Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_civilne_pravo_ukraini_osobliva_chastina.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать
  1. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою чи неповнолітнього особою.

Відповідальність за шкоду, що завдана малолітніми, покладається на їх батьків (усиновлювачів) або опікунів чи ін фіз осіб, які на правових підставах здійснюють виховання неповнолітньої особи. Аналогічний порядок поширюється і на заклади, які за законом здійснюють щодо малолітніх функції опікуна. Коли це стосується батьків, то відповідальність буде покладена на обох, незалежно від того, чи проживають вони разом, чи окремо, оскільки обов'язок здійснювати належне виховання і нагляд за малолітнім є рівним для обох з них. У випадку, коли батьки, були позбавлені батьківських прав, то обов'язок відшкодовувати завдану шкоду за протиправні діяння своїх малолітніх дітей лежить на них ще впродовж 3р після позбавлення батьківських прав.

В ЦК У передбачена можливість покладення відповідальності на фіз осіб, які здійснюють виховання та /чи нагляд за малолітніми на правових підставах, переважне місце серед яких посідає договір. У випадку, коли відповідачем за шкоду, що завдана малолітнім є юр особа, то слід зауважити, що законодавець визначає перелік цих юр осіб: навчальний заклад, заклад охорони здоров’я чи ін заклад, що зобов’язаний здійснювати нагляд за нею, а також заклад, який за законом здійснює щодо малолітнього функції опікуна. При цьому, протиправним діянням цих юр осіб вважаться саме невиконання чи неналежне виконання законного обов'язку здійснювати нагляд за малолітніми.

  1. Відшкодування шкоди завданої джерелом підвищеної небезпеки.

Обов’язок відшкодувати завдану шкоду джерелом підвищеної небезпеки покладається на володільця джерела підвищеної небезпеки, тобто особу, яка на відповідній правовій підставі володіє транспортним засобом, механізмом, ін об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Не визнається володільцем джерела і не несе відповідальність за шкоду перед потерпілим особа, яка управляла джерелом в силу виконання своїх трудових обов`язків перед володільцем джерела підвищеної небезпеки. Щодо транспортних засобів, ЦК У передбачає 2 види найма – найм транспортного засобу з екіпажем і найм без екіпажу. Якщо в першому випадку

відповідальність за завдану шкоду покладається на наймодавця, то в другому – на наймача. Володілець джерела підвищеної небезпеки не є суб’єктом відповідальності за шкоду, якщо доведе, що дане джерело вибуло з його володіння внаслідок неправомірних дій інших осіб. Підставами відшкодування шкоди за даним деліктом є: а) наявність шкоди; б) протиправна дія заподіювача шкоди; в) наявність причинного зв’язку між протиправною дією та шкодою. Вина заподіювача шкоди не вимагається. Тобто, особа, яка завдала шкоди джерелом підвищеної небезпеки відповідає й за випадкове її завдання.

  1. Спадковий договір.

За спадковим договором одна сторона (набувач) зобов'язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача. Договір двосторонній, оскільки згадуються як обов'язки набувача, так і право, яке він набуває. Набувач у спадковому договорі може бути зобов'язаний вчинити певну дію майнового або немайнового характеру до відкриття спадщини або після її відкриття". Право відчужувача полягає, у тому, що він може робити певні розпорядження і вимагати їх виконання. Відчужувач, по-перше, не має права укладати договори на відчуження майна, з приводу якого укладено спадковий договір.

По-друге, не має права після укладення спадкового договору заповідати майно, визначене в цьому договорі. Таким чином, у відчужувача внаслідок укладення спадкового договору виникають обов'язки не відчужувати майно визначене у спадковому договорі, не заповідати його. Таким чином, спадковий договір обмежує можливість відчужувача розпоряджатися за життя своїм майном, визначеним у договорі, і позбавляє його можливості розпорядитися ним на випадок смерті шляхом складання заповіту, бо цей заповіт буде недійсним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]