Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Бух.учет в бюдж.организациях.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Основні бухгалтерські проведення з обліку доходів загального фонду

Зміст операцій

Д

К

1

Отримано асигнування із загального фонду:

  • установами, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету

  • установами, які утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету

311,321

311,321

701 702

2

Відкликано кошти розпорядниками вищого рівня

701, 702

311,321

3

Списано з рахунків залишки коштів виділених асигнувань

701, 702

311,321

4

Списано доходи наприкінці року на результати виконання кошторису за загальним фондом

701, 702

431

Як уже зазначалося, бюджетні установи в процесі своєї діяльності отримують кошти як із бюджету, так і з інших джерел.

Кош­ти, які бюджетні організації та установи отримують понад асигнування, що виділяються їм із державного та/або місцевих бюджетів, називають власними коштами.

Раніше наголошувалося, що для зберігання коштів спеціального фонду бюджетних установ і проведення операцій за ними органи Державного казначейства відкривають бюджетним установам спеціальні реєстраційні рахунки з урахуванням груп спеціальних коштів у розрізі програм­ної класифікації видатків. Порядок їх відкриття описано вище.

Для обліку операцій на спеціальних реєстраційних рахунках в органах Державного казначейства та поточних рахунках в установах банків використовують такі активні субрахунки III класу:

№ 31 «Рахунки в банках»:

№ 313 «Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги»;

№ 314 «Поточні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень»;

№ 315 «Поточні рахунки для обліку депозитних сум»;

№ 316 «Поточні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду»;

№ 319 «Інші поточні рахунки»;

№ 32 «Рахунки в казначействі»:

№ 323 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги»;

№ 324 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень»;

№ 325 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум»;

№ 326 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду».

Записи за дебетом рахунків № 31 та № 32 відображають надходження коштів спеціального фонду, за кредитом — списання коштів бюджетних установ.

Надходження й списання грошових коштів здійснюють на підставі виписок установ банку та органів Державного казначейства із доданими до них відповідними первинними документами, якими оформлюється рух коштів на банківських та казначейських рахунках.

Як уже зазначалося, кошти спеціального фонду, що надійшли як власні надходження установ, зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки без конкретного віднесення до кодів економічної класифікації видатків, однак здійснення видатків проводиться відповідно до кошторису за конкретними кодами економічної класифікації видатків.

Для синтетичного обліку руху грошових коштів спеціального фонду призначено меморіальний ордер № 3 «Накопичувальна відомість руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)» — форма № 382 (бюджет) і форма № 382-авт. (бюджет), в якому відображається облік операцій з надходження на рахунок установи доходів та здійснення касових видатків спеціального фонду. Якщо установа має кілька поточних або спеціальних реєстраційних рахунків, відкритих на її ім’я, то накопичувальні відомості ведуть окремо за кожним рахунком і нумерують № 3—1, 3—2, 3—3 тощо.

Для обліку доходів спеціального фонду Планом рахунків передбачено рахунки і субрахунки класу 7 «Доходи».

Облік доходів спеціального фонду ведеться на пасивному рахунку № 71 «Доходи спеціального фонду». На цьому рахунку обліковують власні надходження установи на її утримання із розподілом на субрахунки. Наведемо стислу характеристику кожного з них.

№ 711 «Доходи за коштами, отримані як плата за послуги» — обліковуються надходження, отримані установою згідно із кошторисом як плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із функціональними повноваженнями; кошти, що отримуються бюджетними установами від господарської або виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, що отримуються бюджетними установами від реалізації майна.

№ 712 «Доходи за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ» — обліковуються надходження бюджетних установ для виконання окремих доручень, отримання грантів, дарунків, благодійних внесків, інвестицій, які, згідно із чинним законодавством, отримують бюджетні установи.

№ 713 «Доходи за іншими надходженнями спеціального фонду» — обліковуються надходження установи, які належать до інших надходжень спеціального фонду бюджету.

№ 714 «Кошти батьків за надані послуги» — обліковуються надходження за рахунок коштів батьків на утримання дітей у дитячих закладах та інші послуги, крім шкіл-інтернатів.

№ 715 «Доходи, спрямовані на покриття дефіциту загального фонду» — обліковуються кошти спеціального фонду, спрямовані на покриття дефіциту бюджету.

№ 716 «Доходи за витратами майбутніх періодів» — обліковуються суми коштів за договорами із фізичними чи юридичними особами за надані послуги, що надійшли у звітному році і не були використані, але будуть використані в наступному році на видатки, передбачені договорами.

Для обліку нарахування доходів спеціального фонду передбачено меморіальний ордер № 14 «Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ» — форма № 409 (бюджет) і форма № 409-авт. (бюджет). На кожен вид доходів спеціального фонду відкривають окремі меморіальні ордери.

Для розрахунків із батьками на утримання дітей передбачено меморіальний ордер № 15 «Зведення відомостей за розрахунками із батьками на утримання дітей» — форма № 406 (бюджет ).

Основні бухгалтерські проведення з обліку доходів спеціального фонду наведено в табл. 2.4.

Таблиця 2.4