Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_PSIKhOLOGIYa_ZALEZhNIKh_STANIV_2013_09.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
332.8 Кб
Скачать

Тематичний план

з/п

Назва тем

Всього годин

Всього годин з викладачем

З них:

Самостійна робота

Са

Лекції

Семінарських занять

Практичних занять+МК**

*Індивідуальна робота з викладачем

Змістовий модуль І

1

Тема 1. Основне поняття залежності. Психологічні особливості алкоголізму.

12

6

2

2

2

-

6

2

Тема 2. Психологічні особливості наркозалежності.

12

4

2

2

-2

-

6

3.

Тема 3 . Психологічні особливості залежних емоційних станів.

12

2

2

2

6

Змістовий модуль ІІ

6

. Тема 4. Психологічні особливості сексуальних розладів

12

6

2

2

2

-

6

Тема 5. Методи психологічної корекції та профілактичної роботи

12

2

2

2

6

7

Тема 6..Організація реабілітаційних центрів допомоги алкоголе- та наркозалежним особам

12

4

2

2

-2

-

6

Всього по дисципліні за навчальний рік

72

24

12

12

12

36

Форма контролю: залік

* Індивідуальна робота не планується розкладом занять

** МК планується розкладом занять та враховується у тематичному плані в колонці для практичних занять останньої у змістовому модулі теми

Основні терміни дисципліни

Абстинент (лат. abstinentia - стримання). 1. Людина, що свідомо утримується від приймання алкогольних напоїв і наркотиків. 2. Хворий, що перебуває в стані абстиненції (алкогольної, барбітурової, гашишної,

кодеиновой, морфінної та ін.).

Абстиненція. Синдром психічних і фізичних розладів, що наступають при раптовому припиненні надходженні в організм хворого алкоголю, наркотичних і токсичних речовин, стосовно яких є токсикоманічна залежність. Може спостерігатися й при прийманні препаратів, що є антагоністами до перерахованих. Син.: синдром абстиненції.

Алкоголізм (араб. al Kohol). Систематичне зловживання алкогольними напоями в дозах, що викликають алкогольне сп'яніння, хронічну інтоксикацію. Розрізняють гостру інтоксикацію алкоголем і хронічний А. Перша проявляється епізодичними станами простого алкогольного сп'яніння різного ступеня вираженості. А. хронічний характеризується тривалим вживанням спиртних напоїв і протікає з явищами психологічної й біологічної залежності від алкоголю, змінами толерантності до спиртного, появою й розвитком алкогольної деградації

(психічної й соматичної) .

Алкоголізму діагностична формула [Канторович Н.В., 1933]. Характеристика алкогольної патології, що враховує такі фактори, як тип сп'яніння, додаткові особливості сп'яніння, форма й стадія алкоголізму, алкогольний стаж, суб'єктивні причини алкоголізму, ступінь соціальної декомпенсації, ускладнення.

Використовується для індивідуалізованої оцінки страждаючого хронічним А.

Алкогольне марення ревнощів [Nasse Ch.F., 1877]. Маревний психоз, що спостерігається при хронічному алкоголізмі, що й характеризується перевагою в клінічній картині систематизованого марення ревнощів.

Анаша. Середньоазіатська назва одного із сортів гашишу, що володіє відносно легкою наркотичною дією. Уживається у вигляді сигарет. Містить алкалоїди індійських конопель.

Збудження (лат. excitatio). Психопатологічний стан, що характеризується посиленням і прискоренням різних проявів психічної діяльності - мислення, мови, моторики. Особливості проявів З. залежать від захворювання, у клінічній картині якого воно спостерігається, від форми й стадії його плину, віку хворого, від симптоматики, що сполучається з ним, - марення, галюцинацій, порушення свідомості, слабоумства.

Г. алкогольний [Wernicke С., 1900] - вербальний галюциноз у хронічних алкоголіків, що сполучається з маячними ідеями переслідування. Наступає звичайно після алкогольних ексцесів. Плин тривалий (тижні й місяці) із частими рецидивами, може стати хронічним Іноді розвивається після алкогольного делірію. Можливий перехід в алкогольну деменцію.

Син.: галюцинаторне божевілля п'яниць [E. Kraepelin].

Делірій (лат. delirium - божевілля). Синдром потьмарення свідомості, що характеризується вираженими зоровими дійсними галюцинаціями, ілюзіями й парейдоліями, що супроводжуються образним маренням і психомоторним збудженням, порушеннями орієнтування в місці й часі. Галюцинації переважно носять характер сценоподібних, рухливих, множинних, часто зоологічних.

Син.: синдром деліріозний.

Кодеінізм. Різновид опійних наркоманії. Кодеїн - наркотичний анальгетик; вже однократне застосування його супроводжується розвитком ейфорії основною причиною, що є, формування швидкої хворобливої пристрасті. При припиненні приймання кодеїну наступає важка абстиненція. При прийманні більших доз препарату - картина делірію.

Кокаїнізм. Вид наркоманії. Кокаїн - алкалоїд, що добувається з рослини Erythroxylon coca. При однократному його прийманні відзначається ейфорія, що приводить до швидкого звикання до препарату. Характерна глибока особистісна деградація вже в перші роки вживання кокаїну - черствість, егоїстичність, дратівливість. Помітне соматичне постаріння. При тривалому К. спостерігаються виражені психічні розлади (зорові й тактильні галюцинації, маревні переживання). Абстиненція виражена нерізко.

Наркотична речовина. Речовина, що володіє наркотичною дією, але, що не є лікарським препаратом, у тому числі й сировиною для виготовлення лікарських засобів. Перелік Н.в. офіційно регламентований особливими списками.

Наркоманія (греч. mania - пристрасть, потяг, божевілля). Загальна назва ряду захворювань, що характеризуються непереборним потягом до вживання в зростаючих дозах наркотиків у зв'язку з виникаючої стосовно них психічною й фізичною залежністю. При припиненні приймання наркотиків виникають явища абстиненції, що є об'єктивною ознакою Н. Плин більш катастрофічний, чому при алкоголізмі. Значно швидше з'являються й прогресують явища особистісної деградації й занепаду діяльності внутрішніх органів. Види Н. відрізняться відповідно до основного прийнятого хворим наркотику. Часто спостерігається полінаркоманія.