Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття Фаріон.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Практичне заняття №14 Тема: Інструментарій економічної політики

Мета: Розяснити причини та наслідки державного втручання в економіку, функції центрального банку та їх здатність щодо регулювання грошового ринку.

Питання для обговорення:

  1. Теоретичні основи державного втручання в економіку.

Економічна політика як панівна форма державного втручання. Основи теорії економічної політики: проблема вибору цілей та інструментів, правило Тінбергена. Класифікація видів та інструментів економічної політики.

  1. Фіскальна політика.

Бюджет як макроекономічний та соціальний регулятор. Податкові та видаткові засоби впливу на економіку. Крива Лаффера. Бюджетний дефіцит та профіцит. Поняття державного боргу. Зв'язок між сальдо бюджетом та державним боргом.

  1. Центральний банк та монетарна політика.

Поняття складових монетарної політики: монетарний режим, трансмісійний механізм, інструменти монетарної політики. Особливості операцій центральних банків з регулювання грошового ринку.

  1. Соціальна політика.

Проблема егалітаризму та основні моделі соціальної політики. Форми та інструменти соціальної політики.

Література:5, 7, 19, 24, 30, 40, 41

Практичне заняття №15 Тема: Формування глобальної економіки

Мета: Надати глибинні знання та зформувати власну точку зору про основні концепції глобалізації, міжнародну торгівлю та міжнародні конкурентні переваги. Надати відомості про резервні активи, резервні валюти та валюти прив'язки.

Питання для обговорення:

  1. Теоретичні основи міжнародного поділу праці.

Основні форми економічних зв’язків. Глобалізація та формування глобальної економіки. Основні концепції глобалізації. Відмінність між інтернаціоналізацією та глобалізацією. Модель «центр-периферія»: особливості прояву. Актуальні проблеми функціонування глобальної економіки. Глобальна нерівність доходів, глобальна бідність, глобальна продовольча криза, асиметричні вигоди від участі в процесах глобалізації.

  1. Економічна природа міжнародної торгівлі.

Ключові теоретичні концепції міжнародної торгівлі та їх еволюція (теорія абсолютних переваг А. Сміта, теорія відносних переваг Д. Рікардо, теорія факторної забезпеченості Гекшера-Оліна, еклектичні теорії торгівлі, нова теорія торгівлі П. Кругмена). Поняття міжнародних конкурентних переваг та фактори, що їх визначають, та основні форми прояву.

  1. Регулювання міжнародної торгівлі.

Базові теоретичні засади фритредерства та протекціонізму. Національне та наднаціональне регулювання міжнародної торгівлі. Світова організація торгівлі: ключові теоретичні та практичні домінанти функціонування. Проблеми участі України у міжнародній торгівлі.

  1. Базова концепція платіжного балансу.

Валютний курс та валютна система. Поняття конвертованості валюти. Класифікація валют за ступенем та типами конвертованості. Теоретичні підходи до трактування економічного змісту валютного курсу та основі підходи до визначення факторів впливу на валютний курс.

  1. Міжнародна валютна система: поняття та основні складові елементи.

Еволюція міжнародної валютної системи: міжнародний золотий стандарт, міжвоєнний період, Бреттон-вудська система, Ямайська система. Резервні активи, резервні валюти та валюти прив'язки. Поняття світової валюти та критерії світових валют.

Література: 1, 2, 3,10, 32, 38, 41, 50, 57