Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_kursovym_rabotam_dlya_DFO.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

м. Сімферополь

кафедра теорії та історії держави і права

Методичні рекомендації з написання курсової роботи з навчальної дисципліни «Земельне право України»

для студентів денної форми навчання

зі спеціальності – «Правознавство»

Сімферополь - 2011

Методичні рекомендації з написання курсової роботи з навчальної дисципліни «Земельне право України» (для студентів денної форми навчання) розробила старший викладач е.А. Бавбєкова

Обговорені, схвалені і затверджені на засіданні кафедри теорії та історії держави і права

Протокол № от «___» ____________ 2011 р.

Завідуючий кафедрою теорії та історії держави і права, к.ю.н., доцент

____________________ І.І. Поляков

«___» _______________ 2011 р.

1. Загальні положення

Методичні рекомендації з написання курсових робіт призначені для студентів 4 курсу денної форми навчання. Відповідно до навчального плану, курсова робота з дисципліни «Земельне право України» виконується в сьомому семестрі, коли основний теоретичний матеріал з земельного права викладений в лекціях і проведена певна частина практичних занять. Разом з тим, курсова робота виконується до екзамену з курсу «Земельне право України» і передує початку таких курсів, як «Аграрне право», «Реалізація прав на землю», де студентові представиться можливість застосувати набуті знання.

Курсова робота – це самостійне наукове дослідження студента, яке виконується з певного курсу або з окремих його розділів. Згідно з Положенням про організацію навча­льного процесу у вищих навчальних закладах України кур­сова робота виконується з метою закріплення, поглиблення та узагальнення знань, одержаних студентами за час на­вчання, та їх застосування до комплексного вирішення кон­кретного фахового завдання.

Курсова робота допомагає студентові систематизувати отримані теоретичні знання з вивченої дисципліни, переві­рити якість цих знань; оволодіти первинними навичками проведення сучасних досліджень. Автор курсової роботи має виявити здатність самостійно осмислити проблему, тво­рчо, критично її дослідити; вміння збирати, аналізувати і систематизувати літературні (архівні) джерела; здатність за­стосовувати отримані знання при вирішенні практичних за­вдань; формулювати висновки, пропозиції та рекомендації з предмету дослідження.

З огляду на реалізацію особистісної ролі автора курсові роботи умовно поділяють на реферативні та дослідницькі. Реферативні курсові роботи покликані навчити студентів критично користуватися науковою літературою, правильно оцінювати її, глибоко осмислювати певні питання, зістав­ляти висловлювання різних учених з одного й того ж пи­тання, коментувати їх, мотивувати правильність або помил­ковість окремих теоретичних положень, робити теоретичні узагальнення. Особливо важливе вміння автора виокремити головні аспекти, чітко, систематизовано викласти весь ма­теріал. Успішне виконання таких робіт залежить, передусім, від ретельного вивчення наявної літератури, вміння знайти нові джерела. Реферативні теми зобов'язують також до са­мостійного розв'язання поставлених проблем, завдяки чому такі роботи набувають наукового, творчого характеру.

Дослідницькі курсові роботи вимагають від студента вміння спостерігати факти, самостійно досліджувати про­блеми, аналізувати і відповідно тлумачити їх, робити висно­вки та узагальнення. Такі курсові формують у студентів на­вички дослідницького пошуку, самостійного дослідження конкретного матеріалу.

Курсова робота виконується студентом під час само­стійної роботи. За результатами захисту курсової роботи студенту виставляється залік з диференційованою оцінкою. Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотири­бальною шкалою: «відмінно», «добре», «задовільно», «не­задовільно». Якщо студент отримає незадовільну оцінку, він повинен виконати роботу за новою темою або переробити попередню роботу за термін, встановлений деканатом Факу­льтету.