Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тдп.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

94. Поняття і структура правосвідомості.

Правова свідомість впливає на регулювання життєвих процесів в суспільстві і державі, сприяє підтримці порядку в суспільстві. Здорове правосвідомість суспільства, повага громадян до закону є основою фортеці держави, ефективного функціонування політичної і правової систем. Правові уявлення про справедливість прав і обов'язків людини, дозволений і заборон - все це впливає на формування мотивів і установок поведінки людини в правовій сфері життя суспільства, а через регулювання правової поведінки особистості виявляється активна роль права, правосвідомості. СТРУКТУРА правосвідомості будується з правової психології і правової ідеології. Правова психологія відображає переважно споглядальний момент пізнання. Правова психологія - найбільш поширена форма свідомості права, притаманна в тій чи іншій мірі всіх суспільних відносин, які виникли за участю юридичного елемента. Саме у сфері правових реакцій право здійснює провідні визначення своєї соціальної сутності - гуманізм, справедливість, формальну рівність суб'єктів і т.д. Ці характеристики права виражають людські почуття та оцінки: від їх адекватності законодавства, психологічного настрою людей багато в чому залежить ефективність діючих актів, всієї правореалізаціонной практики. Правова ідеологи дає обгрунтування встановлених або передбачуваних юридичних відносин, ролі права, законності і правопорядку. У розробці правової ідеології беруть участь вчені-правознавці, практичні працівники юридичних установ, політичні діячі. По суті мова йде про формування правосвідомості на теоретичному рівні, в якому беруть участь професіонали.

95.Віди правосвідомості.

Повсякденна правосвідомість - це масові уявлення людей, їх емоції, настрої з приводу права і законності. Ці почуття виникають під впливом безпосередніх умов життя людей, їх практичного досвіду. Професійне правосвідомість - поняття, уявлення, переконання, традиції, що складаються в середовищі професіоналів-юристів. Наукове правосвідомість - ідеї, концепції, погляди, що виражають систематизоване теоретичне освоєння права Носіями цього виду відображення правових явищ виступають вчені-правознавці. Правосвідомість можна класифікувати за його суб'єктам, носіям ... .. але це інше питання! 

96.Понятіе й елементи правової культури особи, її значення для формування правової держави в Україні. Правова культура - невід'ємна частина загальної культури народу, базується на її засадах, є відображенням рівня її розвитку, менталітету народу. «Правова культура є процес і результат творчості людини у сфері права, що характеризується створенням і затвердженням правових цінностей». Елементиправової культури мають кількісні характеристики, аналіз яких дозволяє, виділяють три типи правової культури особистості: цивільний, подданнические і перехідний.  Цивільний тип характеризується високим ступенем правової освіченості, використанням спеціальних джерел інформації про свої права і свободи, активними діями і значною активністю і реактивністю в правовому поведінці. Під реактивністю розуміються відповідні реакції на порушення прав і свобод людини і громадянина. В оціночному аспекті цивільному типу властиве ставлення до правозахисних і судових систем як значущим інструментам, незважаючи на наявні недоліки. Подданнические тип є протилежністю громадянського. Він характеризується низькою правове просвітництво, небажанням поповнювати свої знання про права і свободи. Представники даного типу схильні вважати, що захист прав і свобод громадян - справа державних органів. Разом з тим для даного типу характерно принципово негативне ставлення до правоохоронних і судових органів. У разі порушення прав і свобод суб'єкти даної орієнтації вдаються до найпримітивніших, найчастіше афектних або силовим засобам. У питаннях реформування правозахисної сфери роблять акцент на адміністративних, каральні заходи. Перехідний тип характеризується поєднанням рис, що належать як цивільного, так і подданнической типам. Переважання тих чи інших рис свідчить про існуючу тенденції розвитку правової культури особистості. Розвиток правової культури для формування правової держави в Україні має саме величезне значення, якщо в суспільстві не буде сформована правова культура розуміння, цієї культури, її розвиток, то ні про яке правовій державі і мови не може бути у всякому випадки на належному рівні ... .. громадянин будь-якої правової держави повинен вміти користуватися і вміти доводити свої права і свободи, закріплені за ним в основному законі (Конституції), а основний закон і є те найголовніше початок будови правової держави з нього все починається, на основі Конституції вже будуватися вся правова система держави ...