Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7КТ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
261.63 Кб
Скачать

7.2.9. Державний реєстр атестованих судових експертів державних і підприємницьких структур та громадян

Державний реєстр атестованих судових експертів державних і підприємницьких структур та громадян є офіційною автоматизованою системою обліку фахівців, яким органи дізнання, поперед­нього слідства і суди зобов’язані переважно доручати проведен­ня судової експертизи.

Реєстр ведений у дію 4.02.2002 р. відповідно до статті 9 Закону України «Про судову експертизу».

Метою створення реєстру є здійснення обліку атестованих судових експертів та створення інформаційного фонду про осіб, які одер­жали в установленому порядку дозвіл на проведення конкретного виду судової експертизи за відповідною експертною спеціальністю, а також забезпечення в установленому порядку органів дізнання, попереднього слідства й судів, інших зацікавлених юридичних та фізичних осіб необхідною інформацією з фонду реєстру.

Обов’язки з ведення реєстру, розроблення організаційних заходів та впровадження методологічних принципів, створення та підтримки у контрольному стані автоматизованої бази даних реєстру та надання інформації з використанням фонду реєстру покладено на управління інформаційного забезпечення Міністерства юстиції.

Фонд реєстру складається з державного фонду офіційних відомостей про фахівців, які одержали дозвіл на проведення судових експертиз, з державного страхового фонду і робочого фонду таких відомостей та з довідково-пошукового апарату.

До реєстру вносять такі реквізити: реєстраційний номер; прізвище, ім’я, по батькові судового експерта; дата включення до реєстру; вид експертизи, експертна спеціальність; адреса, телефон, факс судового експерта державної, підприємницької структури або судового експерта — громадянина; найменування експертно-кваліфікаційної комісії, дата і номер її рішення; номер і термін дії свідоцтва; кваліфікаційний клас судового експерта.

Підставою для включення до реєстру атестованих судових експертів державних структур та їх позаштатних співробітників є подання керівників цих структур, а для атестованих судових експертів підприємницьких структур і громадян, які проводять експертизи за разовими договорами, — їх особиста заява, що подається до Міністерства юстиції. До заяви або подання додаються копія виданого експертно-кваліфікаційною комісією державної структури свідоцтва про кваліфікацію судового експерта з дозволом на проведення конкретного виду судової експертизи за відповідною експертною спеціальністю; документ про присвоєння кваліфікаційного класу (для судових експертів державних структур); копія ліцензії на судово-експертну підприємницьку діяльність (для судових експертів підприємницьких структур). Документи, що надходять від установ і окремих експертів, становлять фонд реєстру.

Міністерство юстиції протягом десяти робочих днів з дня надходження перевіряє правильність оформлення поданих документів та приймає рішення щодо внесення даних до реєстру.

Кожному судовому експерту в реєстрі надається особистий реєстраційний номер, який складається з таких елементів:

  • літерне позначення: «Д» — для судових експертів державних структур, «П» — для судових експертів підприємницьких структур, «Г» — для судових експертів — громадян;

  • порядковий номер державної реєстрації;

  • рік реєстрації.

Зміни та доповнення до реєстру вносяться за поданням керівників державних структур або особистою заявою судових експер­тів підприємницьких структур і громадян, до яких додаються копії документів про надання права проведення іншого виду судової експертизи або з іншої експертної спеціальності; присвоєння чергового кваліфікаційного класу або його пониження; продовження терміну дії свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта; звільнення з державної установи чи підприємницької структури, яка провадить судову експертизу; продовження терміну дії ліцензії, виданої підприємцеві.

Підставою для виключення з реєстру є рішення експертно-кваліфікаційної комісії державної структури про позбавлення кваліфікації судового експерта та кваліфікаційного класу; скасування свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта внаслідок визнання судового експерта недієздатним або його засудження. Підлягає також виключенню із реєстру судовий експерт у разі позбавлення підприємця ліцензії на судово-експертну діяльність, виїзду на постійне місце проживання за межі України, а також за власним бажанням.