Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття Фаріон.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Практичне заняття №8

Тема: Типи ринкових структур

Мета: Дослідити типи ринкових структур та характерні ознаки галузевих ринків. Зформувати думку про причини та умови виникнення монополії, олігополії та недосконалої конкуренції.

Питання для обговорення:

  1. Ринкова структура та критерії визначення її типів.

Чотири моделі галузевих ринків та їх характерні ознаки.

  1. Конкуренція як іманентна форма функціонування ринкової економіки.

Досконала конкуренція як особливий тип ринкової структури. Логіка ціноутворення і визначення обсягів виробництва та доходу за умов досконалої конкуренції. Графічне відображення моделі досконалої конкуренції. Чиста конкуренція та економічна ефективність.

  1. Монополія: умови, причини виникнення і форми монополії.

Економічні та соціальні наслідки монополізації економіки. Рівень монопольної ринкової влади і система показників її оцінки. Необхідність і методи антимонопольного регулювання. Особливості функціонування моделі ринку чистої монополії.

  1. Монополістична конкуренція як форма недосконалої конкуренції.

Особливості ціноутворення і формування доходів фірми в моделі монополістичної конкуренції. Олігополія як форма недосконалої конкуренції. Ризики господарської поведінки підприємства. Суть, причини виникнення, види та способи оцінки господарських ризиків. Крива ризику.

Література:5, 7, 11, 48, 51, 62, 65

Практичне заняття №9

Тема: Ринок праці і заробітна плата

Мета: Зформувати власну точку зору про робочу силу та ринок праці, а також надати об’єктивну інформацію про сучасний стан мінімальної заробітної плати та прожитковий мінімум.

Питання для обговорення:

  1. Ринок праці, його суть та історичні умови виникнення.

Робоча сила як товар.Заробітна плата як ціна фактора праці. Концепція граничної продуктивності. Теорія людського капіталу. Ефект взаємозаміщення у визначенні ринкової ціни фактора праці.

  1. Економічна рівновага та моделі ринку праці.

Попит і пропозиція на ринках праці та чинники, що їх визначають. Конкурентна, монопсонічна і профспілкова моделі ринку праці та особливості їх рівноваж­ного функціонування. Випадок двосторонньої монополії на ринку праці.

  1. Неповна зайнятість. нг

Порушення рівноваги ринків праці і виникнення безробіття за марксистською, класичною і кейнсіанською теоріями.

  1. Заробітна плата як фо рма факторного доходу.

Суть, форми і системи заробітної плати як доходу на фактор праці.

  1. Кількісні визначення заробітної плати.

Номінальна і реальна заробітна плата. Індекс реальної заробітної плати. Мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум. Диференціація національних рівнів заробітної плати та чинники, що її визначають. Динаміка реальної заробітної плати та її вплив на продуктивність праці.

Література:6, 8, 28, 33, 38, 58, 66

Практичне заняття №10

Тема: Фінансовий ринок, капітал та основи теорії процента

Мета: Надати знання про ринок грошей, капіталів, процентні ставки, систему функціонування фондових бірж та основні біржові інструменти.

Питання для обговорення:

  1. Економічні передумови виникнення ринку грошей та капіталів.

Особливості економічної категорії «капітал» і її зв'язок з фізичною та фінансовою економікою.

  1. Процентні ставки та механізм функціонування ринку грошей та капіталів.

Номінальні ставки та реальні ставки процента. Рівноважна процентна ставка. Теорія процента. Процент як дохід на капітал. Зв'язок доходності фінансового капіталу та доходів від підприємницької діяльності. Проблема природного рівня процентних ставок в теорії К. Вікселя та Дж.М. Кейнса. Процентні ставки, баланс заощаджень та інвестицій, інфляція та стимули для виробництва і зайнятості. Процентні ставки та ефективність інвестицій. Основи дисконтування грошових потоків.

  1. Сутність кредиту та його форми.

Закономірності функціонування ринку кредитів. Банки, банківська діяльність та банківська система. Вільно регульована та централізована дворівнева банківська система. Центральний банк та його сучасні функції.

  1. Фінансовий ринок та фінансова система.

Банківська та ринкова моделі фінансових систем: особливості, переваги та недоліки. Особливості розвитку небанківських фінансових інституцій. Фондова біржа в структурі фінансової системи. Особливості функціонування біржового механізму, біржові курси та біржові індекси. Класифікація біржових операцій та біржових інструментів.

  1. Фінансові кризи.

Основні теорії фінансових криз. Проблема подолання наслідків фінансових криз та підтримання фінансової стабільності.

Література:7, 4, 61,63,65, 66, 69