Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
доповідь на екзамен.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
35.12 Кб
Скачать

4.Характеристика культурно-історичних ресурсів

До культурно-історичних ресурсів відноситься визначна пам’ятка кінця 19 ст. є Тараканівський форт (Додаток) який знаходиться в Дубенському районі Тараканівський форт - це бетонно-земляне укріплення, виконане з використанням цегли, цементу, чавунно-ливарних деталей. Дубенський (Тараканівський) форт являв собою велике досягнення інженерної думки і був справжньою перлиною фортифікаційного мистецтва. Але після того, як він вже був повністю збудований, під час інспекції було виявлено, що його розташування не відповідає тим завданням, які перед ним ставились. Це означало, що мільйони царських карбованців Російської імперії були фактично поховані в землю. Через це форт вже на початку 20 ст. був залишений Масованих боїв у форту не було і він майже не був на той час зруйнований. Набагато більш руйнівним виявився вплив часу і відсутність звичайного догляду.

На території Рівненської області функціонує 11 державних музейних закладів, з них : Національний історико-меморіальний музей-заповідник «Поле Берестецької битви».(Додаток ) Саме тут, біля сіл Пляшева, Острів, Солонів, Рідків, Митниця, у роки Національно-визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького в 1651 році відбулася одна зі значних битв в історії України. Козаки, селяни зійшлися у смертельному бою з поневолювачами рідної землі – польською шляхтою. Битва закінчилась перемогою польського війська, однак козацька армія не була розгромлена. У 1910 – 1914 роках на острові Журавлиха побудовано величний храм-пам’ятник – Георгіївську церкву(Додаток), у підземеллях якої зберігаються численні кості героїв, які загинули на полі бою під Берестечком. У 1912 році з Острова на Журавлиху було перевезено Михайлівську церкву, один із кращих зразків української дерев’яної архітектури середини XVII століття. У ній, за народними переказами, напередодні битви побував Б. Хмельницький. У 1966 році створено музей-заповідник „Козацькі могили”. У 1991 р. відкрито пам’ятник козакам. У 2001 р. за сприянням облдержадміністрації було виконано великий обсяг робіт із благоустрою.

Серед туристичних ресурсів важливу роль відіграють місця пов’язані з життям і діяльністю видатних людей краю . Рівненщина – край, що займає особливе місце на карті України, край, що впродовж віків перебував в епіцентрі європейських історичних подій, наукової та творчої діяльності, серце древньої Волині. Тут жили і творили видатні постаті української культури і писемності. Рiвненськiй гімназії (Додаток ) в 1844-1845 роках викладав iсторик, письменник та громадсько-полiтичний дiяч Микола Костомаров(Додаток), у 1866-1871 - навчався письменник-гуманiст Володимир Короленко(додаток). З першим вищим навчальним закладом східнослов’янських народів – Острозькою слов’яно-греко-латинською академією, заснованою у 1576 році, пов’язується ренесанс українського народу. Тут вперше поєдналися два типи культур: візантійська і західноєвропейська. Серед випускників академії – гетьман війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний, перший ректор Києво-Могилянської академії Іов Борецький, лаврський архімандрит Єлисей Плетенецький, письменник Мелетій Смотрицький, автор знаменитої “Палінодії” Захарія Копистенський, відомий церковний і культурний діяч Ісакія Борискович та ін.

Сакральна архітектура Рівненської області представлена туристично привабливими об’єктоми :Михайлівська церква (Додаток) . Заснований був смоленською каштелянкою, княгинею Регіною Соломирецькою-Гойською в Гощі 1639р. У 18ст монастир стає уніатським. Тоді первісний вигляд храму монастиря було змінено. А виглядала церква Архістратига Михаїла так : Храм був тридільним та триверхим зі склепом під навою та апсидою. Структура була гармонійною та простою саме в простоті і була довершеність. Кожен з трьох обємів в інтерєрі мав вигляд невеликого купольного залу, проте сприймався цілком споріднено завдяки високим подвійним аркам. Відлуння готичного стилю позначилося на стрільчатій формі вікон. В оздобленні храму поєднується елементи ренесансу та бароко. У ризниці Михайлівської церкви зберігається портрет фундаторки Регіни Соломирецької-Гойської. Художню цінність має запрестольна ікона у вівтарі та декілька стародруків, серед яких книга “Мінеї” 1761р видані в Почаївській лаврі.

Туристично привабливим об’єктом є Благовіщенський костел який знаходиться у місті Клевань.(Додаток). Засновник костелу Юрій Чарторийський. Спочатку костел був дерев'яний , а потім на тому ж місці – кам'яний. Зорієнтований на захід головний фасад розчленований відповідно по трьом нефам. Середня частина, увінчана високим трикутним фронтоном. Більш південніше і західніше від костелу розташувалась двохярусна кам'яна дзвіниця з невеликим декоративним ліхтариком на вершині чотирьохскатного шатра, що її вінчає.

