Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Набуття збереження майна без достатньої правової підстави.

За зобов'язанням із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок ін особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Підставами виникнення зобов'язання може бути: 1)набуття, збереження майна без достатньої правової підстави; 2)підстава, на якій було набуто майно, згодом зникла. Суб'єктами зобов'язання є особа, яка безпідставно набула або зберегла майно (боржник), та особа, яка має право одержати від боржника безпідставно набуте або збережене майно (кредитор). Об'єктом зобов'язання є дії безпідставно збагаченого

боржника щодо повернення потерпілому (кредитору) безпідставно набутого або збереженого. Законодавець розрізняє такі види зобов'язань із безпідставного збагачення: 1) зобов'язання із безпідставного набуття майна, тобто майно набувача збільшується, а майно потерпілого зменшується; 2) зобов'язання із безпідставного збереження майна, тобто збереження майна з боку набувача і зменшення або незбільшення майна з боку потерпілого. Особа, яка набула майно або зберегла його у себе без достатньої правової підстави, має право вимагати відшкодування зроблених нею необхідних витрат на майно від часу, з якого вона зобов'язана повернути доходи.

  1. Умови деліктної відповідальності.

Деліктні зобов'язання, як і ін цивільно-правові зобов'язання, виникають за наявності юр фактів, пов'язаних із завданням шкоди, тобто деліктом. Підстави виникнення деліктного зобов'язання збігаються з підставами деліктної відповідальності. Відповідальність за завдану шкоду може наставати лише за наявності підстав, до яких відносяться: а)наявність шкоди; б)протиправну поведінку заподіювача шкоди; в)причинний зв'язок між шкодою і протиправною поведінкою заподіювача; г) вину. За загальним правилом, шкода підлягає відшкодуванню: а)в повному обсязі - тобто відшкодовується як реальна шкода, тобто втрачене або пошкоджене майно в результаті протиправної поведінки правопорушника, так і упущена вигода; б)особою, яка безпосередньо завдала шкоду. Законом визначено такі випадки, коли шкоди завдано правомірними діями: 1) під час виконання фіз особою своїх обов'язків; 2) під час здійснення фіз особою права на самозахист; 3)у разі прийняття закону про припинення права власності на певне майно; 4)у стані крайньої необхідності; 5)за згоди потерпілого, але за умови дотримання правових норм. Два виняткові випадки, коли допускається відшкодуваня шкоди, завданої правомірними діями. Йдеться про завданя шкоди власникові майна у разі прийняття закону, що припиняє його право власності,і у стані крайньої необхідності. Обов'язковою підставою делікт відповідальності є причинно-наслідковий зв'язок між протиправною поведінкою і шкодою

  1. Відшкодування шкоди, завданої незаконної діями органу дізнання, попереднього слідства, прокуратури або суду.

Ця шкода відшкодовується державою в повному обсязі незалежно від вини посадових осіб цих правоохоронних органів. Законодавець намагається надати певні гарантії захисту фіз особі від незаконних дій правоохоронних органів. До цих незаконних дій законодавець відносить наступні: 1)незаконне засудження; 2) незаконне притягнення до кримін відповідальності; 3)незаконне застосування як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд; 4) незаконне затримання; 5)незаконне накладання адмін стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт. Заподіяна фізичній особі цими незаконними діями шкода відшкодовується державою незалежно від вини правоохоронних органів.

Шкода, завдана фіз або юр особі внаслідок постановления судом незаконного рішення в цивільній справі, відшкодовується державою в повному обсязі в разі встановлення в діях судді, які вплинули на винесення незаконного рішення, складу злочину за обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили. Відшкодування шкоди проводиться за рахунок коштів держ бюджету. Громадянин, звільнений з роботи поновлюється на колишній роботі (посаді).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]