Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет СРС Основи гідробіол. 2014 a на 4..08.14.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
212.99 Кб
Скачать

1.2 Зміст дисципліни

Перелік тем лекційного курсу

Тема 1. Предмет та завдання гідробіології. Історія розвитку

Гідробіологія, як наука о гідросфері Землі. Місто гідробіології в системі біологічних наук. Взаємозв’язок з океанологією та лімнологією. Значення гідробіологічної науки у відкритті та описанні основних екологічних законів. Істрія розвитку гідробіології з початку першої океанографічної експедиції на “Челенджері”.

Тема 2. Основні абіотичні фактори, які впливають на життєдіяльність гідробіонтів. Взаємозв’язок абіотичного та біотичного компонентів.

Фізико-хімічні властивості води. Термічні та оптичні показники водного середовища. Солоність як чинник, який визначає розповсюдження гідробіонтів. Основні органічні та неорганічні речовини, які містяться у водному середовищі. Взаємозв’язок потоку речовин та енергії, який минає криз біологічний компонент водної екосистеми.

Тема 3. Особливості організації водних угруповань

Основні біотопічні угруповання гідробіонтів: планктон, нектон, бентос, перифітон, нейстон, плейстон. Основні представники систематичних груп гідробіонтів: водорості, молюски, ракоподібні, гідроїди, риби. Трофічна структура ценозів. Поняття про трофічний рівень та трофічні угруповання. Біорізноманіття та методи його оцінки. Показники чисельності та біомаси гідробіонтів. Біологічна активна поверхня гідробіонтів, як контур метаболітичного обміну з водним середовищем.

Тема 4. Функціональні процеси у водних екосистемах. Типи антропогенного впливу.

Концепція продуктивності. Продукція, як найважливіша характеристика водних екосистем. Первинна, вторинна та кінцева продукція. Первинна продукція морів, океанів та континентальних водойм (масштаб та розподіл). Методи вивчення первинної продукції. Трофність та сапробність водних екосистем. Участь гідробіонтів у процесах формування якості води. Види антропогенного навантаження. Евтрофікація як основний чинник деградації та зниження біорізноманіття водних екосистем.

Тема 5. Динамічні процеси у водних екосистемах. Антропогенний вплив.

Поняття про сукцесії , як розвиток водних екосистем у просторово-часовому вимірі. Механізм формування біорізноманіття водних екосистем в залежності від рівня продукційного процесу. Стійкість водних екосистем. Види антропогенного навантаження. Евтрофікація як основний чинник деградації та зниження біорізноманіття водних екосистем. Стійкість екосистем до антропогенних навантажень і концепція гранично допустимого впливу.

Тема 6. Сучасний стан та тенденції екологічної зміни у головних водних екосистемах України

Український шельф Чорного та Азовського моря, особливості структури, функціонування, сучасний екологічний стан. Басейновий підхід. Роль річкових екосистем та водно-болотних угідь. Національна концепція охорони та відтворення навколишнього природного середовища Азовського і Чорного морів. Міжнародний Стратегічний план дій щодо заходів по спасінню Чорного моря.

За результатами засвоєння теоретичного матеріалу дисципліни «Основи гідробіології» у студентів повинні бути сформовані наступні знання:

- значення водних екосистем та наслідків життєдіяльності гідробіонтів у ноосфері Землі;

- основні еколого-біотопічні угрупування гідробіонтів;

- структурну організацію біологічного компоненту водойм, включно просторово-тимчасову динаміку угруповань;

- закономірності продукції, трансформації та розкладу органічної речовини у водних екосистемах;

- основні типи впливу на водні екосистеми, пов’язані з антропогенним навантаженням.