Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ekonomiki_i_ekonomichnikh_vchen.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
88.58 Кб
Скачать

9)Зароджння індустріального суспільства у Нідерландах XVI ст..

У першій половині XVI ст. у Нідерландах, особливо в північних провінціях, швидкими темпами розвивалася промисловість на основі мануфактурного виробництва. Національний ринок ставав частиною європейського та світового ринків. Відбувалися зміни в сфері земельних відносин. Більшість селян були вільні. Питома вага феодального землеволодіння становила лише 20—25%. Створювалися фермерські господарства, райони \"торговельного землеробства\", що спеціалізувалися на вирощуванні певних культур або галузевому тваринництві. У середині XVI ст. Нідерланди стали провінцією феодальної Іспанії, яка намагалася перетворити їх на свою колонію. Це прискорило революцію.

Революція та визвольна війна перемогли тільки в північних провінціях, що в 1579 p. проголосили себе незалежною державою — Республікою Сполучених Провінцій Нідерландів (Голландія), яка вступила на шлях індустріального розвитку. Проте революції в Нідерландах були властиві незавершеність і половинчастий характер економічних і політичних реформ. До влади прийшла купецько-патриціанська олігархія, яка конфронтувала з підприємцями. Були конфісковані та розпродані лише землі церкви і дворян-емігрантів, ленні дарування іспанського короля Філіппа II збереглися. Основою аграрного ладу залишалися дрібні селянські господарства. Поступово були відновлені корпоративні привілеї цехів. Як наслідок з другої половини XVIII ст. Голландія перестала бути панівною промисловою нацією, почала відставати в економічному розвитку від Англії.

Нідерландська буржуазна революція привела до встановлення капіталізму в Голландії, але не вплинула на інші європейські країни.

10)Економічний розвиток Англії у XVI-XVIII ст.

У XVI в. і в першій половині XVII ст. було створено сприятливі умови для швидкого економічного розвитку Англії. Рання скасування кріпосного права та під впливом розвитку товарно-грошових відносин, завершення заміни натуральної ренти грошової створювали умови для прискорення господарського розвитку країни.

У результаті Великих географічних відкриттів і переміщення світових торговельних шляхів на океани Англія опинилася на стику світової торгівлі.

Зростання промисловості на континенті дав стимул збільшенню виробництва сировини (вовни) в Англії, де створювалися мануфактури новітнього типу. Їх розвитку сприяло і те, що до Англії переїхало багато фахівців з Нідерландів, Франції та Німеччини, які емігрували через репресії герцога Альби, революційних подій гугенотських війн, переслідувань лютеран.

В Англії відбулися зрушення у соціальній структурі - виникла промислова буржуазія, з класу феодалів виділилося так зване обуржуазилася дворянство, що стала союзником капіталістів. Абсолютизм - захисник інтересів нового дворянства своєю політикою сприяв розвитку капіталістичних відносин, заохочував мануфактурне виробництво, торгівлю, судноплавство, діяльність торговельних компаній.

11)

12) Меркантилізм: сутність та етапи розвитку.

Меркантилізм як перша теоретична спроба пояснити суть капіт-го способу

вир-ва виник на підставі узагальнення досвіду первісного нагромадження

капіталу й вирішував практичні питання прискорення цього процесу. М.

відображав інтереси торгової буржуазії.

Мислення меркантилістів значно відрізняється від економ. поглядів

античного світу. У центрі уваги меркантилістів опиняється саме

хремастика- «породження» грошей грошима. Отже, предметом дослідження М.

є сфера обігу. Навіть сам термін «меркантилізм», що виник в XVII ст.,

походить від слова «mercante»- «купець». Нагромадження багатства у

грошовій формі можливе лише за умов прибутковості зовн-ї торгівлі.

М.вороже ставилися до конкуренції як на внутр-у, так і на зовн-у

ринках.Ідеологія активного державного втручання в ек-ку.

Значно прискорило розвиток капіт. виробництва виникнення світового

ринку. Початок формування такого почався зі здійсненням великих

географічних відкриттів XV-XVI ст. Велику роль відіграв також торговий

капітал, який у добу розкладу феодалізму був переважаючою формою

Капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]