Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

balabanova_l_v_marketing

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

24.Ковалев А.И., Войленко В.В. Маркетинговый анализ. - М.: Центр экономики и маркетинга, 1996.

25.Коммуникационная политика в системе маркетинга предприятия. Методические рекомендации к изучению темы /Составители: Балабанова Л.В., Коломицева С.И. – Донецк: ДонГУЭТ, 2003.

26.Корольчук О.П., Шульгіна Л.М. Маркетинг Ситуативні, творчі та контрольні завдання: Практикум. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003.

27.Котлер Ф. Маркетинг. Менеджмент - СПб.: Питер, 2000. 28.Котлер Ф. Основы маркетинга. - М.: Прогресс, 1990.

29.Котлер Ф., Армстронг Г. и др. Основы маркетинга.-М.; СПб.; К.: Издательский дом "Вильямс", 1999.

30.Котлер Ф. Маркетинг в третьем тысячелетии: Как создать, завоевать и удержать рынок. – М.: АСТ, 2000.

31.Крылова Г.Д., Соколова М.И. Маркетинг. Теория и 86 ситуаций: Учебное пособие для вузов. – М.: ЮНИТИ–ДАНА, 1999.

32.Куденко Н.В. Маркетингові стратегії фірми: Монографія.- К.: КНЕУ,

2002.

33.Липсиц И.В. Коммерческое ценообразование. Учебник.-М.: БЕК,1997. 34.Лук янець Т.І. Маркетингова політика комунікацій: Навч.-метод.

Посібник для самостійн. вивч. дисц. – К.:КНЕУ, 2002.

35.Маркетинг: Учебник /Под ред. А.Н.Романова.-М.: Банки и биржи, 1995. 36.Маркетинг: Учебник /Под ред. Уткина Э.А.-М.: Изд-во ЭКМОС, 1998. 37.Маркетинг: Учебник. Практикум и учебно-методический комплекс по

маркетингу /Р.Б.Ноздрева, Г.Д.Крилова, М.И.Соколова, В.Б.Гречков. – М.: Юристъ, 2000.

38.Маркетинг: Учебник для вузов /Н.Д.Эриашвили, К.Говард, Ю.А.Цыпкин и др. Под ред. Н.Д.Эриашвили.– 2-е изд., перераб. и доп.–М.: ЮНИТИ– ДАНА, 2000.

39.Маркетинг: новые возможности /Джонатан Гэбэй. – Пер. с англ. К.Ткаченко. – М.: ФАИР-Пресс, 2002.

40.Методичні рекомендації щодо вивчення теми “Розподіл і збут у системі маркетингу підприємства” /Укладачі: Балабанова Л.В., Балабаниць А.В. – Донецьк.-2003.

41.Методичні рекомендації щодо вивчення теми “Товарна політика в умовах маркетингової орієнтації підприємства” /уклали: Балабанова Л.В., Германчук А.Н.–Донецьк. ДонДУЕТ.-2002.

42.Мороз Л.А., Чухрай Н.І. Маркетинг: Підручник/Львів: 2002. 43.Нильсон Т. Конкурентный брендинг. – СПб.: Питер, 2003. 44.Павленко А.Ф., Войчак А.В. Маркетинг: підручник.- К.: КНЕУ, 2003. 45.Панкрухин А.П. Маркетинг: учебник.-М.: ИКФ Омега-Л, 2002.

46.Панкрухин А.П. Маркетинг-практикум: ситуационные задания, кейсы, тесты.-М.: Институт международного права и экономики им.А.С.Грибоедова, 1998.

47.Прауде В.Р., Білий О.Б. Маркетинг. Навч. посібник.-К.: Вища школа, 1994. 48.Стоянова Е.С. Финансы маркетинга.- М.: Перспектива, 1994.

49.Сухарев П.Л. Сетевой маркетинг. Построй свою пирамиду успеха. – СПб.: Питер, 2003. – 192. – (Серия «Бизнес-психология»).

50.Успешный маркетинг для малого бизнеса /Дейв Паттен.- М.: ФАИР-

Пресс, 2003.

51.Хруцкий В.Е., Коренева И.В. Современный маркетинг: настольная книга по исследованиям рынка: учебное пособие. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Финансы и статистика, 1999.

