Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Поняття та загальна характеристика договору купівлі-продажу

Згідно зі ст. 655 ЦК У за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно(товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Предметом договору купівлі-продажу може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (набутий) продавцем у майбутньому; майнові права; право вимоги, якщо вимога не має особистого характеру. Предметом договору купівлі-продажу можуть бути і грошові кошти. За чинним цивільним законодавством предметом договору купівлі-продажу не можуть бути права вимоги, якщо вимога має особистий характер - зобов'язання, що виникають із заподіяння шкоди, авторські права. Продавець повинен передати покупцеві товар у кількості, що встановлена договором купівлі-продажу, в асортименті, погодженому сторонами, якість якого відповідає умовам договору купівлі-продажу і який придатний для мети, з якою товар такого роду звичайно використовується, товар, що відповідає умові договору купівлі-продажу щодо комплектності, у тарі та (або) в упаковці, якщо ін не встановлено договором купівлі-продажу або не випливає із суті зобов'язання. Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

  1. Сторони, зміст договору купівлі —продажу

Сторонами договору купівлі-продажу є продавець і покупець. Ними, за загальним правилом, можуть бути юр і фіз особи, в тому числі суб'єкти підприємницької діяльності. За заг правилом право продажу товару належить його власнику. Проте, зважаючи на наявність ще 2 правових режимів майна, крім права власності - права повного госп відання і права оперативного управління - коло потенційних продавців суттєво розширюється доповнюючись держ і комунальними підприємствами. З укладенням договору купівлі-продажу, як і б-я ін двосторонньої угоди, у кожної із сторін виникають права та обов'язки, які становлять його зміст. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності і документи, що стосуються товару і підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства. Продавець передає майно покупцеві у власність. Покупець приймає або зобов'язується прийняти придбане майно, крім випадків, коли він має право вимагати заміни товару або відмовитися від договору купівлі-продажу. Обов'язок сплатити саме грошову суму, є істотною умовою договору купівлі-продажу, що відрізняє його від суміжного договору міни.

  1. Відповідальність за договором купівлі-продажу

Відповідальність може настати за невиконання б-я умови договору у вигляді сплати неустойки і відшкодування збитків. Так, покупець, якому передано товар неналежної якості, має право вимагати від покупця на свій вибір: - пропорційного зменшення ціни; - безоплатного усунення недоліків в розумний строк; - відшкодування витрат на усунення недоліків. Якщо недоліки товару настільки істотні, що їх неможливо усунути, покупець має право вимагати заміни товару або взагалі відмовитися від договору. Подавець також відповідає за продаж некомплектного товару, продаж товару без тари і упаковки, порушення асортименту тощо. На покупця може бути покладена відповідальність за безпідставну відмову від оплати чи порушення строків оплати товару у вигляді неустойки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]