Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право(практ).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
238.08 Кб
Скачать

Національна академія внурішніх справ

КАФЕДРА ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

Господарсько-правових дисциплін

_________________

План проведення практичного заняття

Тема №4: Правові засоби державного регулювання економіки.

З дисципліни: Господарське право

Категорія студентів: студенти 3 курсу ННІПП НАВС

Навчальна мета: Сформувати у студентів практичні навики щодо вирішення ситуаційних завдань пов’язаних із питаннями організації діяльності суб’єктів господарювання

Виховна мета: сприяння розвитку моральних етичних та інших якостей особистості, формування професійних якостей юриста, розвитку професійних відносин у колективі

Розвивальна мета: поглиблення обізнаності студентів у теоретичних питаннях курсу «Господарський процес», опанування навиками професійного юридичного мислення

Обсяг навчального часу: 2години

Навчальне обладнання, ТЗН:______________________________________________________

Наочні засоби:___________________________________________________________________

Між предметні та міждисциплінарні зв’язки: Цивільний процес.

Джерела

Нормативні акти:

  1. Господарський кодекс України.

  2. Податковий кодекс України

3.Закон України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 1 червня 2000 року

4. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів річковим, морським транспортом, Затверджено Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства транспорту України 30.01.2002 № 11/50. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2002 р. за № 152/6440.

5. Цивільний кодекс України.

Література:

1. Щербина В.С. Господарське право України. - К.: Юрінком Інтер, 2009. – 480с.

Ситуаційне завдання №1.

Подружжя, зареєстровані як фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, обидва займалися підприємницькою діяльністю. Чоловік займався торговельною діяльністю, а дружина – діяльністю із надання побутових послуг. Через деякий час вони вирішили розлучитися. Оскільки угоди щодо умов поділу спільного майна досягнуто не було, чоловік подав позов із вимогою про проведення такого поділу в судовому порядку.

Питання:

1. Вирішення яких питань віднесене законодавством до компетенції господарських судів?

2. У якому суді буде вирішуватися питання щодо поділу спільного майна подружжя? Чи має значення для вирішення цього питання наявність у обох із подружжя статусу суб’єктів підприємницької діяльності?

3. У якому суді розглядався б позов одного із подружжя щодо поділу спільного майна, об’єднаний із вимогою про примусове стягнення з іншого з подружжя заборгованості за господарською угодою, укладеною між ними?

Ситуаційне завдання №2

Громадянин Васильников, перебуваючи у складі учасників повного товариства, що займалося виготовленням метало пластикових вікон, вирішив заснувати власне підприємство. Не виходячи з товариств, він заснував приватне підприємство, основним видом діяльності якого було виробництво жалюзі та віконних склопакетів. На неодноразові вимоги товариства припинити випуск ідентичної продукції він не реагував. Товариство звернулося до суду із позовом до Васильникова про відшкодування збитків у вигляді упущеної вигоди.

Питання:

1. Яким законодавчим актом передбачено заборону учасникам повного товариства конкурувати з повним товариством? Що розуміється під терміном “конкуренція” у цьому разі?

2. Чи підпадає під ознаки конкуренції діяльність приватного підприємства?

3. До якого суду звернулося товариство? Яке рішення він має прийняти?

Ситуаційне завдання №3.

У 2008 р. приватне підприємство було зареєстрова¬не за місцем проживання засновника. Через рік воно придбало ок¬реме приміщення під офіс, у якому впродовж 6-тимісячного терміну провадило свою діяльність. Довідавшись про це, представ¬ники державної адміністрації, у якій було зареєстроване підприємство, скасували рішення про його реєстрацію, посилаю¬чись на те, що підприємство своєчасно не повідомило орган реєстрації про зміну свого місцезнаходження. Підприємство звер¬нулося до господарського суду.

Питання:

1. У якому порядку здійснюється скасування державної реєстрації у разі несвоєчасного повідомлення суб'єктом підприємницької діяльності про зміну свого місцезнаходження?

2. Чи потрібно було повідомляти орган реєстрації про зміну місцезнаходження підприємства, якщо засновник не змінював сво¬го місця проживання?

3. Яке рішення має прийняти суд?

Ситуаційне завдання №4.

Фізична особа, зареєструвавшись як суб'єкт підприємницької діяльності, почала займатися наданням різно¬манітних послуг населенню. Оплата за послуги здійснювалася за готівкові кошти. Під час чергової перевірки працівники податкової служби попередили громадянина, що він повинен відкрити поточний рахунок у банку, куди здавати всі отримані готівкові кошти. Підприємець звернувся за консультацією до представництва Дер¬жавного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Питання:

1. Якими актами законодавства регламентується порядок відкриття рахунків фізичними особами — суб'єктами підприєм¬ницької діяльності?

2. Чи передбачено законодавством обов'язкове відкриття рахунків фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності?

3. Яку відповідь отримає громадянин? Чи мають право співробітники представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва давати подібні консультації?

Ситуаційне завдання №5.

. Підприємство, що займалося виробництвом пред¬метів з кольорового скла, напередодні Нового року вирішило орен¬дувати кіоск у центральній частині міста та протягом 1—2 днів здійснювати продаж ялинкових прикрас власного виробництва. Оскільки продавати прикраси передбачалося населенню за готівкові кошти, підприємство звернулося до місцевої податкової інспекції із заявою про видачу короткотермінового торгового па¬тенту. Але працівник податкової служби відмовив підприємству у видачі патенту, посилаючись на те, що короткотерміновий патент видається лише для проведення ярмарків і виставок-продажів. Підприємство звернулося до господарського суду.

Питання:

1. Який порядок придбання і видачі короткотермінового патенту?

2. Де міститься застереження про те, що короткотерміновий па¬тент видається лише для проведення ярмарків і виставок-продажів?

3. Яке рішення має прийняти суд?

______________________ _________________________________

(посада) (підпис, прізвище та ініціали)