Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринкова економіка 2013 2 курс.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
350.21 Кб
Скачать

Рекомендований розподіл навчального часу

Рекомендований розподіл навчального часу на вивчення дисципліни за видами занять для денної форми навчання наведений у таблиці 1.

Таблиця 1.

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Бакалавр

Форма навчання

Денна

Семестр

2

Кількість годин, всього

108

Лекції, годин

24

Семінарські заняття, годин

26

Практичні заняття, годин

4

Індивідуальна робота, годин

4

Самостійна робота слухачів, годин

50

Підсумковий контроль

залік

Зміст навчальної дисципліни «Ринкова економіка»

ПРОГРАМА КУРСУ

Змістовний модуль і. Ринок як форма функціонування суспільного виробництва.

Тема 1. Моделі ринку й економічної політики.

Ринок як економічна категорія. Вирішення фундаментальних питань економіки в умовах ринкової системи господарства. Змішана економіка як результат еволюції системи ринкового типу. Планова та ринкова економічні системи. Основні принципи ринкової економіки.

Соціальне ринкове господарство в Україні. Національно-економічні інтереси. Національні моделі економічного розвитку. Взаємозв'язок та функції економічної теорії і економічної політики. Значення та ступінь відкритості національної економіки

Професійна складова. Оволодіння економічною культурою мислення, здатністю до узагальнення та аналізу, сприйняття інформації економічного змісту. Здатність розуміти і аналізувати світоглядні, економічні і соціально значимі проблеми в сфері економіки. Розуміння понятійно-категоріального апарату економічної науки.

Тема 2. Політика державного регулювання.

Політика державного регулювання як складова господарської системи. Основні функції державного регулювання. Національні особливості державного регулювання. Макроекономічна рівновага в системі ринкового господарства. Економічні функції місцевих органів влади.

Основні форми державного регулювання. Політика економічного розвитку. Зовнішньоекономічна політика державного регулювання. Вплив політики державного регулювання на конкурентно-ринкову систему розподілу суспільного продукту і споживання. Роль валютної політики в зовнішньоекономічній політиці держави.

Професійна складова. Здатність розуміти рушійні сили і закономірності економічного розвитку; осмислювати методологічну роль економічної науки для правознавців. Засвоєння сутності, природи та форм здійснення державного регулювання. Здатність раціонально оцінювати специфіку форм державного регулювання у професійній діяльності. Розуміння природи національних особливостей державного регулювання в сучасній Україні.

Змістовний модуль ІІ. Стан та розвиток ринкової структури та інфраструктури.

Тема 3. Інноваційна політика держави.

Сутність і основні методи інноваційної політики держави. Національна інноваційна система. Ринковий механізм та науково-технічний прогрес. Антимонопольне законодавство в інноваційному процесі.

Роль венчурного капіталу в інноваційному процесі. Ефективне використання інтелектуальної власності. Взаємозв'язок реалізації Національної інноваційної системи з розвитком фінансово-кредитної системи.

Професійна складова. Оволодіння навиками наукових досліджень соціально-економічних відносин. Компетентність та орієнтація в динаміці протікання економічних відносин в сучасній Україні.