Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudove_pravo.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
284.16 Кб
Скачать

Варіант 12 Теоретичне завдання

1. Підготувати тези інформації з питання “Принцип свободи об'єднання для здійснення і захисту своїх прав і свобод”.

2. Підготувати текст юридичної консультації з питання “ Чи можуть бути визнані недійсними умови колективних договорів?”.

Практичне завдання

1. Адміністрація торговельного комплексу «Велика кишеня» зіткнулося з проблемою обрання законної підстави для звільнення з роботи продавця Волошиної.

Останню прийняли на посаду продавця бакалійного відділу півроку тому після того, як вона закінчила курси продавців. Оскільки на момент укладення трудового договору Волошиній не виповнилося 18 років, її зарахували без підписання з нею договору про повну матеріальну відповідальність.

Після того як Волошиній виповнилося 18 років, їй було запропоновано підписати такий договір, оскільки робота продавця вимагає обов'язкового укладення договору про повну матеріальну відповідальність з повнолітніми особами.

У зв'язку з категоричною відмовою від укладення договору про повну матеріальну відповідальність та від пропозиції переведення її на роботи, не пов'язані з обслуговуванням матеріальних цінностей, директор торговельного комплексу доручив відділу кадрів підготувати наказ про звільнення Водопійної з роботи.

З'ясувалося однак, що такої підстави, як відмова від підписання договору про повну матеріальну відповідальність, для звільнення з роботи чинний КЗпП не містить. Керівник юридичного відділу пропонував скористатися для цього рекомендаціями Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р., де в аналогічних випадках рекомендується звільнення осіб за правилами п. 1 ст. 40 КЗпП.

Директор торговельного комплексу висловив щодо цього сумніви, оскільки вважав, що Постанова Пленуму Верховного Суду України стосується тільки судів нижчого рівня і ніякого нормативного значення для безпосередніх учасників трудових правовідносин не має. Більше того, звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП можливе лише під час скорочення чисельності або штату працівників, натомість у торговельному комплексі жодних скорочень не відбувається.

Охарактеризуйте нормативні властивості актів судової влади. Яка роль Постанов Пленуму Верховного Суду України в регулюванні трудових відносин? Як діяти у цьому випадку?

2. Підготувати бібліографічну довідку (систематизований перелік літератури) по темі «Роль профспілок і трудових колективів у галузі правового регулювання праці» (не менш 25 джерел, Інтернет джерела дозволяються із вказівкою повної адреси).

3. Розробити структурно-логічну схему “Функції трудового права”.

Варіант 13 Теоретичне завдання

1. Підготувати тези інформації з питання “Конвенції та рекомендації міжнародної організації праці як міжнародні договори про працю”.

2. Підготувати текст юридичної консультації з питання “Які основні гарантії права на працю встановлено у законодавстві?”.

Практичне завдання

1. Громадянин Білорусії Устинович звернувся до дирекції супермаркету «Рост» з проханням взяти його на посаду продавця. Адміністрація відмовила йому у прийнятті на роботу, пославшись на те, що Устинович В.Г є громадянином Білорусії, а не України, а іноземці на роботу в торгівлю не приймаються.

Чи правильна позиція дирекції? Надай обґрунтовану відповідь.

2. Підготуйте проекти документів, необхідних для здійснення реєстрації колективного договору, наприклад, КУТЕП

3. Розробити структурно-логічну схему “Трудовий колектив: поняття, види”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]