Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Поняття і правова природа зміст договору найму

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму. Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ). Предметом договору найму можуть бути майнові права.

Право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму. За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд розміру плати за користування майном. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає. Договір найму укладається на строк, встановлений договором. Якщо строк найму не встановлений, договір найму вважається укладеним на невизначений строк.

  1. Права та обов'язки наймача.

Наймач зобов’язаний своєчасно вносити орендну і комунальну плати, натомість отримуючи право на проживання в здаваної йому квартирі. Крім цього, він має право користуватися знаходяться під нею майном, яке повинно бути передане йому за описом і за яку він несе мат відповідальність так само, як і за саму квартиру. Орендар має право поселити на знімається площі свого чоловіка (дружину) і неповнолітніх дітей, проте краще проінформувати орендодавця про це заздалегідь. Без відома і згоди орендодавця наймач не має права використовувати квартиру в комерційних цілях. За законом, орендовану житлову площу можна використовувати тільки для проживання, і ніяк інакше.

Орендар, проживаючи у найманій квартирі, зобов’язаний дотримуватися правил користування житловими приміщеннями, у тому числі дотримуватися санітарно-гігієнічних норм. Виконання дрібного поточного ремонту може входити в його обов’язки, зазвичай цей пункт обговорюється окремо. За ЦК, орендар має право передавати житло в суборенду або перенаем, продавати орендні права в заставу, вносити їх як внесок у статутний капітал. В обов’язки наймача входить безперешкодний допуск орендодавця у квартиру з метою перевірки поточного стану житлоплощі, а також майна, переданого за описом.

  1. Права та обов'язки наймодавця.

Орендодавець зобов'язаний: 1)надати орендарю майно у стані, що відповідає умовам договору оренди і призначенню майна; 2)попередити орендаря про всі права третіх осіб на майно, що здається в оренду; 3)за власний рахунок здійснювати капітальний ремонт переданого в оренду майна. За договором прокату наймодавець, який здійснює підприємницьку діяльність з передання речей у найм, передає або зобов'язується передати рухому річ наймачеві в користування за плату на певний строк. За договором найму зем ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Основ¬ним обов'язком наймодавця у консенсуальному договорі найму є обов'язок пере¬дати наймачеві майно у користування негайно або у строк, встановлений договором. У разі невиконання зазначеного обов'яз¬ку наймодавцем наймач має право вимагати від наймодавця передачі майна і відшкодування збитків, завданих затримкою. Реалізацію того чи ін права ЦК залишає на вибір наймача. Наймодавець зобов'язаний передати річ наймачеві у стані і у комплекті, за умовами договору

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]