Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програмаОМБ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
186.37 Кб
Скачать

Тема 7. Оцінка часткових інтересів у підприємстві

Пакет акцій. Принципи оцінки пакетів акцій. Врахування фактору контролю часткових інтересів. Оцінка емітентів та біржових індексів. Рейтингові оцінки компаній. Біржові індекси. Показники акцій і облігацій. Типи і основні показники акцій. Показники і рейтингова оцінка облігацій.

Оцінка вартості цінних паперів. Розрахункова вартість боргових цінних паперів. Розрахункова вартість акцій. Оцінка вартості інвестиційних сертифікатів, варрантів, опціонів.

Тема 8. Особливості оцінки різних видів майна

Особливості застосування та підходи до оцінки нерухомості, незавершеного будівництва, рухомого майна, нематеріальних активів, бізнесу, фінансових інтересів та фінансових прав.

Особливості оцінки інтелектуальної власності. Методичні основи та порядок оцінки торгової марки, товарних знаків, брендів, патентів, авторських та майнових прав.

Основні принципи оцінки землі: попит і пропозиція, альтернативні варіанти використання, додаткова продуктивність, зміни та очікування. Фактори, що впливають на вартість землі: економічні фактори, юридичні, адміністративні та політичні фактори, фізичні фактори, оточуюче середовище та характеристики місцеположення. Модель оцінки землі. Масова оцінка землі. Поняття і зміст масової оцінки. Економіко-планувальне зонування міських земель. Визначення базової вартості міських земель. Грошова оцінка сільськогосподарських земель. Аналіз ринку при оцінці землі. Сертифікація, одиниці порівняння, аналіз даних про земельну власність, графічний аналіз.

Методи експертної оцінки землі: порівняльний, залишку, капіталізації земельної ренти. Оцінка земельних ділянок при недостатній кількості продаж. Метод абстрагування, метод переносу, метод визначення витрат на освоєння.

Тема 9. Норми професійної оціночної діяльності

Норми і нормативи оцінки. Міжнародні стандарти оцінки. Стандарти оцінки Українського товариства оцінювачів. Законодавчі вимоги щодо оцінки майна в Україні. Загальна характеристика нормативної бази оцінки українських підприємств.

Норми професійної етики оцінювачів. Сертифікація та стандартизація діяльності професійних оцінювачів. Членство у професійних організація з оцінки .

Тема 10. Вимоги до проведення оцінки та викладення її результатів. Рецензування звітів про оцінку

Пошук та побудова стосунків у системі клієнта. Взаємодія з клієнтом. Визначення проблеми. Ідентифікація підприємства. Визначення предмету оцінки, обмежень та дати оцінки. Формулювання мети та завдань оцінки. Загальне поняття, цінові обстеження. Характеристика покупця та продавця. Дата оцінки. Договір на проведення оцінки. Визначення складу групи експертів-оцінювачів, умов і оплати їх праці. Складання завдання на оцінку та календарного плану.

Порядок проведення експертних робіт. Знайомство з підприємством. Попередній огляд підприємства. Натурне обстеження стану майна. Визначення вихідної інформації, джерел інформації та способи її отримання. Процедура збору вихідних даних та вимоги до проведення оцінки. Збір та систематизація загальних даних. Збір і аналіз спеціальних даних. Оформлення результатів проведеної роботи. Вимоги до звіту про оцінку. Процедура складання та оформлення звіту.

Порядок рецензування звітів про оцінку. Рецензування (експертиза оцінки): підстави проведення, порядок здійснення. Загальні вимоги до експертизи оцінки. Загальний висновок про достовірність оцінки.