Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖ(Отруєння).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
34.93 Кб
Скачать

Беладонна

Багаторiчна трав'яниста рослина родини пасльонових. Має товсте кореневище. Стебло пряме, товсте, соковите, розгалужене. Листки короткочерешковi, яйцеподібнi, цілокраї. Квітки одиничнi, великi, пониклi, коричнево-фiолетовi або червоно-бурi, розмiщенi в пазухах листкiв. Цвiте у травнi - серпнi. Плід - куляста чорна ягода.

Росте в лiсах Карпат, окрiм того, для фармацевтичної промисловостi її вирощують.Cимптоми отруєння: сухiсть слизових оболонок i шкiри, висипання на шкiрi, дисфагiя, осиплiсть голосу, гiперимiя слизових оболонок, спрага, підвищення температури тіла, затримка сечовидiлення, атонiя кишечника, розширення зiницi ока i паралiч акомодацiї, тахiкардiя, можливе пiдвищення артерiального тиску. Появляються відчуття бадьорості і збудження, судоми, пригнiчення дихання. Думки швидко змінюються одна іншою. Відмічається швидка мова, не оправдана обстановкою веселість. Постраждалі сміються, танцюють. Потім збудження зростає, виникають галюцинації, хворі чують різні звуки, співи, зміна кольорів навколишнього. Вони безперестанку щось незв'язано говорять "словесный понос". В окремих випадках можуть спостерігатися припадки "внезапного бешенства". Поступово постраждалі заспокоюються і засинають. При попаданні в організм значної дози отрути, в результаті пошкодження дихального центра в продовгастому мозку, може настати смертельний кінець.

Бліда поганка

(Amanita phalloid.es)  Синонім - мухомор зелений. З сімейства аманітових (Amanitaceae). Капелюшок діаметром 4-10 см, зелена з відтінками, в центрі темніша, шовковиста, спочатку дзвоникоподібна, потім плоско-опукла. Гіменофор пластинчастий, білий, платівки часті, широкі вільні.  Ніжка висотою 5-10 см, товщиною 1-2 см, біла, рівна, товщають до основи, оточена вольво, з білим широким кільцем. М'якоть біла, тонка. Смак солодкуватий, запах слабо виражений. Зустрічається часто, у світлих лісах, під дубом, буком. Плодоносить з червня по жовтень.Бліда поганка має деяку схожість з печерицями, зеленими сироїжками і поплавками. На відміну від печериць у поганки білі пластинки, колір яких з віком не міняється (у печериць вони стають блідо-рожевими або темними), і клубневідние потовщення у підстави ніжки. Поплавки дізнаються по відсутності кільця і смугасто-рубчатий краю шапки. У сироїжки немає клубневідного здуття, вольво та кільця. Бліда поганка - смертельно отруйний гриб! Більшість отруєнь закінчується смертельним результатом. Токсини, які вона містить, не руйнуються при кип'ятінні, сушіння та інших видах обробки.

Мухомор поганковідниі

(Amanita citrina)  Синоніми - мухомор лимонний, мухомор жовто-зелений. З сімейства аманітових (Amanitaceae). Капелюшок діаметром 4-10 см, спочатку білувата, потім лимонно-жовта, з часом вицвітає, опукла, пізніше плоский, з великими білими або сіруватими пластівцями (залишками покривала), гладкими краями, клейка. Гіменофор пластинчастий, білий, платівки вузькі, часті, по краях іноді жовтуваті, прирослі до ніжки.

Ніжка висотою 4-12 см, товщиною 1-2 см, в основі роздута, спочатку суцільна, пізніше порожниста, з широким плівчасті білим або жовтуватим кільцем, з товстою вгорі вільно відгинають, внизу прирослі широкої брудно-білувато Вольво. М'якоть біла, під шкірочкою жовтувата, м'яка. Смак і запах неприємні. Зустрічається часто, поодинці і невеликими групами, під буком і дубом, у вологих місцях і по узліссях. Плодоносить з серпня по жовтень. Мухомор поганковідниі - неїстівний, а за деякими джерелами, слабоядовітий гриб.