Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_shpora.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.62 Кб
Скачать

21.Ринкове господарство як невідємна складова товарного в-цтва.

Ринок-це с-ма економ.відносин,пов’язаних з обміном тов.та послуг на основі використання різноманітних форм власності ,тов.-грошових і фін.-кредитних відносин.Є 2 сектори економіки:ринковий:1ринок-економ.с-ма,що працює заради прибутку.2 це само відтворювальний сектор економ.3.працює на задоволення економ.інтересу.4.сам заробляє і сам на свій ризик витрачає. Бюджетний сектор:1.вироблює необхідні для сусп.тов.і послуги,головна мета не прибуток,а задоволення потреб через в-цтво суспільних благ.2.не запрограмований на самоокупність та самофінансування,тому потребує існування ринкового сектору.3.працює на гроші,виділені з бюджету.4.витрачає кошти суворо за призначенням.

Зміна домінанти одного із секторів призводить до якісних зрушень устрою,зачіпаю долю с-ми і впливає на переважну більшість суб’єктів економіки.Умови виникнення ринкового господарства: 1суспільний поділ праці,що ґрунтується на спеціалізації. Спеціалізація визначається порівняльними перевагами або відносно меншою альтернативною вартістю виробника.2.економічна відокремленість суб’єктів господарювання зумовлена наявністю різних форм власності.3.величина трансакційних витрат визначає умови і межі ділової активності.4.вільний обмін ресурсами ,який забезпечує вільне ціноутворення та ефективне господарювання.

22.Сучасний ринок,його сутність та функції.Субєкти ринкової економіки.

Ринок-це с-ма економ.відносин,пов’язаних з обміном тов.та послуг на основі використання різноманітних форм власності ,тов.-грошових і фін.-кредитних відносин. Сутність ринку проявляється у його функціях:1.регулююча-ринок регулює всі економ процеси,процеси в-цтва,обмін,розподіл споживання, визначає пропорції і напрями розподілу економ.ресурсів на макро і мікро рівні. Інформаційна-ринок через ціни інформує виробника,торговця,споживача,про те,що вигідно виробляти ,а що ні.і скільки потрібно запропонувати 3.стимулююча-спонукає виробників до зниження витрат,підв.якості та споживчих властивостей тов. розподільча-доходи виробників і споживачів у ринковій економіці диференціюють через ціни,зумовлюючи соц.розшарування за доходами. Санаційна(оздоровча)-ринок через конкурентів очищає економ.середовище від неконкурентоспроможних домогосподарств і підтримує найефективніші. Інтегруюча- ринок об’єднує суб’єктів економ.с-ми в одне ціле ,сприяючи формуванню єдиного економічного простору ,як у межах держави так і у межах світової економіки.Контролююча- ринок забезпечує в-цтво оптимальних комбінацій товарів та послуг за допомогою най ефект.комбінацій ресурсів.

Основними суб’єктами ринкової економіки є:домашні господарства:1як власники економ.ресурсів2.отримують доходи від проданих ресурсів3.використовують доходи на придбання споживчих тов.та послуг для задоволення особистих потреб;підприємці:1.придявляють попит на ресурси 2.пропонують тов.та послуги як для підприємницького й державного секторів так і для домогосподарств.3.інвестування отриманих доходів.;держава:1.пред’являє попит на економ.ресурси для здійснення економ.діяльності в держ.секторі економіки.2.предявляє попит на засоби виробництва для в-цтва суп.та ін.благ.3.пропонує гроші та пред’являє попит на гроші4.пропонує сусп.блага без безпосередньої оплати їх,що поліпшує продуктивність підприємницького сектору і зменшує витрати на споживання домогосподарств.5.здійснює урядове регулювання ринкової економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]