Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖ(Отруєння).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
34.93 Кб
Скачать

Харчові Отруєння

Найбільше харчових отруєнь, як відзначають спеціалісти, відбувається саме улітку. Тільки за останні два тижня у нашій області було два масових отруєння. У Бердичеві люди отруїлись тістечками з кремом із згущеного молока «Еклер білий»  виробництва ПП ПКФ «Лакомка». Через ці тістечка у лікарні було 24 людини.

У суботу, 14 липня, у Бердичівському районі знову масове отруєння. Цього разу у лікарні – 15 мешканців села Журбинці.

Що робити, якщо у вас виникла підозра харчового отруєння в огляді від «Першого».

Симптоми харчового отруєння

Перша стадія – нудота, почуття тяжкості в ШКТ або «розпирання» шлунка, відрижка, позиви на блювоту, незначне підвищення температури.

Друга стадія – діарея (розлад шлунка), біль у животі, блювота, нудота, висока температура, знижений артеріальний тиск, прискорене серцебиття, непритомність, судоми м'язів, цитує лікаря портал  Перша допомога при харчовому отруєнні

1. При перших ознаках харчового отруєння слід негайно промити шлунок чистою водою, можна злегка підсоленою. Випити максимум, потім викликати блювоту. Повторювати процедуру слід доти, поки зі шлунка не почне виходити вода без сторонніх домішок.

2. Після промивання шлунка слід прийняти ентеросорбенти, що допоможуть вивести отруйні речовини з організму. Переважно це активоване вугілля, смекта, ентеросгель тощо. Приймати слід згідно з інструкцією, кожні 4 години.

3. Якщо очистити ШКТ не вдалося і токсини встигли всмоктатися в кров, слід почати пити мінеральну воду без газу. Це допоможе швидше очистити організм і відновити водний баланс. Зверніть увагу: пити треба часто, плавно, невеликими ковтками, щоб не давати додаткового навантаження на постраждалий організм.

Якщо відбулася дуже велика втрата рідини, слід приймати розчини, що дозволять відновити баланс мінералів і електролітів. Наприклад, регідрон, який можна купити в аптеці.

4. Після промивання шлунка та прийому ліків, слід зберігати спокій. Перебуваючи на питному режимі, бажано 5-7 годин або більше не вживати їжу, потім перейти на щадний, дієтичний раціон.

5. При харчовому отруєнні в жодному разі не рекомендується пити закріплюючі засоби. Звісно, вони допоможуть, але це буде тимчасово, потім ризикуєте отримати серйозні проблеми із ШКТ.

Блекота Чорна

Зверніть увагу. Якщо після промивання шлунка та прийому ентеросорбентів тобі не кращає, триває блювота, тримається температура тощо, негайно звернися до лікаря.Крім того, якщо ти помітила перші симптоми харчового отруєння і не впевнені, що зможете впоратися з ними самостійно, без зволікань зверніться до лікаря або викликайте "Швидку". (Hyoscyamus niger)

Дворiчна трав'яниста опушена рослина родини пасльонових. Стебло прямостояче, розгалужене. Листки черговi, простi. Квiтки двостатевi брудно-жовтi, всерединi пурпурно-фiолетовi, неприємного запаху. Цвiте у травнi - вереснi. Плід глечикоподібна коробочка, яка мiстить дрiбне насiння, що нагадує мак. Росте як бур'ян на засмiчених мiсцях. Алкалоїди блекоти викликають затьмарення пам'яті, тому про людину, яка веде себе нерозумно говорять: "Белены обьелся". Знахарі добре знали властивості блекоти, і в народі залишилась пам'ять про одурманюючі засоби і "відьмині" мазі. Блекота - приворотне зілля, блекота - дурман, блекота - отрута смертельна, про це говориться в народних піснях. Із-за неприємного запаху і смаку тварини в природних умовах не поїдають блекоту. Інколи блекоту плутають із їстівними рослинами. Особливо, діти часто приймають насіння блекоти за насіння маку, на який вони подібні. Отруйні речовини, переносимі бджолами із квіток блекоти, можуть бути виявлені в медові. Для виготовлення галенових препаратiв використовують листя. Листя блекоти мiстить алкалоїди (атропiн, гiосциамiн, скополамiн), дубильнi речовини. Препарати блекоти мають болетамувальну, спазмолiтичну дiю, знижують секрецiю залоз (бронхiальних, потових, слюнних, сльозних, шлунка i кишечника), викликають розширення зiницi ока, паралiч акомодацiї, знiмають спазми гладкої мускулатури. Симптоми отруєння: сухiсть в ротi, розлади мови i ковтання, порушення близького зору, двоїння в очах (диплопiя), свiтлобоязнь, тахiкардiя, задишка, головний бiль. Шкiра червона i суха, пульс частий, зiницi розширенi i не реагують на свiтло. З боку центральної нервової системи спостерiгається психiчне i рухове збудження, зоровi галюцинацiї, марення (хворим здається, що вони літають у повітрі, лізуть на стіни), епiлептиформнi судоми з наступною втратою свiдомостi, коматозний стан. Лікування: промивання шлунка через зонд, внутрішньо - адсорбуючі засоби (активоване вугiлля), форсований дiурез, гемосорбцiя. При коматозному станi вводять розчин прозерину 0,05%-1 мл пiд шкiру. При збудженнi вводять розчин амiназину 2,5% - 2 мл внутрiшньом'язово, розчин димедролу 1% - 1 мл, розчин сибазону 0,5% - 1 мл. При гiпертермiї призначають жаропонижуючi засоби.