Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання для с.р. ЦПП.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
90.65 Кб
Скачать

Тема 13. Заходи процесуального примусу

Мета вивчення теми полягає у опануванні студентами заходів процесуального примусу. Студенти повинні знати: поняття та види заходів процесуального примусу; підстави застосування заходів процесуального примусу; порядок застосування окремих заходів процесуального примусу. Студенти мають вміти виділяти підстави застосування окремих заходів процесуального примусу, складати ухвали суду про застосування заходів процесуального примусу.

Питання для самостійної роботи студентів

1. Поняття та ознаки заходів процесуального примусу.

2. Підстави застосування заходів процесуального примусу.

3. Попередження і видалення із залу судового засідання як заходи процесуального примусу.

4. Порядок видалення особи із залу судового засідання.

5. Підстави тимчасового вилучення письмових та речових доказів для дослідження судом.

6. Зміст ухвали про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом.

7. Порядок здійснення приводу свідка до суду.

Проблемні питання:

  1. Застосування приводу відповідача до суду.

Задача

У справі за позовом гр.Сисоєва про усунення перешкод в користуванні майном відповідач за позовом, гр.Рижов заявив клопотання про залучення свідка, гр. Петрова, показання якого, на думку відповідача, в достатній мірі допоможуть спростувати факти. На які посилається позивач. Однак гр. Петров на засідання не прибув, хоч був попереджений належним чином, не прибув він і на наступне судове засідання.

Чи підлягає свідок, гр.Петров, приводу до суду? Які заходи впливу встановлені чинним законодавством для осіб, які порушують процесуальне законодавство?

Рекомендована література:[1, 2, 4, 9, 14, 15, 29, 31, 32, 43, 47, 62, 98, 137, 154, 155, 174, 186]

Тема 14. Докази і доказування у цивільному процесі

Мета вивчення теми полягає у опануванні студентами елементів та методів доказування. Студенти повинні знати: поняття та мету судового доказування; факти, які не підлягають доказуванню; види доказів; порядок збирання, подання та забезпечення доказів; допустимі засоби доказування; особливості дослідження та оцінки окремих видів доказів. Студенти мають вміти конкретизувати предмет доказування та класифікувати докази, визначати належність доказів, набути навичок із дослідження та оцінки доказів.

Питання для самостійної роботи студентів

1. Поняття та зміст доказової діяльності.

2. Мета та предмет судового доказування.

3. Факти, які не підлягають доказуванню.

4. Класифікація доказів.

5. Пояснення свідка як доказ у цивільній справі.

6. Письмові та речові докази.

7. Висновок експерта як доказ у цивільній справі.

8. Збирання та подання доказів.

9. Сприяння суду в отриманні особами доказів.

10. Зберігання та повернення речових доказів у цивільній справі.

11. Допустимість засобів доказування.

12. Достовірність доказів.

Проблемні питання:

1. Проблема формулювання предмета доказування у цивільній справі.

2. Проблема визначення достовірності доказів.

Задача

Соколова звернулася до суду з позовом про появлення на роботі. В позовній заяві вона зазначила, що працювала економістом у відділі праці і заробітної плати машинобудівного заводу. Вважає, що її звільнили з займаної посади незаконно, так як ніякого скорочення штату у відділі не було, а була невелика реорганізація в межах двох відділів. В той же день у відділ планування на посаду економіста було прийнято нову людину. Вона також вказала, що на її утриманні знаходиться мати та двоє неповнолітніх дітей 7 і 11 років. В заяві також було зазначено, що ніяких доказів вона не може надати, і тому просить суд допомогти їй зібрати докази. Суддя направив Соколовій листа, у якому дав відповідь, що збирання доказів не входить до компетенції суду, і тому її справа буде розглянута тоді, коли вона надасть необхідні докази.

1. Дайте правову оцінку даній ситуації. 2. Чи правильні дії судді? 3. Якими нормами ЦПК України і яким принципом слід користуватися при вирішенні питання про збирання доказів по справі?

Рекомендована література:[1, 2, 4, 9, 14, 16, 18, 29, 74, 90, 94, 95, 96, 99, 101, 119, 122, 127, 129, 155, 161, 162, 163, 170, 184, 186]