Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Religiyeznavstvo_2013_nova_programa.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Теми фіксованих виступів:

1. Загальна характеристика ранніх первісних вірувань (анімізм, фетишизм, тотемізм, магія).

2. Релігійні уявлення стародавніх слов'ян часів Київської Русі.

Лiтература.

Основна:

Калiнiн Ю. та iн. Релігієзнавство. Підручник. - К.,1997.

Лубський В.І., Теремко В.І., Лубська М.В. Релігіезнавство. Підручник. – К.,2010.

Прибутько П.С. Релігієзнавство: Посіб. для підгот. до іспитів. – К.: Вид. Паливода А. В., 2010.

Релiгiєзнавство. Навчальний посiбник /За ред. С.Бублика - К., 2009.

Релігієзнавство. Підручник за ред. М.М. Заковича. – К., 2000.

Релiгiєзнавчий словник /За ред. Б.Лобовика. - К.,1996.

Харьковщенко С. А. Релігієзнавство: Підручник для студ. вищ. навч. закл. – К., 2007.

Черній А.М. Релігієзнавство: Підручник. – К., 2008.

Додаткова:

Аляєв Г. та iн. Лекцiї з релiгiєзнавства: Навчальний посібник. - К.,1995.

Iсторiя i теорiя релiгiї та вiльнодумства /За заг. ред. М.Заковича.- К.,1996.

Кислашко О.П. Православні свята та народні звичаї. – К., Грамота, 2003. – 150с.

Колодний А.М. Релігієзнавство: Навч. посібник для дистанц. навчання. – К., 2001.

Петронговський Р.Р. Релігієзнавство: Метод. посібник.- Житомир, 2003.

Релігієзнавство: Курс лекцій. – К., 2004.

Релігієзнавство: Навч. посібник. – К.. 2001.

Релігієзнавство: Підручник для студ. вищих навч. закладів. – К., 2000.

Релігієзнавчий словник – К., 1996.

ТЕМА 2

Буддизм і іудаїзм – історично перші форми релігії.

Тема є важливою складовою курсу. Iудаїзм i буддизм - це свiтовi релiгiї, якi визначають духовну сферу сучасного свiту, вiдiграють значну роль на світовій арені. Названі релiгiйнi конфесiї є досить впливовими також у сучаснiй Українi. Таким чином, основна цiль, яка переслiдується при вивченнi даної теми - це вивчення основних догматичних та культових особливостей цих релігійних систем, а також розумiння їх мiсця як у сучасному свiтi взагалі, так i в Українi зокрема.

У данiй темi розглядаються такi питання: виникнення та формування релiгiйних систем; загальнi основи догматики та культу; головнi течiї в iудаїзмі та буддизмi.

Вивчення буддизму потрiбно розпочати iз визначення часу i мiсця виникнення даної релiгiї. Розглядаючи проблему передумов появи буддизму, необхідно визначити два основнi блоки питань: суспiльно-iсторичнi умови та iдейно - фiлософськi фактори формування буддизму. У блоцi суспiльно-iсторичних умов появи буддизму основну увагу потрiбно придiлити процесам формування ранньо - феодального суспiльства та спорiдненим з цим процесам централiзацiї влади в руках царiв. Це породжує боротьбу свiтської влади з владою жерцiв - брахманiв i призводить до роздратування аристократiї претензiями жерцiв на вищу владу. У блоцi iдейно - фiлософських факторiв формування необхiдно визначити наступнi: по-перше, основним iдейним витоком буддизму є брахманізм. Звiдси запозиченi елементи текстiв священних книг, значна частина догматичних iдей (iдея нiрвани, iдея переселення душ та iн.) та обрядових дiй (медитацiї та iн.). По-друге, безумовно важливим iдейним фактором появи буддизму стало те, що брахманiзм заперечував досягнення нiрвани будь-якою особою окрiм самих жерцiв - брахманiв. З оглядом на те, що досягнення нiрвани було головною цiллю життя кожного iндуса, це безперечно призвело врештi-решт до розчарування всiх верств населення в брахманiзмi та потребi в новiй релiгiї.

Дослiджуючи систему вiровчення, необхiдно розглянути наступнi її елементи:

- вчення про Будду (його життя та дiяльнiсть);

- чотири принципи кругооберту життя;

- вiсiм положень праведного життя;

- вчення про переселення душ;

- вчення про нiрвану та шляхи її досягнення.

