Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 3.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
69.63 Кб
Скачать

3.6. Заходи раціонального використання грунтів господарства та підвищення їх родючості.

Є ціла низка показників родючості грунту, що характеризують певні його властивості, для регулювання яких у землеробстві застосовують різноманітні заходи впливу на грунтове середовище. Дія цих заходів майже завжди неоднозначна. Поліпшуючи одні властивості грунту вони можуть погіршувати інші, або ж поліпшення певного показника відбувається на короткий термін, а далі настає його погіршення.

Комплексне застосування різних заходів забезпечує відтворення родючості грунту, яка втрачається чи знижується в процесі його сільськогосподарського використання.

Відтворення родючості здійснюється двома шляхами:

  • матеріальний – застосовувати зрошення, добрив, меліорантів, пестицидів, найбільш доцільне чергування культур у сівозміні та інше;

  • технологічний – правильний обробіток грунту, осушення та інше.

Комплекс основних заходів для розширеного відтворювання родючості і включає наступне:

1) сівозміна;

2) системи обробітку грунту;

3) система удобрення;

4) хімічна меліорація;

5) захист рослин;

6) зрошення та осушення;

7) грунтозахисні (протиерозійні) заходи;

8) культуртехнічні заходи;

9) перспективні сорти і гібриди;

10) мікробіологічні добрива та біосистимулятори та інші заходи[1].

Таблиця 11. Розподіл агровиробничих груп грунтів господарства за існуючими угіддями та заходи підвищення родючості

№ п/п

Угіддя

Заходи щодо

поліпшення

Використання і агротехніка після меліорації

Порівняльна оцінка якості земель за групами

сільського-сподарські

несільського-сподарські

агротехнічні

лісомеліоративні

лучно-меліоративні

організаційно-господарські

гідротехнічні

рілля

сіножаті

пасовища

ліс

ставки

дороги

Інші

Чорнозем звичайний карбонатний на лесі

+

-

-

-

-

-

-

+

+

-

-

-

-

II

Чорнозем звичайний карбонатний легкозмитий на лесі

+

-

-

-

-

-

-

+

+

-

-

-

-

III

Чорнозем звичайний карбонатний середньозмитий на лесі

+

-

-

-

-

-

-

+

+

-

-

-

-

V

Чорнозем звичайний карбонатний сильнозмитий на лесі

+

-

-

-

-

-

-

+

+

-

+

-

-

VII

Чорнозем звичайний карбонатний намитий на лесі

+

-

+

-

-

-

-

-

+

-

-

-

Переводимо данi грунти пiд пасовища

IX

Чорнозем пiвденний карбонатний на лесi

+

-

-

-

-

-

-

+

+

-

-

-

-

VI

Чорнозем звичайний карбонатний на лесі належить до грунтiв дуже високої якостi, але слiд проводити агротехнічні та лісомеліоративні заходи, щоб зберегти родючiсть та попередити розвиток ерозiйних процесiв. До агротехнічних належать такі заходи: безполицевий обробіток грунту впоперек схилів (для попередження водної ерозії); внесення доз органічних та мінеральних добрив; висівання багаторічних трав, зокрема бобових, що покращують структуру грунту, залишають в ньому значну кількість органічних решток і накопичують азот. Також потрібно мінімалізувати дію механічного впливу сільськогосподарської техніки та знарядь праці на дані грунти. До лісомеліоративних заходів належить створення захисних лісосмуг. Їх слід застосовувати насамперед для запобігання вітровій та водній ерозії (сповільнюють стік поверхневих вод, що запобігає змиванню грунту і кольматуюча дія лісової підстилки), а також вони сприяють снігозатриманню і поліпшенню мікроклімату полів.

Для підвищення родючості чорнозему звичайного карбонатного легкозмитого на лесі також потрібно провести агротехнічні та лісомеліоративні заходи. Вони є такими ж самими як для попереднього грунту, але з невеликими поправками. А саме: ці грунти мають нижчий бал бонітету, а тому для його підняття необхідно збільшити дози внесення добрив; залишати стерню на полі для попередження водної ерозії; проводити сівбу суцільним способом; також можна вирощувати культури на зелений корм та можна практикувати вирощування лікарських рослин суцільного способу сівби.

Чорнозем звичайний карбонатний середньозмитий на лесі має ще нижчий бал бонітету і заходи по підвищенню його родючості аналогiчно будуть таким ж як і для попереднього грунту. Але тут прявляється більша змитість і тому треба більше уваги приділити захисту від ерозії. А саме агротехнічними заходам боротьби є створення грунтозахисних сівозмін, розміщення і обробіток культур впоперек схилів, глибока оранка, контурний обробіток грунту, залуження грунтів на схилах, висадка кулісних посівів та створення лісосмуг і догляд за ними, також важливо залишати на полі стерню.

Чорнозем звичайний карбонатний сильнозмитий на лесі належить до грунтів низької родючості і тому, необхiдно: внесення підвищених доз органічних та мінеральних добрив; висівання багаторічних трав суцільної сівби(бажано на якомога більшій площі); проведення робіт по спушуванню; мінімалізація дії механічного впливу сільськогосподарської техніки та знарядь праці на дані грунти та заходи захисту від ерозії.

Чорнозем звичайний карбонатний намитий на лесі відноситься до грунтів дуже низької родючостi є непридатним для використання в ріллі, оскільки затрати на нього значно перевищать вартість продукції вирощеної на ньому. Тому ці землі краще використовувати як пасовище. Велику увагу слiд придiляти методам захисту вiд ерозiйних процесiв.

Чорнозем пiвденний карбонатний на лесi - це грунт середньої якостi.

Лучно-чорноземні грунти це грунти високої якості, в них вищий вміст гумусу і деяких елементів живлення (зокрема Р, К), тому норма внесення органічних і мінеральних добрив може бути дещо меншою ніж для інших грунтів нашого господарства, але також можна вносити ці добрива в тій же кількості як і для інших якщо це дозволяють матеріальні кошти, це дозволить значно підняти рівень родючості. Але для даних грунтів треба збільшити норму внесення азотних добрив. Також потрібно висівати багаторічні бобові трави, адже вони сприяють накопиченню азоту в грунті. Ці грунти мають оптимальну щільність зложення, тому спушувати їх не має потреби. Для покращення поживного і біологічного режимів рекомендовано вносити гній та компост. Також вони не мають виявлених ознак еродованості, але все ж краще проводити обробітки впоперек схилів, час від часу залишати стерню на полі, та доглядати за лісосмугами для профілактики ерозії. Також вони не потребують лучно-меліоративних заходів так як не мають ознак солонцюватості і надлишкової вологості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]