52.Цацулин А.Н. Ценообразование в системе маркетинга.- М.: Филинъ, 1997. 53.Чубаков Г. Стратегия ценообразования в маркетинговой политике

предприятия.- М.: ИНФРА -М, 1996.

54.Шканова О.М. Маркетингова товарна політика: Навч. посіб. – К.: МАУП,

2003.

55.Швальбе Х. Практика маркетинга для малых и средних предприятий. – М.: Республика, 1995.

56.Шевченко Л.С. Введение в маркетинг: учебно-методическое пособие. – Харьков: Консум, 2000.

ДОДАТОК А

Визначення маркетингу, які наведені

узарубіжних і вітчизняних джерелах

1.Маркетинг є соціальний процес, шляхом якого окремі індивіди і групи одержують те, у чому є нужда і чого бажають, на основі створення і обміну одних товарів і вартостей на інші.

2.Маркетинг може бути визначений як провідна область господарського управління, в склад якої входять організація і керівництво цілою сукупністю видів діяльності, пов'язаних з перетворенням купівельної спроможності споживачів у ефективний попит специфічного виробу або послуги, а також з доведенням цього виробу або послуги до кінцевого або проміжного покупця з тим, щоб забезпечити компанії певну норму прибутку або досягнення інших цілей.

3.Маркетинг може бути визначений як “ті дії, що включені в поставку товару і послуг від виробника до споживача”.

4.Маркетингові дії – це та людська діяльність, що спрямована на задоволення як усвідомленого, так і латентного (прихованого, неусвідомленого) попиту на товар і послуги.

5.Маркетинг не слід ототожнювати з продажем товару. Якщо функція торговельної системи полягає у тому, щоб переконати покупця купити те що вже вироблене – задача маркетингу є поставка на ринок того товару, в якому споживач дійсно відчуває нужду.

6.В широкому сенсі маркетинг може бути визначений як процес, спрямований в рамках накладених суспільством обмежень на встановлення при обміні задовільних взаємовідносин між людьми і організаціями, що володіють різноманітними потребами, та людьми і організаціями, що прагнуть задовольнити ці потреби.

7.Маркетинг є економічна політика сучасного підприємства.

8.В найбільш загальному виді маркетинг можна визначити як «управлінську концепцію, що забезпечує ринкову орієнтацію продуктивно-збутової діяльності фірми».

9.Маркетинг може бути визначений як «міст між виробництвом і споживанням», який складається з усіх видів діяльності, що призводять до того, що товар і послуги виявляються в руках споживачів. Маркетинг може бути ще визначений як діяльність, яка включає розпізнання потреб, створення товару і послуг, що задовольнять ці потреби, рівно як і формування, а звідси – розширення попиту на ці товар і послуги.

10.Маркетинг – це вид людської діяльності, спрямованої на задоволення потреб шляхом обміну.

11.Процес планування і управління розробкою виробів і послуг, ціновою політикою, просуванням товару до споживача і їхнім попитом.

12.Маркетинг – це створення і підтримка забезпечення рівня життя, прогнозування потреб.

13.Маркетинг – це ділова активність, шляхом якої потік товарів і послуг спрямовується від виробника до споживача.

14.Маркетингом є двосторонній процес, що спрямовує передусім у розпорядження фірми інформацію про бажання покупців.

15.Маркетинг – це один з видів творчої управлінської діяльності, метою якого є розширення виробництва і торгівлі шляхом виявлення попиту запитань споживачів і організації досліджень.

16.Маркетинг – це функція адміністрації фірми, що полягає в організації і управлінні усім комплексом ділової активності, пов'язаної з виявленням і перетворенням купівельної спроможності споживача в реальний попит на певний товар.

17.Маркетинг - комплексна система організації виробництва і збуту продукції на базі вивчених потреб.

18.Маркетинг – це процес визначення цільового ринку для товару, конкретизації нужд і потреб і більш повного їх задоволення у майбутньому, ніж конкуренти.

19.Маркетинг - ряд технічних засобів, що спрямовані на задоволення у найкращих психологічних умовах для споживачів і у найкращих фінансових умовах для дистриб’юторів природно або штучно викликаних потреб.

