Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 3.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

2.6.2. Форма матеріального носія інформації

Носій інформації– матеріальний об'єкт, призначений для зберігання і передачі інформації.

Форма носія інформації– це спеціальна конструкція матеріального носія, яка забезпечує виконання документом його основної функції, що робить його зручним для зберігання та використання. Специфічними були історичні форми документів у вигляді глиняних табличок, папірусних сувоїв, пергаментних кодексів і т.п. Різноманітні по конструкції і сучасні документи.

Залежно від форми носія розрізняють аркушеві, кодексні, карткові, стрічкові, дискові та комбіновані документи.

Аркушевий документіснує у вигляді одного чи декількох аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату без скріплення (листівка, газета, буклет, плакат).

Кодекс– найбільш поширена форма книги, являє собою блок скріплених аркушів паперу (книга, брошура, журнал, атлас, альбом).

Картковий документявляє собою картку встановленого формату на матеріалі підвищеної щільності (листівка, календар, мікрокарти, перфокарта, каталожна картка, мікрофіша).

Стрічковий документвиготовлений у вигляді безперервної смуги матеріалу із записом інформації (магнітна стрічка, кіно-, відео-, перфолента, принтерна стрічка, діафільм, мікрофільм, фонограма).

Дисковий– документ у вигляді диска. Це носій інформації, що представляє собою круглу пластинку, покриту шаром матеріалу, здатного запам'ятовувати і відтворювати інформацію.

Форма матеріального носія інформації постійно вдосконалюється. Поряд з традиційними формами документу (книга, газета, журнал і ін.) наростає питома вага мікрофільмів, кінофільмів, магнітних стрічок, а також нетрадиційних носіїв інформації, використання яких пов'язано із застосуванням сучасних технічних засобів (перфострічки, дискети, диски, компактні оптичні та відеодиски).

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]