Серед течiй буддизму можна видiлити декiлька головних. Перша - це Хiнаяна. Необхiдно визначити час i мiсце появи даної течiї а також головнi особливостi її вiровчення ( орiєнтацiя на особисте врятування, жорстке слiдування всiм морально - етичним нормам i вимогам обрядової системи та iнше ). Друга течiя - це Махаяна. Тут також необхiдно спочатку визначити час, мiсце та причини появи даної течiї, особливостi її вiровчення ( орiєнтацiя на широкi верстви населення та як наслiдок цього - домiнування iдеї допомоги iншiй людинi досягти нiрвани, поява iнституту бодiсатв, значне спрощення обрядової системи та пом'якшення морально - етичних вимог ). Третя течiя - це Чань-буддизм. Спочатку визначається час, мiсце та умови формування даної течiї а також її характернi риси у системi вiровчення ( домiнуюча роль вчення про наявність Будди в усьому свiтi, що нас оточує, вiдхiд вчення про нiрвану на другий план, важливiсть медитацiй та спостереження, iдея просвiтлення та iнше).

Вивчення iудаїзму потрiбно починати iз характеристики процесу виникнення та формування даної релiгiйної системи. У цьому процесi можна досить чiтко видiлити три основнi етапи. Перший - вiд 15 ст.д.н.е. i до 1 ст.н.е. На цьому етапi вiдбувається становлення перших державних утворень євреїв та виникнення разом з цим культу єдиного бога Яхве. На цей же етап припадає створення в 7 ст.д.н.е.,в ходi релiгiйної реформи царя Iсаї головної священної книги iудаїзму - Тори (або у перекладi - "Книги Закону"). Другий - вiд 1 ст.н.е. i до початку 19 ст. Цей етап характеризується розселенням євреїв по всьому свiту та формуванням особливої закритої громади - синагоги, на чолi якої стоїть священик - рабе. Переслiдування єврейської нацiї примусило iудеїв приховувати свою віру. З цiєю цiллю у 3-5 ст. розробляється тлумачення Тори - Талмуд. Третiй етап тягнеться фактично до сьогоднiшнього дня i характеризується внутрiшнiм розколом iудаїзму. Якщо на перших етапах ця релiгiя вижила виключно за рахунок своєї єдностi, то тепер чiтко видно як ортодоксальнi, так i модернi течiї.

У питаннi характерних рис вiровчення iудаїзму, необхiдно звернути увагу на наступнi положення. По-перше, це те, що iудаїзм вiдноситься до так званих "релiгiй договору". Тобто, вся система релiгiї базується на договорi мiж людиною i Богом.

Правилами даного договору i є, власне кажучи, положення цiєї релiгiї. Iудаїзм був фактично однiєю перших таких релiгiй, звiдки ця iдея i була запозичена християнством. По-друге, це абсолютний монотеїзм iудаїзму. По-третє, важливою рисою є теїзм - приписування божественній волi всiх без виключення подiй у Всесвiтi. Також важливим тут є положення про Договiр мiж Богом та окремою групою людей (євреями), звiдки i виводиться iдея богообраностi єврейського народу. До загальних положень також вiдносяться вчення про месiю, вчення про Страшний Суд та кiнець свiту, вчення про безсмертну душу, потойбiчне життя та iншi.

У питаннi особливостей культової системи iудаїзму необхiдно видiлити наступнi положення. По-перше, це певна сукупнiсть суто обрядових дiй (молитви, омовiння, обрізання, обряди, пов'язанi з народженням або смертю та iнше). По-друге, це система заборон та обмежень, якi вiдiграють дуже важливу роль в культовiй системi. В iудаїзмi ця система значно краще розроблена та структурована, нiж у християнствi i виступає в якостi елемента культу. (Iудаїзм має 365 заборон i 248 вимогТалмуду - кошерна та трефна їжа, мезуза та цицит - захист вiд злих духiв та iнше ). По-третє, важливою частиною культу є система свят.

Самостійне заняття 2. Історичні та суспільно-політичні передумови формування буддизму і іудаїзму.

Питання для самоконтролю:

  1. У яких історичних умовах відбувалося становлення буддизму?

  2. Інтереси яких соціальних верств відображав буддизм?

  3. Як Ви розумієте поняття “Будда” та “нірвана”?

  4. Хто може досягти нірвани за віровченнямм хінаяни та махаяни?

  5. Де і коли відбулося виникнення і становлення іудаїзму?

  6. Назвіть основні релігійні джерела іудаїзму.

  7. Кого в іудаїзмі називають пророками?

  8. Визначте основні відмінності між віровченнями іудаїзму і буддизму.

Семінар 2. Буддизм і іудаїзм – історично перші форми релігії.

Питання:

1. Життя та дiяльнiсть Будди та основні положення віровчення і культу.

2. Основні напрямки буддизму.

3. Релiгiйна система іудаїзму та особливості віровчення, свят і обрядів.

4.Течії в іудаїзмі і їх поширення в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]