20.Маркетинг – це сучасна комерційна діяльність, що базується на знанні ринку, здійснюється за схемами попередніх оцінок, динамічно орієнтується на амбіційні цілі, розрахована шляхом комбінації вибраних і скоординованих засобів і така, що суворо контролюється.

21.Маркетинг – система управління виробничо-збутовою діяльністю підприємств, яка заснована на комплексному аналізі ринку.

22.Маркетинг – процес, що здійснюється фірмою з ринковою орієнтацією з метою досягнення показників, що перевищують середньоринкові, шляхом систематичного проведення політики створення продуктів з більш високою споживчою цінністю, ніж у конкурентів.

ДОДАТОК Б

Точки зору на кількість і зміст принципів маркетингу у літературі з маркетингу

Зав ялов П.С. вважає, що основні принципи маркетингу – це:

-Орієнтація на споживача.

-Комплексність.

-Гнучкість і адаптивність.

-Концентрація зусиль.

-Націленість на перспективу.

-Поєднання адаптивності з впливом на споживача.

-Програмно-цільовий підхід.

Кретов І.І. стверджує, що основними принципами маркетингу що випливають з його сутності є наступні:

1.Націленість на кінцевий практичний результат виробничо-збутової діяльності підприємства.

2.Орієнтація підприємства на довгострокові результати ринкової діяльності.

3.Застосування у поєднанні і взаємозв'язку тактики і стратегії активного пристосування виробництва до вимог актуальних і потенційних споживачів при одночасному цілеспрямованому і активному впливі на них.

Зав ялов П.С., Демидов В.Є. підкреслюють, що з сутності маркетингу випливають основні принципи:

1.Націленість на досягнення кінцевого практичного результату виробничозбутової діяльності. Ефективна реалізація товару на ринку (зовнішньому ринку) в наміченій кількості означає, по суті, оволодіння його певною часткою у відповідності з довгостроковою метою, наміченою підприємством.

2.Концентрацію дослідних, виробничих і збутових зусиль на вирішальних напрямках маркетингової діяльності.

3.Спрямування підприємства не на сьогочасний, а на довгостроковий результат маркетингової роботи. Це вимагає особливої уваги до прогнозних досліджень, розробки на основі їхніх результатів товарів ринкової новизни, що забезпечують високоприбуткову господарську діяльність.

4.Застосування в єдності і взаємозв'язку стратегії і тактики активного пристосування до вимог потенційних покупців з одночасним цілеспрямованим впливом на них.

Баркан Д.І. акцентує увагу на наступних принципах маркетингу:

1.Споживач - король, а ми - його вірні піддані, і наша задача в тому, щоб шанобливо і з можливо більшими для короля зручностями допомогти йому зробити вибір.

2.Треба намагатися виробляти те, що можна продати, а не прагнути продавати те, що можна виробити. Ідея принципу проста: на ринку фірма

повинна орієнтуватися передусім

на

потреби споживача і лише у

другу чергу озиратися на можливості

своєї

технології.

3.Інженери створюють продукцію, а маркетологи створюють товари. При цьому потрібно завжди пам'ятати, що одна і та ж продукція одночасно може бути уособленням інженерної мрії і кошмаром для відділу збуту.

4.Споживача потрібно запитувати не про те, який товар йому потрібен, а про те, в чому його проблеми сьогодні і які задачі він має намір вирішувати за допомогою ваших товарів завтра.

5.Хто забуває про конкурентів, того завтра забуде ринок.

6.Прогнозуйте зміни зовнішнього середовища та їх вплив на ваш ринок і ваші товари.

7.Найруйнівніше - ефективно робити те, що робити взагалі не треба.

8.Хороший дизайн - хороший бізнес.

9.Ніхто не хоче платити за низьку якість. Ніхто не буде платити за зайву якість.

10.Хто заощаджує на системах збуту, той заощаджує на виживанні і процвітанні фірми.

11.Даремні витрати - це витрати на недостатню рекламу.

12.Немає сервісу - немає успіху.

13.Рішення про купівлю - рішення людини: «замкни» весь маркетинг на покупця і процес вироблення цього рішення.

14.Маркетинг - загальнофірмове діло.

15.Маркетинг - для фірми, а не фірма - для маркетингу.

