Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Господарське право.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
615.42 Кб
Скачать

Тема 7. Виконання господарських зобов'язань

(2 год. семінарське заняття

2год. практичне заняття)

1. Загальні правила виконання господарських договорів.

2. Загальні умови припинення господарських зобов'язань.

3. Розірвання господарських зобов'язань.

4. Визнання недійсним господарських зобов'язань за рішенням суду.

Теми рефератів, доповідей

1. Особливості виконання попередніх договорів.

2. Особливості укладання господарських договорів на основі вільного волевиявлення сторін, примірних і типових договорів.

3. Особливості виконання господарських договорів за державним замовленням.

4. Особливості виконання господарських договорів укладених на біржах, ярмарках та публічних торгах.

5. Розірвання господарських зобов'язань або визнання недійсним господарських зобов'язань за рішенням суду.

II семестр

Тема 8. Особливості правового регулювання господарсько-торговельної діяльності

(2 год.семінарське заняття

2 год. практичне заняття)

1. Поняття, види, форми господарсько-торговельної діяльності.

2. Договори, що укладаються при господарсько-торговельній діяльності.

3. Торговельно-біржова діяльність, як різновид господарсько-торговельної діяльності.

Теми рефератів, доповідей

1. Поняття господарсько-торговельної діяльності, її види

2. Форми здійснення господарсько-торговельної діяльності

3. Договори, що укладаються при господарсько-торговельній діяльності

4. Поняття, види та юридичні ознаки біржі

5. Види біржових угод.

6. Правила біржової торгівлі.

7. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

Перелік ключових термінів та понять

Господарсько-торговельною є діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання у сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, яка забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг.

За договором поставки одна сторона— постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні — покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

За договором контрактації виробник сільськогосподарської продукції (далі — виробник) зобов'язується передати заготівельному (закупівельному) або переробному підприємству чи організації (далі — контрактанту) вироблену ним продукцію у строки, кількості, асортименті, що передбачені договором, а контрактант зобов'язується сприяти виробникові у виробництві зазначеної продукції, прийняти і оплатити її.

За договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі— енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Товарна біржа є особливим суб'єктом господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов'язаним з ним торговельним операціям.

За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Лізинг— це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

За договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність, повне господарське відання чи оперативне управління певний товар в обмін на інший товар.