Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovu ohorona praci.docx
Скачиваний:
101
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Основні визначення

Електробезпека — система організаційних і технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливої і небезпечної дії електричного струму, електричної дуги, електричного поля і статичної електрики (ГОСТ І2.І.009-76.ССБТ. ^лектробезопасность. Терминьї и определения).

Наведене визначення включає 4 фактори. Два з них (електричний струм і електрична дуга) відносяться до безпосередньо небезпечних і є предметом розгляду даного розділу. Питання охорони праці, пов’яза­ні з електромагнітними полями і статичною електрикою розглядають­ся в розділах 2 і 4 підручника.

  • Електротравма — травма, спричинена дією на організм людини електричного струму і (або) електричної дуги (ГОСТ 12.1.009-76).

  • Електротравматизм — явище, що характеризується сукупністю електротравм.

  • Електроустановки — машини, апарати, лінії електропередач і допоміжне обладнання (разом із спорудами і приміщеннями, в яких вони розташовані), призначені для виробництва, перетворення, тран­сформації, передачі, розподілу електричної енергії та перетворення її в інші види енергії (ПУ^-86).

Виходячи з наведеного визначення, кожен окремо взятий електро­двигун, комп’ютер, внутрішня електромережа в приміщенні, будь-я­кий побутовий споживач електроенергії підпадає під поняття «елек­троустановка».

  • Електроприміщення — приміщення або відгорожені, наприклад, сітками частини приміщень, доступні тільки для кваліфікованого обслуговуючого персоналу, в яких розміщені електроустановки (ПУЗ-86).

  • Відкриті або зовнішні електроустановки — електроустановки не захище­ні будівлею від атмосферного впливу (ПУЗ-86).

  • Закриті або внутрішні електроустановки—установки, захищені будівлею від атмосферного впливу (ПУЗ-86).

Електроустановки, захищені тількі навісами, сітковими огородженнями і т. ін., розглядаються як зовнішні.

Основні нормативні документи

  • Правила устройства ^лектроустановок (ПУЗ). Дія ПУЗ розповсюджу­ється на електроустановки, що споруджуються чи реконструюються, напру­гою до 500 кВ.

ПУЕ встановлюють загальні вимоги до будови електроустановок (розділ 1), до каналізації (передачі) електроенергії (розділ 2), до захисту і автомати­ки (розділ 3), до розподільчих пристроїв і підстанцій (розділ 4), до електро­силових установок (розділ 5), до електричного освітлення (розділ 6) та до електрообладнання спеціальних установок (розділ 7).

  • ДНАОП 0.00-1.32-01 «Правила будови електроустановок. Електроо­бладнання спеціальних установок».

Цей документ затверджений Мінпраці України і включає деякі питання елек­тричного освітлення та обладнання спеціальних установок зі змінами і доповнен­нями відповідно до чинних в Україні і міжнародних нормативних актів.

  • «Правила технической ^ксплуатации ^лектрических станций и сетей» — галузевий (енергетика) нормативний документ, дія якого розповсюджується на електроустановки напругою до 500 кВ, встановлює вимоги до контролю стану і технічного обслуговування електроустановок енергетичної галузі.

  • Правила технической ^ксплуатации ^лектроустановок потребителей - міжгалузевий нормативний акт, дія якого розповсюджується на електроуста­новки напругою до 220 кВ, встановлює вимоги до контролю стану та техніч­ного обслуговування електроустановок, ведення відповідної документації.

  • ДНАОП 1.1.10-1.01-97. Правила безпечної експлуатації електроустано­вок — галузевий нормативний документ (енергетика). Дія його розповсю­джується на електроустановки енергетичної галузі напругою до 500 кВ. Він встановлює вимоги щодо безпечної експлуатації електроустановок.

  • ДНАОП 0.00-1.21-98. Правила безпечної експлуатації електроустано­вок споживачів — міжгалузевий НА, що визначає вимоги з безпечної експлу­атації електроустановок, дія його розповсюджується на електроустановки напругою до 220 кВ.

  • ДНАОП 1.1.10-1.07-01. Правила експлуатації електрозахисних засобів — НА, що встановлює вимоги до необхідного переліку електрозахисних засобів залежно від конкретних умов, до зберігання, випробування, перевірки стану та користування електрозахисними засобами.

  • ДНАОП 0.00-8.19-99. «Порядок проведення посвідчення електроуста­новок споживачів».

  • ДНАОП 0.00-8.20-99. «Порядок проведення експертизи електроуста­новок споживачів».

  • Галузеві нормативні акти з електробезпеки. Міжгалузеві нормативні акти з електробезпеки не заперечують проти розробки галузевих НА за доцільності цього. Галузеві НА, при цьому, не повинні перечити міжгалузе­вим і зменшувати рівень безпеки.

  • Нормативні акти підприємств з питань електробезпеки. В основному, це інструкції з безпечного обслуговування електроустановок та виконання робіт в електроустановках, опрацьовані і затверджені відповідно до чинних вимог.

Перераховані вище НА за вимогами безпеки поділяють електроустановки на 2 групи: напругою до 1 кВ і напругою більше 1 кВ, а також електроустанов­ки малої напруги — номінальною напругою до 42 В змінного і 110 В постій­ного струму включно.

Крім того, за режимом нейтралі електроустановки поділяються на:

  • напругою понад 1 кВ в мережах з ефективно заземленою нейтраллю, для яких характерні порівняно великі струми замикання на землю;

  • напругою понад 1 кВ в мережах з ізольованою нейтраллю, для яких характерні малі струми замикання на землю;

  • напругою до 1 кВ в мережах з ізольованою нейтраллю;

  • напругою до 1 кВ в мережах з глухозаземленою нейтраллю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]