Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
777777777777777777777.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
385.54 Кб
Скачать

4.Механізм припинення державно-службових відносин

Основними підставами припинення державної служби є:

1) порушення умов реалізації права на державну службу (ст. 4 Закону);

2) недотримання пов'язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених статтею 16 Закону ;

3) досягнення державним службовцем граничного віку перебу­вання на державній службі (ст.,23 Закону);

4) відставки державних службойї?гв*які обіймають посади пер­шої або другої категорії (ст31 -Закону);

5) виявлення або виникненнями1 авин, що перешкоджають пе­ребуванню державного службовця на державній службі (ст. 12 Закону);

6) відмови державного службовця від прийняття або порушення Присяги, передбаченої статтею ^Закону;

7) неподання державним службовцем або подання неправдивих відомостей щодо його доходів, передбачених статтею]^ Закону

8) введення в дію звинувачувального вироку, який стосується державного службовця.

Основними формами припинення державно-службових від­носин є відставка та звільнення.

Відставка — це припинення державної служби службовцем, який обіймає посаду першої або другої категорії, за його письмо­вою заявою.

Підставами для відставки є:

  • принципова незгода з рішеннями державного органу чи поса­дової особи;

  • етичні перешкоди для перебування на державній службі;

  • примушування державного службовця до виконання рішення державного органу чи посадової особи, яке суперечить чинно­му законодавству, що можи заподіяти значної матеріальної або моральної шкоди державі, підприємствам, установам, органі­заціям або об'єднанням громадян, громадянину;

  • стан здоров'я, що перешкоджає виконанню службових повно­важень (за наявності медичного висновку).

Звільнення — це припинення державна-службових відносин за ініціативи державного службовця, ініціативи керівника або за спільним бажанням обох сторін. Такий вид звільнення регулю­ється відносинами трудового права.

Продовження перебування на державній службі у випадку досягнення державним службовцем граничного віку здійснюється за погодженням з Головним управлінням державної служби що­річно упродовж 5 років. Ці службовці після закінчення вказаного терміну можуть в окремих випадках працювати на посадах радників або консультантів.

Державно-правові відносини припиняються виданням право­мочним органом чи посадовою особою адміністративного акта про звільнення державного службовця від посади чи його відставку.

Службове розслідування — це процес перевірки виконання службових обов'язків державним службовцем з метою обґрунту­вання висунутих стосовно нього звинувачень.

Порядок проведення службового розслідування регламен­тується постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2000р. №950.

Передумовою проведення службового розслідування стосов­но державного службовця є:

1. Невиконання або неналежне виконання службових обов'язків,перевищення повноважень, що призвело до людських жертв або заподіяло значну матеріальну чи моральну шкоду гро­мадянинові, державі, підприємству, установі, організації чи об'єднанню громадян.

2. Недотримання законодавства про державну службу, боротьбу

з корупцією та порушення службової етики.

3. Вимога державного службовця про зняття безпідставних, на його думку, звинувачень або підозри.

За анонімними повідомленнями, заявами та скаргами слижбове розслідування не проводиться.

Рішення щодо проведення службового розслідування прийма­ється вищими посадовими особами України, першим віце-прем'єр-міністром України, керівником державного органу (посадовою осо­бою), котрий призначив на посаду державного службовця, стосовно якого має проводитися службове розслідування, керівником органу, в якому працює державний службовець.

Головна державна служба України (Головдержслужба) може проводити службові розслідування за дорученням вищих посадо­вих осіб України та першого віце-прем'єр-міністра України, а у разі безпосереднього звернення до Головдержслужби державного служ­бовця рішення щодо проведення службового розслідування при­ймається керівником Головдержслужби.

Рішенням щодо проведення службового розслідування визна­чається голова комісії з проведення службового розслідування, інші члени комісії, мета і дата початку та закінчення службового розслі­дування. Термін службового розслідування не може перевищувати двох місяців.

