Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття Фаріон.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Практичне заняття №6 Тема: Підприємництво та теорія фірми

Мета: Розяснити форми та види підприємницької діяльності та умови функціонування малого, середнього та великого бізнесу. Сучасні концепції менеджменту та маркетингу

Питання для обговорення:

  1. Сутність підприємництва та його функції.

Форми і види підприємницької діяльності. Суб'єкти підприємництва: домашнє господарство, фірма (підприємство), держава. Розвиток теорії підприємництва. Сучасне підприємництво та його моделі.

  1. Інституціональні теорії фірми.

Агентських відносин, трансакційних витрат, когнітивної теорії, прав власності, екстерналій. Організаційні форми існування фірми та інституціональні моделі ринків.

  1. Організаційно-правові форми підприємства.

Одноосібне підприємство (власне діло). Господарські товариства. Публічні та приватні корпорації.

  1. Форми підприємств за рівнем концентрації і централізації виробництва.

Поняття горизонтальної та вертикальної інтеграції. Характерні риси та економічна природа функціонування малого, середнього та великого бізнесу. Класифікація фірм з точки зору функціональної спеціалізації та форм власності.

  1. Еволюція теорій фірмового управління.

Історичні та сучасні концепції менеджменту та маркетингу.

Література:4, 6, 23, 43, 59, 60, 64

Практичне заняття №7

Тема: Мікроекономічна структура діяльності фірми

Мета: Надати відомості про зовнішні, внутрішні, бухгалтерські та економічні витрати фірми. Зформувати думку про дохід та прибуток фірми.

Питання для обговорення:

  1. Поняття витрат фірми: концепції визначення.

Принцип альтернативності у визначенні економічної природи витрат підприємства. Зовнішні і внутрішні витрати. Бухгалтерські (наявні) та економічні (імпліцитні) витрати. Постійні і змінні витрати: їх економічна природа та структура. Валові та середні значення витрат фірми. Поняття граничних витрат. Трансформаційні та трансакційні витрати.

  1. Витрати підприємства у короткостроковому і довгостроковому ринковому періодах та їх графічне зображення.

Віддача від масштабу виробництва, її позитивний і негативний ефекти. Ринкова рівновага фірми у тривалому періоді. Концепція мінімального ефективного розміру підприємства і структура галузі. Зниження витрат та економічна ефективність. Технологічні фактори зниження витрат. Оптимізація структури фірми як засіб зниження витрат.

  1. Економічна природа доходу фірми.

Класифікація доходів фірми. Валовий і чистий дохід. Доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Поняття граничних доходів. Прибуток фірми та теоретичні підходи до його визначення. Валовий і чистий прибуток. Бухгалтерський, нормальний та економічний прибуток.

  1. Ефективність підприємницької діяльності фірми: поняття та система показників.

Показники прибутковості бізнесу. Показники оборотності активів. Відмінності у прибутковості та оборотності активів в різних секторах економіки. Модель Дю Пон. Показники інвестиційної привабливості фірми. Теоретичні проблеми формулювання кінцевої мети та оцінки ефективності бізнесу. Сучасна концепція максимізації вартості фірми. Альтернативні підходи до визначення цілей фірми.

  1. Економічний зміст та структура пасивів фірми.

Поняття власного капіталу. Статутний капітал. Економічний зміст запозичень фірми. Поточні зобов'язання фірми. Економічний зміст та структура активів фірми. Основний капітал та його класифікація. Амортизація та її економічна характеристика. Поняття поточних активів, їх структура та функціональне призначення. Оборотність основного капіталу та поточних активів. Інвестиції, їх економічний зміст та класифікація. Взаємозв'язки та кругообіг активів і пасивів фірми. Проблеми оптимального поєднання строкової структури активів та пасивів.

Література: 1, 2, 3,10, 36, 43, 64