Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5) лекції по Технології матеріалів (10 лекцій).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
108.54 Кб
Скачать

Тема8. Неметалічні матеріали

Лекція 9 . Гумові і дерев’яні матеріали.

План

  1. Полімери , їх характеристика і використання

  2. Властивості гуми

  3. Дерев’яні матеріали .Способи одержання, властивості і використання.

До неметалічних матеріалів відносять : пластмаси, композити і волокна, резину і вироби з неї, дерево і дерев’яні матеріали, мінерали і матеріали на їх основі , полупровідники , лакофарбувальні матеріали, папір, картон, технічні тканини, шкіра і технічні рідини.

Полімери - це речовини, молекули яких складаються із великої кількості повторювальних гупіровок або мономерних ланцюгів, з’єднаних між собою хімічними зв’язками. Полімери бувають синтетичні і природні , (Л1, с 151-154). Пластмаси на основі синтетичних полімерів (Л1, с 154-158 таб.17, с 157); поліетилен, фторопласт, органічне скло, гетинакс, текстоліт, капрон. Пластмаси на основі природних полімерів; целулоїд для галантереї і іграшок, галалі у воді галантереї; асфальтопекові пластмаси (стійкі у воді і кислотах ) – для акумуляторних баків, кислотоупорних труб. Композиційні матеріали , до них відносять металопластики. Вони складаються із металічного листа( сталь, титан, алюміній, товщиною 0,3-1,2 мм з одно або двохстороннім покриттям полімерами ( поліетилен і іній ) з товщинною слоя 0,05-1 мм . Ці матеріали мають електроізоляційні властивості, не розслоюються , не коробляться при штамповці , зварці, механічній обробці, не вимагають декоративної обробки . Їх використовують для виготовлення кузовів автомобілів , корпусів холодильників, пральних машин, телевізорів, дверних і віконних рам, даху.

Гума має властивості: еластичність , вібро і водостійкість, хімічна стійкість проти кислот і проти стирання.

Дерев’яні матеріали : натуральна ділова деревина, пресована деревина ( ДПО), клеена деревина, древопластики.

Натуральна ділова деревина – сосна, ялина, кедр, пихта, дуб, береза, вільха, липа, бук, клен. Заготовки з натуральної деревини використовують для виготовлення суден, вагонів, автомобілів, літаків і вертольотів.

Деревинні напівфабрикати : деревина лука для деревопластиків, деревинна стружка іде на вироби для упаковки хрупких виробів ( прибори, скло, підшипники) . Щепа технологічна для виробництва ДСП, шпон лущеної для клеєної деревини ,шпон строганий для облицювального матеріалу.

Пресовану деревину одержують при обробці пресуванням натуральної деревини під тиском 15-30 МПа, перед цим пропареної при температурі 130-140 С або просоченої аміаком. Використовують для підшипників прокатних станів, зубчатих коліс, челноків ткацьких верстатів.

Клеєна деревина – фанера ,труби , спинки стільців, сидіння. Арміровану фанеру одержують наклейкою бакелітовим лаком металічного листа товщиною 0,4-0,6 мм. Металізована фанера –опилюють фанеру металічним порошком розпилювачем повітря 6-7 МПа .Її використовують в судо, авто, вагоно , авіа будуванні , радіо і електротехнічній промисловості.

Деревопластики : деревостружечні плити одержують із опилок стружки гарячою пресовкою, товщиною 10-25 мм, виготовляють корпуса приборів, тару, меблі.

Деревинно-волокнисті плити одержують із волокон розмеленої деревини , товщиною 2,5-25 мм, використовують в авто і вагонобудуванні.

Деревинно –слоїсті пластики (ДСП) – гарячопресовані, багатослойові, просочені синтетичними смолами листи шпона, випускаються у вигляді плит товщиною від 1 до 60 мм. Використовують як антифрикційні матеріали, а також для авіаційних контрукцій.

Контрольні запитання

  1. Які матеріали відносять до неметалічних матаріалів?

  2. З яких матеріалів виготовляють іграшки і ємкості для акумуляторів?

  3. Назвіть будову металопластиків і де їх використовують?

  4. Які властивості має гума?

  5. Які Ви знаєте дерев’яні матеріали?

  6. Де використовують натуральну ділову деревину?

  7. Що відносять до деревинних напівфабрикатів?

  8. Як одержують і де використовують пресовану деревину?

  9. Як одержують і де використовують арміровану фанеру?

  10. Як одержують і де використовують : деревинно-стружечні плити, деревинно-волокнисті плити і ДСП?

Література

Л1 с. 150-170.