Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_shpora.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

16. Основні фактори суп.В-цтва та їх взаємозв’язок.

Фактори в-цтва – це всі необхідні елементи,які використовуються для виробництва матеріальних та нематеріальних благ. До цих факторів відносяться: Людський капітал-сформований у рез.інвестицій і накопичений людиною певний запас знань,навичок,здібностей, мотивацій і стан здоровя, які доцільно

використовувати в тій чи інщій сфері суп.в-цтва. Капітал-це економ.ресурс,що визначається як сукупність усіх технічних,матеріальних і грошових засобів,використовуваних для в-цтва тов.та послуг. Праця-є фізичною та інтелектуальною діяльністю людини,спрямованих на в-цтво економ.благ та послуг. Земля-включає в себе землю,лісові та водні ресурси ,родовища корисних копалин та ін.природні багатства ,що використовуються у виробничому процесі. Наука-це специфічна форма людської діяльності,спрямована на отримання та систематизацію нових знань про природу, суспільство і мислення. Інформація- с-ма збирання,обробки та систематизації різноманітних знань людини з метою використання їх у різних сферах життєдіяльності. Екологія- с-ма спеціалізованих видів трудової діяльності людини на раціональне використання природних ресурсів,охорону навколишнього середовища і на його відтворення. Підприємницькі здібності- х-зує діяльність людини стосовно поєднання та ефективного використання всіх інших факторів в-цтва з метою створення благ та послуг.Виробничим факторам властива взаємозамінність.

Виробнича функція-це взаємозв’язок між максимальним обсягом продукції,яку можна виробити і витратами факторів виробництва ,потрібних для цього обсягу.Виробнича функція з двома факторами записується формулою:Q=f(L,K),де Q-обсяг випуску продукції, L-затрати праці,К-затрати капіталу. Виробнича функція вказує на існування альтернативних можливостей,за яких різне поєднання факторів в-цтва або їх взаємозаміна забезпечують такий самий обсяг випуску продукції.

17. Ефективність суспільного виробництва,її сутність,економічні та соціальні показники.

Ефективність в-тва – категорія,яка х-зує віддачу,результативність в-цтва.Свідчить не лише про приріст обсягів в-цтва,а й про те,якою ціною,якими витратами ресурсів досягається цей приріст,тобто про якість сусп.в-цтва. Це одна з основних х-к господарської діяльності людиниюЕфективність в-цтва – це стійкий,закономірний процес функціонування економіки.Він може бути сформульований як закон підвищення ефективності суспільного в-цтва.Визначається за формулою Результати/витрати. Економічна ефект.-це досягнення в-цтвом найвищих рез.за найменших витрат живої та уречевленої праці або зниження сукупних витрат на одиницю продукції. Показники: Продуктивність праці на мікрорівні: обсяг продукції/к-сть працівників.продуктивність суп. праці на макрорівні:Національний дохід/сер.к-ть працівників.Трудомісткість-показник,який відображає к-ть затраченої живої праці на в-цтво однієї одиниці продукції:вартість затрат живої праці/вартість продукції.Фондовіддача-х-зує к-ть продукції,виробленої з одиниці основних фондів:вартість виробленої продукції/вартість основних фондів.Фондомісткість показує вартість витрат виробничох фондів на одиницю виробленої продукції:вартість осн.фондів/в-сть вирробленої продукції.матеріаловіддача-х-зує скільки вироблено продукції з одиниці затрачених матеріалів:в-ть продукції/в-ть матеріалів.матеріаломісткість.матеріаломісткість-зворотній до матеріаловіддачі:вартість матеріалів/вартість продукції.Капіталомісткість:обсяг капіталовкладень/приріст обсягу виробленої продукції. Екологоефективність:Е=Е-(А+В+С). Е-заг.економічний ефект господарювання суб’єкта.А-в-ть природоохоронних заходів.Втрати від пошкодження природного середовища.С-в-ть природних ресурсів.Соціальна ефективність-ступінь відповідності рез.в-цтва соц.потребам суп.,окремої людини.Показники:розмір ВНП та НД на душу населення;частка фонду споживання в НД;Рівень життя-рівень рівень забезпеченості людей благами,необхідними для їх нормального функціонування.;індекси розвитку людини.Економ.ефективність є матеріальною основою вирішення соц.проблем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]