Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програмаОМБ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Завдання лекційних занять

Проведення лекцій спрямоване на ознайомлення студентів з категорійним апаратом, інструментарієм оцінки майна і бізнесу та умовами їх застосування, а також проблемами методології та методики фінансового аналізу, світовим досвідом оціночної діяльності.

Мета проведення лекцій полягає у:

  • формування у студентів цілісної системи теоретичних знань з курсу “Оцінка майна і бізнесу”;

  • викладанні студентам у відповідності з програмою та робочим планом основних питань методології “Оцінки майна і бізнесу”, звертаючи головну увагу на економічний зміст показників, інтерпретацію кількісних параметрів, теоретично прийнятий рівень критеріїв оцінки та їх значень у вітчизняній практиці, сутність методик оцінки, основні недоліки та переваги застосування, можливі напрямки вдосконалення і використання в практичній діяльності.

Завдання проведення практичних занять

Мета проведення практичних занять полягає у тому, щоб сформувати у студентів практичні навички оціночної діяльності з метою їх використання у подальшій прикладній фаховій діяльності.

За результатами проведення практичних занять студенти повинні:

  • глибше засвоїти та закріпити теоретичні знання, одержані на лекціях:

  • набути навичок організації та проведення оцінки майна і бізнесу;

  • вміло користуватись нормативною та інструктивною інформацією;

  • навчитись читати фінансову та статистичну звітність, уміти перевіряти її достовірність;

  • одержати практичні навички побудови та розрахунку оціночних показників;

  • оволодіти методиками оцінки майна та бізнесу;

  • з’ясувати умови та сфери застосування окремих оціночних методик та прийомів оцінки майна і бізнесу;

  • проілюструвати застосування методик оцінки майна і бізнесу за конкретними даними підприємства;

  • навчитися грамотно інтерпретувати результати оцінки майна і бізнесу і формулювати аналітичні висновки;

  • використовувати результати оцінки майна і бізнесу в практичній управлінській діяльності.

3. Програма дисципліни Зміст дисципліни розкривається в темах:

Тема 1. Сутність оцінки бізнесу: цілі, стандарти, принципи

Мета та завдання оцінки. Поняття оцінки вартості підприємства. Загальні підходи до оцінки бізнесу та їх адаптація до умов України. Характеристика процесу формування вартості підприємства і його складових елементів.

Принципи оцінки. Принципи, що основані на уявах власника майна (корисності, заміщення, очікування). Принципи, які пов’язані з ринковим середовищем (залежності, відповідності, конкуренції, зміни вартості). Принципи, які пов’язані з експлуатацією майна (факторів виробництва, залишкової продуктивності земельної ділянки, вкладу, пропорційності, найбільш ефективного використання). Принципи, що відображають специфіку об’єкта, що оцінюється.

Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Зв'язок стандартів по оцінці зі стандартами Бухгалтерського обліку і звітності.

Тема 2. Поняття вартості, види вартості та їх характеристика

Сутність вартості, поняття дефініції вартість. Види вартості та характеристика. Сутність та взаємозв’язок категорій «ціна», «витрати», «ринок», вартість». Історична, первісна, залишкова, справедлива, ринкова, договірна ціна. Ринкова вартість як база оцінки. Бази оцінки, відмінні від ринкової вартості. Споживча вартість. Вартість з обмеженим ринком. Вартість спеціального призначення. Інвестиційна вартість. Вартість діючого підприємства. Страхова вартість. Вартість, що оподатковується. Залишкова вартість заміщення. Утилізаційна вартість. Ліквідаційна вартість. Спеціальна вартість. Об’єктивна вартість. Вартість, що амортизується. Вартість, що переоцінена. Вартість перспективної віддачі. Чиста вартість реалізації. Ефективна вартість.