Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab1_U1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
937.98 Кб
Скачать

Введення даних. Функція “Автозаполнение”

У OOo Calc передбачена спеціальна можливість, яка називається Автозаполнение. Вона полегшує введення набору числових значень або текстових елементів в діапазон клітинок. Для цього використовується маркер автозаповнення, що є маленьким квадратиком, що розташований в правому нижньому кутку активного осередку. Для того, щоб ввести значення в декілька клітинок, необхідно:

Підвести покажчик миші до маркера Автозаполнение так, щоб покажчик перетворився на чорний хрестик.

Рис. 1.

Натисніть на ліву кнопку миші і протягніть маркер Автозаполнение вниз (чи в іншому напрямі) до потрібної клітинки. При цьому біля клітинки з'являється прямокутник із значенням, яке буде внесено до цього осередку.

Рис. 2

Відпустіть кнопку миші, клітинки заповняться числами.

Рис. 3.

Якщо в клітинку ввести назву місяця або дня тижня, то за допомогою автозаповнення можна ввести інші місяці або дні тижня.

Слід мати на увазі, що режим автозаповнення залежить від мови, що об’явлена операційній системі за замовчуванням. Тобто, якщо такою мовою призначена англійська, то розтягнення клітинки, що містить назву дня тижня або назву місяця українською або російською мовою не призведе до бажаного результату. Див. рисунок, що наведений нижче.

Понедельник

Понеділок

Monday

Понедельник

Понеділок

Tuesday

Понедельник

Понеділок

Wednesday

Понедельник

Понеділок

Thursday

Понедельник

Понеділок

Friday

Понедельник

Понеділок

Saturday

Понедельник

Понеділок

Sunday

Більш того, є ще одна проблема, що пов’язана з округленнями. Давайте введемо у клітинку A1 число, що дорівнює результату ділення одиниці на трійку. Це число є періодичним дробом, що має вигляд 0,3333333333333. Якщо ми введемо це значення у клітинку A1, та спробуємо його скопіювати у стовпчику, ми будемо декілька здивованими одержаним результатом.

Щоб одержати послідовність чисел 0,3333333 у стовпику A, введіть його в клітинки A1 та B1, виділіть обидві клітинки, та розтягніть їх до клітинки A7.

Тепер використаємо функцію зменшення розрядності

Доведемо розрядність діапазону чисел A1:A7 до цілих чисел. Завдяки тому, що число 0,3333333 не перевищує 0,5, воно буде округлене до нуля (0).

Тепер підрахуємо суму чисел, що розташовані в діапазоні A1:A7. І ми одержимо зовсім несподіваний результат:

Тобто сума семи нулів буде складати 2,333!!! Річ у тім, що OOo Calc прирозрахункахвикористовує справжній внутрішній формат чисел. Тобто результат обчислень є ніщо інше ніж 7*0,33333333, тобто 2,333333333, а те що Ви бачите на екрані комп’ютера є результатом форматування числових даних.

Завдання:

Створіть нову робочу книгу OOo Calc. Назвіть її "Lab_rab1".

На Листі 1 в лівій верхній частині листа заповніть таблицю даними так, як наведено на Рис. 4. Верхній лівий елемент таблиці відповідає клітинці B2.

Рис. 4.

Використовуючи функцію Автозаполнение, створіть таблицю згідно з Рис. 5.

Рис. 5.

Збережіть таблицю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]