Гаркавенко С.С. наголошує, що до основних принципів маркетингу можна віднести:

1.Орієнтованість на споживача, його потреби і вимоги, що передбачають пропонування ринку не товарів та послуг а засобів вирішення проблем споживачів.

2.Гнучкість у досягненні поставленої мети шляхом адаптації до вимог ринку з одночасним спрямованим впливом на нього.

3.Комплексний підхід до розробки маркетингових планів, який передбачає використання не окремих маркетингових заходів, а комплекс маркетингу, поєднання окремих елементів якого дозволяє досягти визначених цілей.

4.Спрямованість на довгострокову перспективу розвитку фірми.

Багієв Л.Г., Тарасевич М.Т., Анн Х. Називають одинадцять принципів маркетингу:

1.Виробляти тільки те, що необхідно споживачу.

2.Виходити на ринок не з пропозицією товарів і послуг, а із засобами вирішення проблем споживачів.

3.Організовувати виробництво товарів після дослідження потреб і попиту.

4.Концентрувати зусилля на досягненні кінцевого результату виробничоекспортної діяльності.

5.Застосовувати програмно-цільовий метод і комплексний підхід для досягнення поставлених цілей, що передбачає формування маркетингових програм на основі використання комплексу маркетингових засобів, їх

поєднання, а не окремі маркетингові дії, оскільки тільки взяті у взаємозв’язку і взаємообумовленості засоби маркетингу можуть забезпечити синергетичний ефект.

6.Застосовувати тактику і стратегію активного пристосування виробництва товарів до вимог ринку з одночасним цілеспрямованим впливом на нього з метою охоплення маркетингом усіх ланок у ланцюгу просування товару до споживача.

7.Орієнтувати діяльність підприємства у цілому і маркетингової служби не на сьогоденний результат, а на довгострокову перспективу ефективних комунікацій на основі здійснення стратегічного планування ы прогнозування поведінки товарів на ринку.

8.Враховувати соціальний і економічний фактори виробництва і розподілу товарів на усіх стадіях їх життєвого циклу.

9.Пам’ятати про первинність ринку (але не протиставляючи його) у відношенні до планів організацій і галузей.

10.Дотримуватись взаємодії та міжгалузевої координації планів з метою збалансованості попиту та пропозиції.

11.Прагнути до активності, наступу, у певних ситуаціях до агресивності у процесі пошуку і формування конкурентних переваг та іміджу фірми або товарів на ринку.

Вовчак А.В. виділяє вісім принципів маркетингу:

1.Оптимальне використання в управлінні централізованих та децентралізованих засад, тобто постійний пошук і реалізація резервів, підвищення ефективності виробничо-збутової діяльності через залучення до творчої роботи всіх працівників фірм.

2.Науковий підхід до вирішення маркетингових проблем, тобто систематичний аналіз, використання програмно-цільового методу управління, маркетингових досліджень, а також зворотнього зв’язку.

3.Вільний вибір мети і стратегії функціонування і розвитку, концентрація всіх зусиль на вирішальних напрямках діяльності.

4.Відкритість до споживача, його побажань і потреб, активне пристосування і одночасно цілеспрямований вплив на них.

5.Спрямованість на кінцевий результат виробничо-збутової діяльності а також на довготривалу перспективу розвитку фірми.

6.Комплексний підхід до вирішення проблем, який передбачає визначення цілі відповідно до ресурсів і можливостей фірм.

7.Активна політика, яка полягає в наступальній стратегії розвитку фірми щодо нововведень, виробництва і ринку, випереджання конкурентів.

8.Гнучкість у досягненні поставленої мети через швидке пристосування до зміни умов навколишнього середовища.

ДОДАТОК В

Визначення, зміст і послідовність реалізації функцій маркетингу у зарубіжній і вітчизняній літературі

Функції маркетингу (Кретов І.І.):

1.Аналітична функція:

-вивчення ринку як такого;

-вивчення споживачів;

-вивчення фірмової структури ринку;

-вивчення товару (товарної структури);

-вивчення внутрішнього середовища підприємства.

2.Виробнича функція:

-організація виробництва нових товару, розробка нових технологій;

-організація матеріально-технічного постачання;

-управління якістю і конкурентоспроможністю готової продукції.

