Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Сімейне право 2 курс.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
529.92 Кб
Скачать

Практичне заняття 2.

Задача 9

Польський громадянин Анжей Паломські у відділі реєстрації актів цивіль­ного стану м. Познань зареєстрував шлюб із українською громадянкою Надією Крищенко, матір’ю його позашлюбної дитини.

Ще до реєстрації шлюбу при оформленні свідоцтва про народження дитини Н. Крищенко вписала батьком дитини свого знайомого (за його згодою).

До яких дій мають вдатись батьки, щоб оформити вірогідне свідоцтво про народження своєї дитини? Яке право підлягає застосуванню щодо вирішення цієї правової ситуації та який орган є компетентним?

Як необхідно співвідносити положення Договору між Україною та Польщою про правову допомогу із положенням cm. 289 Сімейного кодексу України?

Що означає "форма визнання дитини" та які особливості визнання дитини батьком мають місце в цій ситуації?

Задача 10

Турецький громадянин Обдала Рашид, що постійно проживає на території України, усиновив дитину своєї української подруги за всіма формальностями українського законодавства, брав участь в утриманні та забезпеченні усинов­леної дитини.

Після смерті Обдали Рашида на території України залишилось спадкове майно, що складалось із нерухомого майна (житлового будинку та земельної ділянки під ним), автомобіля Ford, предметів домашньої обстановки і вжитку, а також значні грошові суми на банківських рахунках у турецьких банках.

Заповіту Обдала Рашид не залишив, інших спадкоємців на території України, крім усиновленої дитини, нотаріус не встановив, натомість у м. Адана (Туреччина) залишились батьки померлого.

Яке право має бути застосовано до спадкових правовідносин щодо майна померлого? Які права має усиновлена О. Рашидом дитина на спадкове майно? Яке майно увійде до загальної спадкової маси, спадкоємцем якого виступатиме усиновлена дитина?

Який принцип спадкування закріплено у Договорі між Україною та Турецькою республікою про правову допомогу?

Задача 11

Громадянин Італії Пабло, перебуваючи у Києві, познайомився із гр, України Веселою. Вони подали до органу РАЦС заяву про реєстрацію шлюбу, але шлюб їм зареєструвати не вдалося, бо термін путівки Пабло закінчився і він змушений був повернутися до Італії. Через два місяці у складі іншої туристської групи із Італії приїхав друг Пабло - Нікос. Він разом із Веселою прийшов у РАЦС та надав довіреність від Пабло на реєстрацію шлюбу з Веселою та просив співробітника РАЦС зареєструвати шлюб його друга Пабло з Веселою, при цьому надав документ, який свідчив про те, що Пабло у шлюбі не перебуває.

Які дії органу РАЦС? Якщо орган РАЦС у Києві не зареєструє такий шлюб, то чи може Весела надати довіреність Ніколасу для представництва її інтересів та подання заяви на реєстрацію шлюбу з Пабло в Італії? Якщо відповідний орган Італії зареєструє на підставі довіреності шлюб Веселої з Пабло, то чи буде він визнаний в Україні?

Задача 12

Довженко, громадянка Казахстану, зареєструвала шлюб з гр. Німеччини Волфганом Штраусом та проживає в Німеччині з 2005 року. Громадянства цієї країни не отримувала. Зараз перед нею постала проблема розірвання шлюбу. За законами Німеччини для розірвання шлюбу потрібно, щоб подружжя прожи­вали окремо рік.

У якому органі громадянка Казахстану може оформити розірвання свого шлюбу? Чи може вона після розірвання шлюбу залишитися проживати у Німеччині?

Задача 13

Громадянин Франції Дюруа у 1998 р. зареєстрував шлюб з гр. України Вовк. Шлюб було зареєстровано в органі РАЦС м. Києві за місцем проживання дружини. У подружжя було роздільне майно, набуде кожним до шлюбу та спільно вони набули автомобіль та квартиру, від шлюбу є син, 12 травня 2003 р. народження, який проживає з матір'ю. Подружжя кілька років прожи­вало у м. Києві, потім чоловік повернувся до Франції. Вовк пред'явила позов про розірвання шлюбу, розподіл майна та стягнення аліментів до Оболонського суду м. Києва за місцем свого проживання.

Чи дотримала позивачка правил підсудності? Яка процедура виконання рішення суду про стягнення аліментів на утримання сина, якщо відповідач проживає у Франції?

Задача 14

Подружжя Пірс - громадяни США, які проживають у штаті Каліфорнія, хочуть усиновити дитину з України, незалежно від того, що дитина хворіє, та забезпечити їй лікування. Вони з цією метою звертались до різних дитячих будинків та сподобали собі хлопчика, якого б вони хотіли усиновити. Адвокат в США порадив їм звернутися до органу, який займається усиновленням дітей України іноземними громадянами.

Який орган в Україні займається міжнародним усиновленням? Який документ за ЦПК повинен надати суду усиновитель-іноземець при розгляді справи про усиновлення?