Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5) лекції по Технології матеріалів (10 лекцій).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Тема5.Газозварювальне обладнання.

План

1.Газова зварка

2.Газопрягова зварка

3.Газова різка

4.Пайка

1.Газову зварку використовують для зєднання тонкостінних заготовок із сталі, чавуну,кольорових металів і сплавів, для різки метала і при ремонту. Горючими газами є ацетилен, пропан, бутан, пари бензина. Газові горілки використовують для дозировки і змішування кисню і горючого газу , а також для одержання устойчивого газового полум’я . Вони бувають інжекторні ( всмоктуючи) низького тиску і без інжекторні-високого і середнього тиску (Л 1 с258 мал.166,167). Нормальне полум’я використовують для зварки сталі і колюрових металів. Полумя , де більше ацетелена – для зварки чавуна; полум’я , де більше кисню –для зварки латуні , щоб одержати оксидну плівку , яка задержує випарення цинку.Присадочний матеріал у вигляді прутків або проволоки заводять в полум’я горілки , він розплавляється істікає в ванночку де розмішується з розплавленим основним металом. Газовою зваркою виконують стикові і бортові зєднання.

2.Газопресова зварка – для стикових зєднань труб стики нагрівають кільцевою багато полум’яною горілкою, стискують зварювальні частини . Цим способом користуються для зварки рейсів , бурильного обладнання і інструментів.

3.Газову різку в струї кисню використовують для вуглецевої сталі. Для різки чавуна,алюмінія,меді, і її сплавів, легованих сталей використовують флюм із залізного порошка і кварцового піску, флюс згорає вструї кисню і підвищує температуру в місці різки.Різка сталі проводиться спеціальними ріжучими горілками(Л1 259,мал.169)

4.Пайка тоже призначена для нерозємних зєднань заготовок.Особливість пайки в тому , що використовують при том , температура плавлення якого менша температура плавлення матеріала припаюваних частин . Основні матеріали твердий, а припай розплавлення. Частини заготовки з’єднуються за рахунок змочування, взаємного роз творення і дифузії припал і основного матеріалу в зоні шва . Для дифузії потрібно, щоб поверхні були чисті від плівок , оксидів і захищені від окислення флюсами.

Паять можливо вуглецеву і леговану сталі тверді сплави, ковкі і сірі чавуни,кольорові метали і їх сплави.

Пайку використовують в радіоелектронній , автомобільной, авіаційній промисловості (Л1, с263,264, таблиця22).

Нагрівання проводять мідними паяльниками , газовими горелками, в печах, горячим газом- для низькотемпературних пайок(400 С). Для високого температурної пайки використовують індукційний нагрів, електричні печі опору, полум’яні нефтяні і газові горілки. Широко використовують пайку лазером і електронним променем.

Контрольні запитання

1.Де використовують газову зварку ?

2.Які горючі гази використовують при газовій зварці?

3.Назвіть види горелок?

4.Яке полум’я використовують для зварки чавуну і латуні?

5.Для чого використовуоть газопресову зварку?

6.Як проводиться різка вуглецевої сталі і чавуну?

7.Розкажіть процес пайки?

8.Які сплави паяються?

9.Де використовують пайку?

10.Чим нагрівають припайку ?

Література:Л1 с257-256.