Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття Фаріон.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Практичне заняття №4 Тема: Теорія грошей і грошового обігу

Мета: Дослідити походження, зміст та функції грошей, закон грошового обігу, а також визначити оптимально-необхідну кількість грошей в обігу. Встановити причини виникнення і наслідки інфляції та дефляції.

Питання для обговорення:

  1. Теоретичний аналіз походження та змісту грошей. Функції грошей (одиниця рахунку, засіб обігу, засіб збереження вартості). Форми грошей та їх еволюція.

Класичний поділ на товарні та символічні гроші. Сучасний поділ на субстанціональні та хартальні гроші. Функціональні форми грошей та сучасні готівкові, депозитні, кредитні та електронні гроші. Основні теорії грошей та їх еволюція (металістична, номіналістична, товарна, кількісна). Сучасні дискусії довкола ендогенних та екзогенних грошей.

  1. Поняття грошової системи та її складові елементи.

Історичні системи біметалізму та монометалізму і їх еволюція. Етапи ево­люції золотого монометалізму: золотомонетний, золотозливковий та золотодевізний стандарти. Сучасна система хартальних грошей (часткове резервування, інституціоналізація емісії).

  1. Історичне тлумачення закону грошового обігу.

Кількісне тлумачення оптимального обсягу грошей у «рівнянні обміну» І. Фішера та його інтерпретація М. Фрідменом. Поняття грошових агрегатів та концепція ліквідності. Альтернативи концепції грошових агрегатів. Поняття грошової мультиплікації. Визначення кількості грошей з урахуванням грошового мультиплікатора.

  1. Інфляція та дефляція як форми виходу за межі оптимального обсягу грошей.

Економічна природа, форми, типи, рівні і наслідки інфляції та дефляції. Інфляція та дефляція в історичній перспективі. Сучасні проблеми інфляції в Україні та глобальній економіці.

Література:7, 4, 13,19, 20, 28, 32, 49, 68

Практичне заняття №5 Тема: Ціна і ринкова рівновага

Мета: Надати знання про ціну та її функції, закони попиту та пропозиції. Розяснити причини та наслідки порушення ринкової рівноваги.

Питання для обговорення:

  1. Ціна товару.

Функції ціни в економіці та теоретичні дискусії довкола проблеми визначення ціни товару.

  1. Закон попиту і закон пропозиції.

Характер залежності обсягів попиту на товар від коливань ринкової ціни. Парадокси Гіффена та Веблена. Функція попиту, її графіки та рівняння. Нецінові чинники та графічне відображення їх впливу на попит. Закон пропозиції. Характер залежності обсягів пропозиції товару від коливань ринкової ціни. Функція пропозиції, її графіки та рівняння. Нецінові чинники пропозиції і графічне відображення їх впливу на пропозицію товару.

  1. Еластичність попиту і пропозиції.

Цінова еластичність попиту і методи її визначення. Еластичність попиту від доходу. Перехресна еластичність. Цінова еластичність пропозиції. Роль часової протяжності ринкового періоду у визначенні коефіцієнту еластичності пропозиції товару.

  1. Ціна ринкової рівноваги та механізм її досягнення.

Поняття рівноважної ціни. Павутиноподібна модель забезпечення ринкової рівноваги. Причини та наслідки порушення ринкової рівноваги. Рівновага за умов монопольних і державних обмежень ринкового ціноутворення.

Література:8, 5, 44, 49, 54, 58, 61, 69