Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
197.12 Кб
Скачать

2.4 Поля вологості, хмарності та опадів

Поле вологості є складним дискретним полем, особливо у земної поверхні, що пояснюється великою мінливістю вологості за рахунок різноманітних факторів (зміна температурного режиму, випаровування, конденсація тощо).

В синоптичній практиці найчастіше використовують такі характеристики, що описують вологість повітря, як значення точки роси та її дефіцит, відносна та питома вологість.

Водяна пара надходить до атмосфери через випаровування води з водних поверхонь, а повітряні течії переносять її до різних регіонів земної кулі. Неоднорідність підстильної поверхні дуже сильно позначається на вмісті водяної пари і найбільший її вміст відзначається над океанами.

Наявність значних горизонтальних градієнтів вмісту водяної пари у поєднанні з наявністю переносу повітря веде до істотних адвективних змін водяної пари, які за сприятливих умов можуть досягати декілька г/кг за добу. В змінах вологовмісту істотну роль відіграє вертикальний обмін, причому вертикальний потік вологи визначається її вертикальним градієнтом та коефіцієнтом турбулентного обміну. Найчастіше питома волога з висотою зменшується і в цьому випадку потік водяної пари спрямований знизу уверх.

Поле хмарності описується характеристиками, що визначаються інструментально (висота нижньої і верхньої межі) та візуально (кількість та форма хмар).

Для поля хмарності характерне існування хмарних систем у вигляді смуг, осередків, гряд, вихорів різного масштабу. Горизонтальна довжина хмарних систем варіюється від 10 до 104 км.

При синоптичному аналіз хмарні системи підрозділяють на фронтальні та внутрішньомасові.

Фронтальні хмарні системи утворюються завдяки зонам висхідних вертикальних рухів вологого повітря на атмосферних фронтах, в основному у циклонах та улоговинах. Основну частину системи становлять хмари As і Ns, а часто також Cs і Сі. Горизонтальна довжина такої системи становить 1000 км, а вертикальна потужність – 9-10 км.

Внутрішньомасові хмарні системи підрозділяються на два типи: шаруватоподібні та конвективні.

Шаруватоподібні хмарні системи – це хмари St і Sc такого ж горизонтального розміру, що й фронтальні, але меншої вертикальної потужності (1-2 км). Вони утворюються при переміщенні відносно теплого, стійко стратифікованого вологого повітря над холодною підстильною поверхнею. Мезомасштабні шаруватоподібні хмарні системи (горизонтальний масштаб до 100 км) утворюються під висотними інверсіями в антициклонах.

Конвективні хмарні системи – це гряди чи осередки купчастих, потужних купчастих або купчасто-дощових хмар, які утворюються у нестійко стратифікованому вологому повітрі.

Поле опадів значно складніше за поле хмарності. Обложні опади, як правило, мають фронтальне походження, а зливові опади мають осередковий характер.

Обложні опади частіше випадають з системи хмар As-Ns. Інтенсивність цих опадів залежить від вертикальної потужності хмари. Зона обложних опадів, що випадають з As-Ns, може поєднатися із зоною обложних опадів, що випадають із достатньо потужних внутрішньо масових шаруватоподібних хмар, хоч для останніх найбільше характерні мрячні опади.

Зливові опади випадають з купчасто-дощових хмар як внутрішньомасового, так й фронтального походження.