Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА РОБОТА З ДИСЦИПЛІНИ «Рекреаційні комплекси світу» «Географія туристично-рекреаційних зон Мексики».docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать
    1. Туризм в Мексиці

Важлива галузь господарства Мексики – туризм. Його розвитку сприяють: багата культурна і природна спадщина, розвинена мережа автошляхів, наявність поруч в США платоспроможної клієнтури. Щороку країну відвідують 6 млн. туристів, переважно із США. Головними принадами для туристів є столиця Мехіко і стародавні центри цивілізації ацтеків та майя на центральному нагір'ї та на півострові Юкатан. Особливою популярністю серед них користуються Паленке і Чічен-Іца. Світове визнання отримала курортна зона «Мексиканська Рив'єра» з центром Акапулько на тропічному узбережжі Тихого океану.

Зовнішня економічна орієнтація Мексики спрямована в бік США. Туди надходить 75% товарного експорту – нафта, природний газ, руди металів, овочі і фрукти, а також продукція «макіладорас». Потоки туристів з півночі рухаються навстріч потокам дешевої мексиканської робочої сили на північ, у США. Це «брасерос» – сезонні сільськогосподарські мігранти і «чіканос» – нелегальні мігранти. На північ спрямована і транспортна система Мексики. Так поступово формується «НАФТА» – «Північноамериканська зона вільної торгівлі», в яку пропонують включити США, Канаду і Мексику.

Найважливішою частиною Мексики є південь Мексиканського нагір'я – тьєрра темплада, що лежить на висоті 2000-2500 м н.р.м. Це район «цілорічної весни» – в природному стані високотравна савана з помірними температурами, достатнім зволоженням, родючими чорними грунтами і густою річковою мережею. Вже за 2000 р. до н.е. тут існувала землеробська культура. В доколумбову епоху, в колоніальну епоху і зараз саме тут концентрується населення.

В 1325 р. тут була заснована столиця ацтеків – Теночтітлан. Іспанці її зруйнували в 1521 p., але на тому ж самому місці була побудована нова столиця – Мехіко. Зараз в її метрополітені (2390 км кв.) проживає 19 млн. чоловік. Це місто, якому немає конкурентів у країні, і яке є одним з найбільших у світі. Одночасно це уособлення нового типу гігантських міст, які виникли в другій половині XX ст. в слаборозвиненому світі. Його величезні розміри співіснують з низькою, порівняно з містами розвинених країн, ефективністю і гіпертрофованими проблемами.

Мехіко виконує столичні, фінансові, управлінські, торгові, промислові, наукові, культурні і транспортні функції. Його частка в економіці країни значно більша від частки населення. Тут зосереджена 1/2 обробної промисловості, 40% наукових працівників. Його культурне і спортивне обличчя мають світове значення. Університет існує з 1551 р. Національний музей антропології – один з найбільших у світі. В 1968 р. тут відбулися Літні Олімпійські ігри (єдиний приклад в Латинській Америці). Разом з тим, всі гострі проблеми «вибуху урбанізації» знайшли в Мехіко свій класичний вираз. Чимало проблем природного характеру. Тричі за останній час (1857, 1961 і 1985 pp.) Мехіко страждав від землетрусів. Надто великим є «тиск» на природу. Грунт під містом внаслідок надмірного забору підземних вод осідає, довколишні гори стали перешкодою для природного повітрообміну. Ще гострішими є соціальні проблеми цього гіганта.