Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_teor_ekonom.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
120.44 Кб
Скачать

Пропозиція. Закон пропозиції.

Пропозиція—обсяг товарів і послуг, який виробники хочуть і можуть поставити на ринок за різною ціною за певний проміжок часу.

Зміст з-ну пропозиції полягає в тому, що чим вища ціна(за інших однакових умов), тим більше товару за такою ціною товаровиробники готові запропонувати на ринок упродовж певного проміжку часу, і навпаки, чим нижча ціна, тим менше товарів виробник бажатиме і зможе поставити на ринок.

Чинники, що визначають пропозицію, поділяють на об'єктивні та суб'єктивні.

До об'єктивних належать економічні, соціальні, демографічні.

Економічними чинниками є: рівень технології, організаційно-інфраструктурне забезпечення, сфера обігу; державне стимулювання ринкової конкуренції, переміщення капіталів. Соціальні чинники — це професійно-кваліфікаційний склад робочої сили, суспільна престижність підприємства, розміри і активність підприємців, їхня економічна самостійність, рівень культури і спеціальної освіти учасників виробництва. Демографічні чинники охоплюють: масштаби і характер залучення у виробництво і вивільнення робочої сили, розподіл працездатного населення за територією.

До суб'єктивних чинників відносять психолого-традиційні, естетичні, природно-кліматичні.

Психолого-традиційні чинники — це зміни смаків та уподобань споживачів, місцеві, національні традиції, виховання, релігійні звичаї. Естетичні чинники включають зміни у моді, розвиток промислового дизайну. Природно-кліматичнї чинники — це клімат, рельєф та місцезнаходження, флора і фауна.

Залежність між ціною і попитом хар-є крива попиту.

31. Еластичність попиту і пропозиції.

Поняття еластичність показує взаємозв’язок між зміною ціни і обсягом проданих товарів. Найбільш прийнятною одиницею еластичності є відсоток. Цей показник дає можливість з’ясувати на скільки відсотків змінився обсяг продажу товарів у результаті зміни ціни на одиницю товару на один відсоток.

Коефіцієнт еластичності – міра реагування однієї змінної на зміну іншої виражена як відношення процентних змін. Розрізняють:

  • цінову еластичність обчислюють за формулою – ЗМІНА ОБСЯГУ ПРОДАДУ (%)/ЗМІНА ЦІНИ(%). Еластичний попит (Е>1), нееластичний попит (E<1), одинична еластичність (E=1), абсолютно еластичний попит (E-> бесконечность), абсолютно нееластичний попит (E=0). Фактори, що впливають на цінову еластичність попиту (значимість товару для споживача, наявність товарів-субститутів, значимість товарів-комплементів у загальній стр-рі споживання, фактор часу).

  • перехресна еластичність попиту – чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні супутнього товару Б. Коефіцієнт перехресної еластичності попиту = ЗМІНА ПОПИТУ А (%)/ЗМІНА ПОПИТУ Б (%)

  • еластичність попиту за доходом. Дослідження еластичності попиту за доходом вимагає аналізу стр-ри товарів з позиції поділу їх на нормальні та нижчі. Нормальні товари – це товари, попит на які зростає в міру зростання доходу споживачів. Е>0 Нижчі товари – це товари, це товари, попит на які зростає в міру зменшується доходу споживачів. Е<0. Коефіцієнт еластичності за доходом = ЗМІНА ОБСЯГУ ПОПИТУ (%)/ЗМІНА ОБСЯГУ ДОХОДУ (%)

Еластичність пропозиції – це чутливість пропозиції до змін, що відбуваються в ціні товару, який підпри-ць готовий поставити на ринок (ЗМІНА ОБСЯГУ(%)/ЗМІНА ПОПИТУ(%))

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]