Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5) лекції по Технології матеріалів (10 лекцій).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Тема 9 : Відновлення та зміцнення матеріалів

Лекція 10 . Способи відновлення матеріалів

План

  1. Наплавлення матеріалів

  2. Металізація розпилюванням

  3. Нарощування деталей зваркою

  4. Відновлення деталей накладками, насадками , штифтуванням

  5. Зміцнення деталей деформуванням

  1. Ручне електродугове наплавлення використовується для стальних деталей, для підвищення зносостійкості без наступної термообробки циліндричної і плоскої форми поверхонь. Газове наплавлення менш продуктивне , але є можливість регулювати нагрів деталі, невелика товщина проплавленого основного маталу, нанесення слою малої товщини (0,5мм) натпокрівельній поверхні. Наплавлення циліндричних деталей стрічковим електродом під шаром флюсу –високопродуктивна, наплавлений шар має чисту поверхню.

  2. Електролітичне нарощування використовується для підвищення зносостійкості, корозійної стійкості, для відновлення розмірів деталі та для декоративних цілей. При ремонті деталей використовують хромування, осталювання, міднення, кадрування.

  3. Металізація розпилювання використовується при відновленні шийок проміжних, дейдвуд них і розподільних валів, зовнішніх поверхонь циліндрових і дейдвуд них втулок. Суть металізації – нанесення на поверхню деталі розтоплення (електричною дугою. Током високої частоти, газовим полум’ям) металу, розпиленого струєю стиснутого повітря на частини від 5 до 0,04 мм, швидкість частинок 120-150 м/с . Таким шляхом можна наростити товщину металу, на круглих поверхнях від 0,5 до 12 мм, на пласких – до 5 мм. Електроіскровий спосіб обробки метала використовується при промивці отворів і пазів, виготовленні штампів, при війманні поламаного ріжучого інструменту. Цим способом можна виготовляти отвори до Ø 0,015 мм до 800 мм. При електроімпульсному нарощуванні до деталі, яка обертається в центрах токарного верстата, безперервно подається вібруючий електрод з частотою коливань 50 Гц. В судноремонті використовують ремонт деталей зваркою: електродуговою, автоматичною і напівавтоматичною під товщиною флюсу, електрошлаковою і спеціальною. В зварних конструкціях в судноремонті використовуються з’єднання : встик. Таврове, кутове, прорізями і електрозаклепами.

  4. Чугунні деталі часто ремонтують постановкою накладок. На поламані частини накладають стальні листи, які закріплюють болтами або шпильками в шаховому порядку по обидві сторони поламки. Насадками ремонтують циліндрові блоки, в яких робочі втулки конструкцією не передбачені. При наявності невеликих тріщин в циліндрових блоках і інших деталях використовують штифтування. Судноремонтні заводи для закріплення тріщин, дефектів лиття, використовують синтетичні клеї в рідкому і сухому видах.

  5. Термічний спосіб правки – це нагрівання випуклої сторони валу. При термомеханічному способі правки нагрівають вал в місці найбільшого прогину до температури 600-650 ̊С з гвинтовим або гідравлічним домкратом виправляють вал. Після правки проводять відпуск. Роздачею ремонтують поршневі пальці . Обтиск – втулки із кольорових і чорних сплавів, зношені по внутрішньому діаметру. Зовнішній розмір відновлюють електричним осталюванням, металізацією або мідненням. Вдавлюванням ремонтують пласкі кругові деталі . Витяжкою забезпечують продовження деталі за рахунок місцевого пластичного звуження.