Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_KPD_2013.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Тема 6. Моральні засади кримінально-процесуального доказування. Практичне заняття – 2 год.

  1. Наведіть приклади реалізації та закріплення вимог моралі в нормах КПК України.

  1. Гр-ку Ашарову затримано в вагоні трамвая під час скоєння крадіжки гаманця із сумки Р. Після затримання оперуповноважений Нестеров, в присутності понятих, провів особистий обшук Ашарової під час якого вилучив у неї гаманець Р. Після доставлення Ашарової до відділку міліції було складено протокол затримання, повідомлено прокурора та вона висловила бажання мати захисника. Захисник Ашарової після ознайомлення з матеріалами затримання, заявив клопотання про визнання протоколів затримання та особистого обшуку неналежними доказами.

Надайте відповідь захиснику Ашарової на його клопотання.

  1. Під час судового розгляду матеріалів кримінального провадження обвинувачений заявив, що під час досудового розслідування з боку слідчого чинився на нього тиск, застосовувалося насильство тому він зізнався у вчиненні злочину. Заяву обвинуваченого підтримав захисник, який підтвердив, що під час спілкування з підзахисним бачив на його тілі синьці, забої, велику гематому на спині, що свідчило про насильство до обвинуваченого.

Для перевірки заяви обвинуваченого суддя оголосив перерву в судовому засіданні та виніс ухвалу про проведення прокурором перевірки зазначених обвинуваченим обставин.

Яке значення моральних вимог КПК для вирішення такої ситуації? Які норми КПК визначають шляхи вирішення заяви обвинуваченого? Яке доказове значення інформації про обставини вчинення злочину, що в матеріалах кримінального провадження якщо перевіркою буде підтверджено або не підтверджено заяву обвинуваченого?

Тема 7. Слідчі, негласні слідчі (розшукові) дії як засоби збирання доказів у кримінальному провадженні.

Практичне заняття – 2 год.

Слідчі (розшукові) дії як засоби збирання доказів у кримінальному провадженні

1. Слухачі Інституту МВС після закінчення третього курсу проходили навчальну практику в слідчих органах. Визначивши, що слухач Ширковець правильно складає процесуальні документи, може самостійно проводити слідчі дії, слідчий доручив йому допитувати свідків і проводити обшук та всі документи в справі оформляти від імені слідчого.

У прокурора району дізнався про це та провів розслідування та виніс постанову …

Яку постанову повинен винести прокурор? Яке рішення повинен прийняти прокурор до результатів збирання доказів?

2. Розслідуючи кримінальну справу, слідчий дійшов висновку, що свідок К. дає неправдиві показання, тому що свідчення, що повідомляються їм, суперечать зібраним у справі доказам, у тому числі показанням самого підозрюваного. У результаті такого висновку слідчий прийняв рішення про початок досудового розслідування поданому факту.

Дайте оцінку діям слідчого.

Яким чином проводиться перевірка показань допитаної особи?

3. Добровольцев обвинувачувався в незаконному придбанні і зберіганні вогнепальної зброї - пістолета. У ході судового розгляду Добровольцев заявив, що придбаний пістолет, який зберігався у нього, він здав працівникам міліції добровільно, як тільки дізнався, що, можливо, з цього пістолета була вбита людина. У підтвердження своїх слів він послався на протокол обшуку в його будинку, у якому був відображений факт і процедура вилучення пістолета, що знаходився в його будинку. Однак прокурор заявив клопотання про визнання протоколу обшуку в квартирі Добровольцева недопустимим доказом, вказуючи на грубе порушення, допущене слідчим, а саме: як понятий при цьому обшуку брав участь сам Добровольцев. Захисник Добровольцева заперечив проти задоволення клопотання, вказавши на те, що даний протокол засвідчує невинуватість підзахисного, а також на те, що зазначене порушення допущене стороною обвинувачення, за помилки якого захист відповідати не повинен.

Яке рішення повинен прийняти суд у даній ситуації?

  1. За клопотанням захисника підозрюваного В. слідчий призначив проведення слідчого експерименту. До участі в слідчому експерименті були запрошені: підозрюваний, свідок, поняті. Захиснику, який прибув також на місце проведення експерименту, слідчий відмовив в участі, посилаючись на ч.3 ст.240 КПК, яка категоричне не визначає необхідність участі захисника в таких слідчих діях.

Оцінить правильність рішення слідчого. Чи можна розглядати результати проведення слідчого експерименту як доказ по справі?

  1. Рано-вранці у розташованому неподалік від свого будинку сквері була виявлена в несвідомому стані з численними слідами побоїв Смирнова. По дорозі в лікарню дівчина, не приходячи у свідомість, померла. Установивши, що Смирнова пізно ввечері в сквері була зі своїм знайомим Дьоміним, слідчий запропонував останньому зізнатися в скоєнні злочину. Дьомін відповів, що, ввечері вони були разом, але після сварки він пішов до дому, а вона залишилася. Результати огляду місця події довели, що на місці вчинення злочину дійсно був Дьомін.

Чи є у слідчого підстави щоб розпочати досудове розслідування та повідомити Дьоміна про підозру у вчиненні кримінального правопорушення? Які у слідчого є докази по справі? Які дії можна провести для спростування чи підтвердження показань Дьоміна?

6. У справі громадянки Курочки, обвинуваченої у вчиненні злочину, передбаченого ст.185 КК України, було проведено дві експертизи. Відповідно до першого висновку експерта, який проводив судово-біологічну експертизу, плями крові, виявлені на одязі Курочки, могли належати як потерпілому, так і їй самої (у них була та сама група крові). Згідно висновку фізико-технічної експертизи волокна, виявлені на віконному прорізі в будинку потерпілого (було встановлено, що злочинець проник у будинок через вікно), “однорідні відповідним волокнам шуби Курочки по кольору, відтінку квітів, фарбуванню, зігнутості, розмірним співвідношенням, поверхневому рельєфу і видимій внутрішній структурі”.

Дайте оцінку результатам проведених у справі експертиз. Чи можна на їх основі зробити висновок про причетність Курочки до вчинення злочину?

7. Розслідуючи кримінальну справу про крадіжку особистого майна, яку вчинив раніше судимий і тривалий час не працюючий Хаїн, слідчий приєднав до справи: його характеристику, підписану начальником ЖЄО; рапорт оперуповноваженого ВКР про результати розшукових, яким встановлено факту причетності Хаїна до крадіжки, довідку про судимості Хаїна, протоколи слідчих дій. Після ознайомлення з матеріалами справи Хаін заявив клопотання: про витребування характеристики з технікуму, у якому він навчався 12 років тому; про допит його друзів Валькова і Силкова, які можуть характеризувати його позитивно, про витребування довідки про стан його здоров’я.

Чи є джерелами доказів матеріали, зібрані слідством?

Чи будуть належними докази, зібрані за клопотанням обвинуваченого?

8. До міліції звернувся Р. з заявою про загрози його життю та майну з боку його знайомого К. На підтвердження заяви Р. надав слідчому мобільний телефон, на якому було записано зміст загроз Р. З метою збирання доказів слідчий провів огляд мобільного телефону та скопіював запис розмови Р. і К. на електронний носій, про що було складено протокол. Після закінчення розслідування та ознайомлення з матеріалами справи захисник Р. заявив клопотання про вилучення з матеріалів справи протоколу копіювання інформації на електронний носій тому, що він є неналежним доказом.

Надайте оцінку зазначеної ситуації. Яке рішення повинен прийняти слідчий щодо належності доказу протоколу копіювання інформації на електронний носій? Які вимоги щодо визнання доказу належним?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]