Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ОЕТ на 2010рік.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
435.2 Кб
Скачать

3. Робоча навчальна програма

Тема 1. Предмет і метод економічної теорії.

Визначення методу економічної теорії. Основні етапи розвитку економічної теорії як науки. Меркантилізм. Фізіократи. Англійська класична політична економія. Марксизм. Маржиналізм. Неокласичний синтез. Кейнсіанство. Монетаризм. Теорія пропозиції. Теорія раціональних очікувань. Об'єктивні економічні закони, їх пізнання і використання. Ступені пізнання економічних законів. Рівні використання економічних законів. Функції економічної теорії: теоретико-пізнавальна, практична та виховна. Методи дослідження економічних процесів та явищ. Метод матеріалістичної діалектики. Метод наукової абстракції. Метод аналізу і синтезу. Метод індукції та дедукції. Метод поєднання історичного і логічного. Статистичні та математичні методи. Соціально-економічний експеримент. Логічні помилки при дослідженні економічних процесів і явищ.

Тема 2.Економічна система суспільства та власність.

Виробництво – основа життєдіяльності людського суспільства. Продуктивні сили і виробничі відносини: їх склад і взаємозв'язок. Відносини власності, їх еволюція та вплив на структуру суспільного виробництва. Власність як економічна категорія. Ступені реалізації прав власності: володіння, розпорядження, користування. Правові аспекти проблем власності. Можливі моделі соціально-економічних систем.

Тема 3. Економічні потреби та ресурси.

Потреби як рушійні сили економічного розвитку. Види потреб. Закон зростання потреб. Економічні ресурси та їх обмеженість. Вибір альтернативних можливостей використання ресурсів. Крива виробничих можливостей. Проблема використання обмежених ресурсів.

Тема 4. Форми суспільного виробництва. Товарне виробництво, його основні риси та характеристика.

Натуральне господарство. Суть товарного виробництва, його виникнення та еволюція. Просте товарне виробництво. Підприємницьке товарне виробництво. Постіндустріальна економіка. Ступінь розвитку товарного виробництва в Україні. Товар і його властивості. Споживча та мінова вартість товару. Теорії вартості. Теорія витрат виробництва. Теорія трьох факторів виробництва. Теорія граничної корисності. Неокласична теорія. Теорія постіндустріального, інформаційного суспільства.

Тема 5. Гроші як економічна категорія товарного виробництва, їх еволюція.

Розвиток форм вартості та виникнення грошей. Відносна та еквівалентна форми вартості. Випадкова, повна, загальна та грошова форми вартості. Форми грошей. Ціна, масштаб цін. Паперові, кредитні, електронні гроші. Сучасні зміни в грошовому обігу.

Тема 6. Ринок як форма функціонування товарного виробництва. Закони ринкової економіки.

Сутність ринку і необхідні умови його виникнення. Структура та інфраструктура ринку. Механізм дії ринкової економіки. Функції ринку.

Тема 7. Конкуренція і монополія в ринковій системі.

Сутність конкуренції. Методи і способи конкурентної боротьби види конкуренції. Конкуренція і монополія.

Тема 8. Підприємництво. Підприємство (фірма) – основна ланка економіки.

Сутність і об'єктивні умови підприємницької діяльності. Підприємство, його суть, головні ознаки і особливості. Умови виникнення і діяльності підприємств. Фонди підприємств і показники їх ефективного використання.

Тема 9. Сутність капіталу. Витрати виробництва.

Сутність капіталу. Види капіталу. Промисловий капітал. Торговий капітал. Гошовий капітал. Фіктивний капітал. Економічні витрати. Зовнішні та внутрішні витрати. Нормальний прибуток як елемент витрат. Економічний або чистий прибуток. Короткостроковий та довготривалий періоди. Витрати виробництва у короткостроковому періоді. Закон спадної віддачі. Постійні, змінні і загальні витрати. Середні витрати, або витрати на одиницю продукції. Граничні витрати. Витрати виробництва у довготривалому періоді. Позитивний та негативний ефекти зростання масштабів виробництва. Мінімальний ефективний розмір підприємства і структура галузі.