); коли і якими механізмами планується викопування сіянців.

Обгрунтовується сезон викопування сіянців (весна чи осінь), враховуючи вік досягнення ними ста­ндартних розмірів та умови зберігання. Потрібно знати, що зберігання в зимовім прикопі, як і осіннє садіння, погано переносять теплолюбні горіх грецький, шовковиця біла, акація біла, гледичія, айлант, а також береза і сосна.

На боротьбу з бур'янами припадає не менше 50% усіх затрат на вирощування сіянців, тому застосування гербіцидів підвищує продуктивність праці в 10 разів. Найдоцільніше застосовувати гербіциди на парових полях (суцільної дії), не пізніше вересня. Застосовуються дозволені у лісовому гос­подарстві гербіциди і прийняті для них норми внесення (в кілограмах діючої речовини на 1 га). Оптимальна витрата робо­чої рідини (розчину гербіцидів у воді) для тракторних обприскувачів 400-600 л/га, пневматичних ранцевих - 1000 л/га.

Після детальних пояснень технології і агротехніки і строго згідно них складаються розрахунково-технологічні карти (РТК) за формою табл..4.4.

(форму РТК на окремому листу взяти з 2001 року)

Всі роботи (прийоми) в РТК (колонка 1) приводяться окремо по кожному полю, згідно схеми сівозміни, починаючи з основного обробітку ґрунту (парового чи зяблевого) – спочатку для першої потім для другої породи. Включаються внесення добрив (дод. 16.3), отрутохімікатів (дод. 16.3, 16.4.), мульчування дрібного насіння ( дод. 16.4.) і т.д. Назви робіт даються у строгій відповідності з формулюваннями у галузевих нормах виробітку. Розрахунки стосовно всіх робіт доцільно виконувати для 1 га (колонка 3 – обсяг робіт). Норми виробітку і тарифні ставки по видах робіт, а також вартість машино-змін використовуються діючі на підприємствах (кол.5,6,7). По кожному полю підбиваються підсумки витрат і вартості робіт (колонки 11, 12, 13).

Використовуючи дані таблиці 4.4., у тексті приводиться порівняльний аналіз (оцінка) трудомісткості (витрати м/зм, л/дн, к/дн) і прямих затрат на вирощування садивного матеріалу, визначається, за рахунок яких робіт (прийомів) підвищується (чи знижується) вартість вирощування, рекомендуються прийоми і технології по зменшенню затрат (трудових і грошових).

Питання агротехніки вирощування сіянців окремих порід, складання РТК розглядаються додатково на практичних заняттях і консультаціях.

Далі визначаються і аналізуються затрати на необхідні допоміжні матеріали (табл.. 4.5.). Дані по добривах переносяться з табл.. 3.1., по матеріалах і витратах на зберігання і підготовку насіння до сівби – з табл. 4.2., по інших потребах і витратах – з РТК.