Якщо рішення щодо проведення службового розслідування прийнято вищими посадовими особами України, першим віце-прем'єр-міністром України, склад комісії з проведення службового розслідування, мета і дата початку та закінчення службового роз­слідування визначаються керівником державного органу, якому доручено проведення службового розслідування. У цьому випадку воно повинно бути проведене у термін, визначений посадовою осо­бою, яка прийняла рішення про це.

У разі потреби до проведення службового розслідування можуть залучатися вчені, працівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками).

До участі у проведенні службового розслідування не повинні залучатися посадові особи державного органу, якщо обставини свід­чать про їхню особисту зацікавленість у результатах розслідування.

Службове розслідування проводиться з відстороненням дер­жавного службовця від виконання повноважень за посадою або без такого відсторонення. Рішення про відсторонення приймається за поданням голови комісії з^проведення службового розслідування керівником державного органу, в якому працює службовець.

За державним службовцем на час відсторонення від виконан­ня повноважень за посадою зберігається заробітна плата.

Керівник державного органу (посадова особа), за рішенням якого затверджено склад комісії з проведення службового розслідування, контролює роботу цієї комісії і у разі потреби дає обов язкові для виконання доручення.

Члени комісії з проведення службового розслідування несуть персональну відповідальність згідно із законодавством за повноту всебічність та об'єктивність висновків службового розслідування й нерозголошення інформації, що стосується цього розслідування.

Членам комісії надається право:

• отримувати від державних службовців та інших праців­ників державного органу, де працює особа, стосовно якої проводиться службове розслідування, усні чи письмові по­яснення, консультації спеціалістів з питань службового роз­слідування;

• ознайомлюватися і вивчати з виїздом на місце відповідні до­кументи, у разі потреби знімати з них копії та долучати їх до матеріалів службового розслідування;

• отримувати та збирати згідно із законодавством інформацію, пов'язану зі службовим розслідуванням, від інших юридич­них та фізичних осіб на підставі запиту керівника державного органу (посадової особи), який призначив службове розсліду­вання, або керівника державного органу, якому доручено про­ведення службового розслідування.

Особа, стосовно якої проводиться службове розслідування, має право в будь-який момент узяти в ньому участь, пояснювати факти, робити заяви, подавати відповідні документи і порушувати клопотання про залучення нових документів, вимагати додаткового вивчення пояснень осіб, причетних до справи.

За результатами службового розслідування члени комісії складають акт, у якому зазначаються:

• факти і суть звинувачень або підозри, які стали підставою для проведення службового розслідування, посада, прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, освіта, термін служби у держав­ному органі і перебування на займаній посаді особи, стосовно якої проведено службове розслідування;

• висновки службового розслідування, обставини, що пом'якшують або обтяжують відповідальність, причини та умови, що призвели до порушення, вжиті або запропоновані заходи для їх усунення чи обставини, що знімають з державно­го службовця безпідставні звинувачення або підозру;

• члени комісії мають право викласти свою думку, про що до акта додається відповідний документ.

Акт службового розслідування підписується членами комісії та подається в одному примірнику на розгляд керівника державного органу (посадової особи), який призначив службове розслідування.

Перед поданням на розгляд з актом службового розслідування ознайомлюється державний службовець, стосовно якого проводи­лося розслідування.

На вимогу керівника державного органу (посадової особи), яко­му доручено проведення службового розслідування, голови або членів комісії чи державного службовця, стосовно якого проводилося розслі­дування, акт повинен розглядатися в їх присутності.

За результатами розгляду керівник державного органу (поса­дова особа), який прийняв рішення щодо проведення службового розслідування, приймає в десятиденний термін відповідне рішення, з яким ознайомлюється державний службовець.

За матеріалами службового розслідування державний службо­вець може бути притягнутий до відповідальності згідно із законо­давством.

Рішення за результатами службового розслідування може бути оскаржено державним службовцем згідно із законодавством.

Акт службового розслідування з відповідними документами зберігається в державному органі, який проводив розслідування.

Акт службового розслідування складається у двох примірни­ках, один з яких надсилається посадовій особі, яка прийняла рішен­ня про проведення службового розслідування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]