3.Збутова функція (функція продажу):

-організація системи товароруху;

-організація сервісу;

-організація системи формування попиту і стимулювання збуту;

-проведення цілеспрямованої товарної політики;

-проведення цінової політики.

4.Функція управління і аудиту:

-організація стратегічного і оперативного планування на підприємстві;

-інформаційне забезпечення управління маркетингом;

-управління ризиками;

-комунікативна підфункція маркетингу. Організація системи комунікацій на підприємстві;

-організація аудиту маркетингу (зворотні зв'язки, функціонування комунікаційної і інформаційної системи у єдиному комплексі).

Функції маркетингу (Зав ялов П.С.):

1.Аналітична (функція розподілу і синтезу):

-зовнішнє середовище;

-ринок, його складові і стан;

-споживачі;

-фірмова структура ринку;

-товар (товарна структура);

-внутрішнє середовище фірми.

2.Продуктово-виробнича:

-створення нових продуктів;

-організація виробництва нових продуктів;

-застосування нових технологій;

-управління якістю і конкурентоспроможністю у виробничій сфері.

3.Збутова (функція реалізації):

-формування товарної політики;

-проведення цінової політики;

-організація системи товароруху;

-організація сервісу.

4.Функція формування, переконання і стимулювання:

-формування попиту;

-стимулювання збуту.

5.Функція управління і аудиту:

-організація планування;

-інформаційне забезпечення управління;

-комунікаційне забезпечення маркетингу;

-організація маркетингу.

Функції маркетингу (Багієв Г.Л.):

-маркетингові дослідження;

-планування політики у сфері виробництва та асортименту продукції;

-збут і розподіл;

-просування (реклама та стимулювання збуту) товару;

-ціноутворення;

-маркетинг-менеджмент.

Функції маркетингу у торговельному підприємстві (Балабанова Л.В.):

-маркетингові дослідження;

-управління асортиментом та якістю товарів;

-управління збутом та розподілом;

-управління рекламою та стимулюванням збуту. Функції маркетингу (Гаркавенко С.С.):

-маркетингові дослідження;

-розробка стратегії маркетингу;

-товарна політика;

-цінова політика;

-політика розподілу;

-комунікаційна політика;

-контроль маркетингу. Функції маркетингу (Войчак А.В.):

-комплексне вивчення ринку і проблем, пов’язаних з маркетингом;

-узгодження параметрів, характеристик та цін на продукцію з побажаннями і смаками споживачів;

-планування збуту та реалізації продукції;

-фізичний розподіл продукції;

-забезпечення комунікаційних зв’язків зі споживачами, реалізація угод;

-післяпродажний сервіс, наладка, зворотний зв’язок.

ДОДАТОК Г

Склад системи обробки інформації

СИСТЕМА ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ

Методи аналітичних і прогнозних розрахунків

1.Традиційні способи, прийоми

экономічного аналізу:

-порівняння,

-групування, таблиці,

-графіки,

-ланцюгові підстановки,

-індексний метод

2.Економіко-статистичні:

-факторний аналіз,

-дисперсійний аналіз,

-кореляційний аналіз,

-регресійний аналіз,

-експертний аналіз,

-кластерний аналіз,

-контент-аналіз

3.Моделювання економічних процесів:

-описувальні,

-імітаційні,

-оптимізаційні,

-балансові,

-ЕММ з використанням ПЕОМ,

-евристичні моделі

4.Методи дослідження операцій:

-методи лінійного програмування,

-теорія масового обслуговування,

-теорія игор,

-методи сітьового планування

5.Економічна кібернетика:

-теорія економічних систем,

-теорія економічної інформації,

-теорія систем управління

Процес здійснення аналітичних і прогнозних розрахунків

1.Визначення часового періоду, кола

показників, способу їх числового

2.Оцінка і розрахунок відносних, середніх, зведених показників

 

3.

Логічна

ув язка

 

 

показників

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

Складання

 

 

динамічних рядів

 

 

 

 

5.Узагальнення результа-тів спеціальних спостережень, вибіркових

6.Економічний аналіз

7.Ситуаційний аналіз

8.Мотиваційний аналіз

9.Складання планів, програм

10.Розробка прогнозів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]