Свято-Троїцький жіночий монастир який знаходиться в місті Корец є туристично привабливим обєктом . (Додаток)Православну обитель у 1620 році заснував князь Самуїл Корецький. На той час у місті вже був жіночий монастир Свято-Воскресенський, однак він не міг вмістити усіх монахинь. Тому ігуменія Серафима попросила свого брата князя Самуїла побудувати новий, більший монастир. Утім побачити монастир князю Самуїлу не вдалося. Через два роки він загинув у битві з турками. Будівництво перейшло у руки брата католика Яна-Карла. Але і той справу не завершив. І лише у 1810 році монастирський храм добудував останній корецький князь Йосип Чарторийський. Художній розпис вівтаря і центральної частини храму зробили майстри Почаївської іконописної майстерні. Іконостас замовили у Москві. 21 вересня 1880 року православну обитель освятили як Свято-Троїцький жіночий монастир. Головна споруда архітектурного комплексу монастиря — Троїцький собор з двома боковими вівтарями на честь Успіння Божої Матері та преподобfного Іова Почаївського. До собору прибудовані келії з трапезною і тепла церква на честь Іоанна Хрестителя. На території монастиря могила Анни Андро, дівоче прізвище Олєніна. За переказами, це перша наречена російського поета Олександра Пушкіна. “Я вас любил…”.Є у дворі монастирська криниця. Цілющої води з неї приходять попити усі прочани.

У місті Великі Межирічі знаходиться Свято-Троїцький Межиріцький монастир який є також туристичто привабливим об’єктом .(Додаток ) Свято-Троїцький монастир – засновано князями Острозькими , які спорудили тут церкву та укріплення. У 1606 р. Януш Острозький, зрадивши православ'я, передав Троїцький храм католицьким ченцям, побудував для них житлові приміщення та оточив монастир фортецею. Так сформувався теперішній вигляд однієї з найкращих в Україні обителей.У 1866 р. католицький монастир було перетворено на православну парафію, а у 1991 р. – на обитель, при якій у 1994 р. відкрилося Духовно-пастирське училище. У Межиріцькому монастирі посеред трапецевидного двору розташовано Троїцький храм.

Дерманський монастир є туристичто привабливий об’єкт (Додаток ) Монастир мав великі земельні володіння. Управителем його у 1575-76 був першодрукар Федоров. У 1602 в Дермані відкрита друкарня, заснована духовна школа. Багатством монастиря була її бібліотека рукописів і стародруків. Монастир був одним з осередків книгодрукування в Україні.

Замкова архітектура Рівненської області представлена Дубенським замок.(Додаток 38)У стародавньому місті Дубно у 1492 р. збудований замок , князем Костянтином Острозьким. Ця споруда була оточена земельними валами, огороджена дерев'яним частоколом по периметру і тісно забудована всередині житловими та господарськими приміщеннями.  1492 рік офіційно вважається датою спорудження Дубенського замку. Протягом свого існування замок неодноразово перебудовувався й укріплювався. Каштелян краківський князь Януш Острозький реставрував замок у стилі пізнього Ренесансу. Тоді ж було добудовано два бастіони зі сторожовими вежами.

Клеванський замок знаходиться у місті Клевань (Додаток )Замок- артифакт XV ст.З 1458 могутність замку пов'язують з магнатом роду Остроських українським шляхтичем князем Чарторийським. Він почав масштабне укріплення замку. Замок зведений на високому березі річки Стубли. Чорторийський звів 2 вежі, які мали оборонний характер. З 1632 замок є власністю єзуїтів там існувала колегія. В 1817 замок був реставрований Чарторийським і було засновано польську гімназію.1813 р. училище було закрите.

Туристично привабливим об’єктом вважається Корецький замок знаходиться у місіт Корець. (Додаток )Замок -збудовано в XVI ст. Князі Острозькі побудували дерев'яний замок. Проте історія пам'ятає замок як маєток роду Корецьких, які близько 1550р. добудували кам'яні мури та  встновили підйомний міст на дорогу. Головним в'їздом була трьохярусна башня. Завдяки князям Чарторійським замок зазнав найбільшої перебудови, вони переобладнали його під житлове приміщення оздобивши його бароковим декором .З того часу замок називають замок -палац. У 1832р. була пожежа  і після того  замок не відбудовувався. Корецький замок намертво зрісся з суворими гранітними скелями, що височать на кілька десятків метрів понад долиною річечки із симпатичною назвою Корчик.