Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trudove_pravo.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
284.16 Кб
Скачать

Варіант 10 Теоретичне завдання

1. Підготувати тези інформації з питання “Рівність прав і заборона дискримінації як принцип трудового права”.

2. Підготувати текст юридичної консультації з питання “Чи є джерелом трудового права постанови Пленуму Верховного Суду України?”.

Практичне завдання

1. Міністерство соціальної політики України затвердило Положення про державні свята в Україні. Ним передбачалося, крім встановлених у КЗпП святкових і неробочих днів, затвердити, починаючи з 1 січня наступного року, низку державних свят, робота в які не проводиться. Зокрема: 22 січня - «День злуки», 10 травня - «День матері», 16 липня - «День державного суверенітету», 1 грудня - «День референдуму».

Міністерство юстиції України відмовило у реєстрації зазначеного положення, оскільки до нього не було подано обґрунтування щодо фінансових витрат, пов'язаних із запровадженням державних свят. Крім того, відповідальний працівник Міністерства юстиції наполягав, щоб до переліку державних свят було додано ще й «Всесвітній день прав людини».

Чи обґрунтовані вимоги Міністерства юстиції України?

Які повноваження Міністерства соціальної політики України щодо ухвалення нормативно-правових актів?

2. Підготувати бібліографічну довідку (систематизований перелік літератури) по темі «Працівники як суб’єкти трудових правовідносин» (не менш 25 джерел, Інтернет джерела дозволяються із вказівкою повної адреси).

3. Розробити структурно-логічну схему “Єдність та диференціація у правовому регулюванні праці”.

Варіант 11 Теоретичне завдання

1. Підготувати тези інформації з питання “Всесвітні міжнародні стандарти прав людини в галузі праці”.

2. Підготувати текст юридичної консультації з питання “Хто є суб’єктами трудового права?”.

Практичне завдання

1. Під час ухвалення колективного договору на приватному підприємстві «Брама» було передбачено встановлення тривалості робочого часу 35 годин на тиждень. Адміністрація мотивувала свою пропозицію про встановлення такої тривалості робочого часу надмірною кількістю працівників та відсутністю для них відповідних обсягів роботи. При цьому представник роботодавця посилався на 50 КЗпП, яка передбачає можливість підприємств, установ, організацій встановлювати під час укладення колективного договору меншу норму тривалості робочого часу, ніж 40 годин на тиждень.

Представники профспілкового органу, що представляли інтереси найманих працівників підприємства, не заперечували проти встановлення відповідної норми тривалості робочого часу і просили збори трудового колективу підтримати пропозицію адміністрації. Однак після виступу на зборах головного бухгалтера підприємства, який відзначив, що зменшення тривалості робочого часу суттєво вплине на розмір заробітної плати усіх працівників і доведеться зменшити фонд оплати праці відповідно до зазначеної норми тривалості робочого часу, учасники зборів припинили розгляд цього питання і доручили своїм представникам з'ясувати юридичну сторону цієї проблеми.

Проаналізуйте правомірність встановлення на локальному рівні норми тривалості робочого часу. Чи не було порушено у цьому випадку принципи трудового права?

2. Проаналізуйте зміст ст. 3 КЗпП. Знайдіть не менше двох варіантів її тлумачення щодо сфери дії трудового права.

3. Розробити структурно-логічну схему “Правове регулювання соціального партнерства в Україні”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]